id: mp_popup, name: , icon: http://daoutop.gr/wp-content/plugins/motopress-content-editor-lite/images/ce/object/popup.png?ver=2.4.1, closeType: enclosed, resize: horizontal, position: 55, show: 1
6 Χρόνια μετά τη Συνταξιοδότηση | Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, M.A., Ph.D.

6 Χρόνια μετά τη Συνταξιοδότηση

 Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 6 χρόνια από τη στιγμή που
πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από θέση Καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και νοιώθω την ανάγκη να κάνω έναν απολογισμό.

Μακάρι να είχα παραιτηθεί νωρίτερα. Ήταν τόσο πολλά τα νέα ενδιαφέροντα και τόσο πλούσιοι οι καρποί που συγκόμισα και συγκομίζω που δεν το μετάνιωσα. Νοιώθω μάλιστα ιδιαίτερα ευτυχής που όλα κατά μια σατανική σύμπτωση συμπλήρωναν το ένα το άλλο.

Η ενασχόλησή μου με νέες καλλιέργειες από τις λεγόμενες υπερτροφές
και η ανάγκη βιολογικής τους καλλιέργειας με έφερε σε γνωριμία με τους Ενεργούς
Μικροοργανισμούς και στη συνέχεια έφερε στο προσκήνιο μια παλαιότερη δουλειά
μου για το έδαφος που φιλοξενήθηκαν στα τρία νέα βιβλία μου που τώρα ήταν
έγχρωμες εκδόσεις σε αντίθεση με τις ασπρόμαυρες εκδόσεις των πανεπιστημιακών
μου εγχειριδίων που δεν ήταν και λίγα και πιστεύω καλογραμμένα όπως βεβαιώνουν
οι φοιτητές μου.

Τους ενεργούς μικροοργανισμούς πλαισίωσαν οι μυκόρριζες, ο
ζεόλιθος, οι γαιοσκώληκες και από πέρσι ο βιο-άνθρακας.  Ο τελευταίος μπορεί να ενσωματώσει όλες τις
προηγούμενες τεχνολογίες και να φέρει εκπληκτικά και μακροχρόνια αποτελέσματα
στα χωράφια.

Ταυτόχρονα με τη συνταξιοδότησή μου έφτιαξα μια ιστοσελίδα
στο διαδίκτυο που ενσωματώνει και ένα μπλογκ για την αειφορική γεωργία.  Η ιστοσελίδα, μαζί με τις διαλέξεις και τα βιβλία μου με έφεραν σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά του Ελληνικού χώρου που ζήτησαν τη γνώμη μου ή είχαν τη καλοσύνη να μου γράψουν εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο μου. Αυτά αποτέλεσαν και αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή μου.

Ταυτόχρονα ο καρυδεώνας που εγκατέστησα στο πατρικό κτήμα
στην Καστοριά μου δίνει ένα χώρο εφαρμογής στην πράξη και επιβεβαιώνει τις
θεωρητικές μου αναζητήσεις. Από του χρόνου το κτήμα θα έχει και νερό από το νέο
αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε, πράγμα που θα μου δώσει τη δυνατότητα να
δοκιμάσω νέες καλλιέργειες με φυτά που ευδοκιμούν σε άγρια μορφή στη γύρω
περιοχή, όπως κράνα και κράταιγος.

Πάντοτε είχα πρόβλημα με τη σημερινή γεωργία των χημικών
εισροών και χαίρομαι ιδιαίτερα που η επανασύσταση της σχέσης μου με τον συμφοιτητή
μου τον Τάκη τον Χαραντώνη ενίσχυσε και θεμελίωσε τις απόψεις μου. Ο Τάκης, με
εμπειρία 40 και πλέον ετών στην εμπορία των αγροτικών εφοδίων, διέγνωσε έγκαιρα
τα αδιέξοδα της χημικής γεωργίας και μη θέλοντας να κερδοσκοπεί σε βάρος των
αγροτών, στράφηκε στη βιολογική φυτοπροστασία στην οποία είχε καίρια συμβολή
στην αναγνώριση και διάδοσή της μεταξύ συναδέλφων και γεωργών.

Σήμερα συνεχίζουμε την ανανεωμένη φιλία και συνεργασία στην
παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα αειφορικής γεωργίας σε μεγάλα αγροκτήματα
που διευθύνονται από ανθρώπους που είναι ανοιχτοί σε καινούργιες τεχνικές και
λογικά επιχειρήματα. Στη γεωργία έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε πολύ εύκολα
πειραματικές διατάξεις σε επίπεδο αγροκτήματος και να αποδείξουμε σε μια
καλλιεργητική περίοδο την αξία μιας νέας πρακτικής ή τεχνολογίας.

Και οι δύο μας είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις και
πάντα στις διαλέξεις που δίνουμε δεν διδάσκουμε αλλά πολύ συχνά μαθαίνουμε από
απλούς ανθρώπους της υπαίθρου. Άλλωστε πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Γεωπονική
Επιστήμη ξεκίνησε από παρατηρήσεις απλών ανθρώπων. Πρώτα λοιπόν είχαμε γεωργούς
και μετά αποκτήσαμε  Γεωπόνους!

Στην αποθήκη του κτήματος και με δική μου χρηματοδότηση θα
αρχίσει από τη φετινή άνοιξη η παραγωγή υγρού και στερεού βιολογικού λιπάσματος
που θα δοκιμαστούν την ίδια περίοδο σε φυτά γλάστρας (λαχανικά) για να έχουμε
μια πρώτη απόδειξη και εκτίμηση  της
αξίας τους.

Όπως βλέπετε τα αντικείμενα της απασχόλησής μου είναι πολλά
και ενδιαφέροντα που δίνουν δημιουργική αύρα στη συνταξιοδοτική μου ζωή. Από
αυτόν εδώ το χώρο που εξελίσσεται σε μια εγκυκλοπαίδεια αειφορικής γεωργίας θα
μάθετε τα νεώτερα από τις δράσεις μου και αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε με
προσοχή τα δεκάδες άρθρα που φιλοξενεί και τα οποία αναπαράγονται σε άλλες
ιστοσελίδες.

 

No Comments Yet.