Εμπλουτισμός του εδάφους με ιχνοστοιχεία από φυσικά πυριγενή πετρώματα 

Η Γεωπονική Επιστήμη ανακάλυψε αρκετά αργά τη σημασία των ιχνοστοιχείων στην ποσότητα και ποιότητα της αγροτικής παραγωγής. Πολλά από τα τρόφιμα τα οποία παράγουμε σήμερα έχουν πολύ λιγότερα θρεπτικά στοιχεία γιατί τα εδάφη στα οποία παράγονται εδώ και αιώνες έχουν εξαντληθεί από αυτά τα μικροστοιχεία ή ιχνοστοιχεία, όπως αποκαλούνται. Η απουσία ενός και μόνον από αυτά οδηγεί σε μείωση της παραγωγής ή σε αδυναμία αύξησής της όσο και αν τα άλλα θρεπτικά στοιχεία υπάρχουν σε αφθονία.

Πολλοί προχωρούν ακόμη παραπέρα και συνδέουν την κλονισμένη υγεία του αστικού πληθυσμού στην κακή ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν. Να σας θυμίσουμε επίσης τη μακροβιότητα και εξαιρετική υγεία της αρχαίας φυλής των Χούνζα (απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στο ΒορειοΔυτικό Πακιστάν που πίνουν νερό και ποτίζουν τα χωράφια τους με νερό που κατεβαίνει από τους παγετώνες των Ιμαλάϊων που είναι πλούσιο σε μέταλλα.

Ο Δρ. Αλέξις Καρέλ (1873-1944), χειρούργος και βιολόγος (Alexis Carrel, Βραβείο Νομπέλ
Ιατρικής, 1912) μας προειδοποιούσε από το 1936 παρακαλώ με το βιβλίο του «Άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος». «Από τη στιγμή που βάση για κάθε μορφή ανθρώπινης ζωής είναι το έδαφος, η μοναδική μας ελπίδα για έναν υγιή κόσμο εναπόκειται στην επαναφορά της αρμονίας μέσα στο έδαφος που διαταράξαμε με τις σύγχρονες αγρονομικές μεθόδους. Ανάλογα με το πόσο γόνιμο είναι το έδαφος, είπε ο Καρέλ, σαν σύνολο η ζωή μας θα είναι υγιής ή θα υποφέρει. Άμεσα ή έμμεσα, οτιδήποτε τρώμε προέρχεται από το έδαφος».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα ιχνοστοιχεία:

  • Αυξάνουν την αντοχή των φυτών στις ασθένειες,
  • Βελτιώνουν τη βλαστική ικανότητα των σπόρων,
  • Αυξάνουν την αντοχή τους στην ξηρασία και το παγετό,
  • Ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών, και ως αποτέλεσμα
  • Αυξάνουν την ποσότητα και βελτιώνουν την
    ποιότητα της αγροτικής παραγωγής.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά χημικά λιπάσματα εμπλουτισμένα
με ιχνοστοιχεία, που όχι μόνον είναι πολύ ακριβά και δεν τα προτιμούν οι παραγωγοί, αλλά και έχουν παρενέργειες. Εκτός αυτού, είναι ακατάλληλα για τη βιολογική γεωργία ενώ το εύρος των στοιχείων που περιέχουν είναι πολύ περιορισμένο. Από 1 μέχρι 6-10 ιχνοστοιχεία. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε φυσικά πυριγενή πετρώματα που μάλιστα είναι περισσότερα τον αριθμόν.

Πρώτη, η βιοδυναμική γεωργία αντιλήφθηκε το ρόλο των ιχνοστοιχείων και τα χρησιμοποιεί μέσα από πούδρες φυσικών πετρωμάτων τα οποία προσθέτει στο έδαφος ή στα διαλύματα τα οποία χρησιμοποιεί. Κύρια πηγή προέλευσης είναι τα πυριγενή πετρώματα, όπως ο Γρανίτης με περιεκτικότητα σε 60 ιχνοστοιχεία, ο Αζομίτης με 70 ιχνοστοιχεία και άλλα πετρώματα με μικρότερο πλούτο ιχνοστοιχείων.

Καταβάλουμε προσπάθειες για να πείσουμε μια τοπική βιομηχανία να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε τέτοιες σκόνες φυσικών πετρωμάτων για να επαναφέρουμε την πολύτιμη παρουσία αυτών των ιχνοστοιχείων στα εξαντλημένα εδάφη της χώρας μας.

Θα είμαστε οι πρώτοι που θα σας μεταφέρουμε με χαρά τα καλά νέα.

 

No Comments Yet.