Σπάστε
καρύδια για καλή υγεία
Του Γεωργίου Α.
Δαουτοπούλου
Με την εμφάνιση των καρυδιών της νέας σοδιάς στα ράφια των
καταστημάτων, αλλά και τις εισαγωγές από άλλες χώρες, τόσο σε ψίχα όσο και
αναποφλοίωτα, κρίναμε χρήσιμο να ενημερώσουμε τους καταναλωτές που νοιάζονται
για την υγεία τους. Το καρύδι άλλωστε είναι υπέρλαμπρος φρουρός της υγείας.
Προτιμάτε πάντοτε καρύδια από σπορόφυτα καρυδιάς (φτιαγμένα
από φύτευση καρυδιών) και όχι από βελτιωμένες ποικιλίες που μάλιστα δεν έχουν
λευκανθεί με χλωρίνη ή άλλα χημικά. Ο λαός λέει: «κάθε καρυδιάς καρύδι» και
εμείς το ερμηνεύουμε ως κάτι που δεν έχει μια σταθερή ποιότητα και γενικά ως
κάτι ποιοτικά κατώτερο. Αντίθετα, στην Οικολογία σημαίνει έναν πληθυσμό φυτών
με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου η ομοιομορφία είναι απούσα, αλλά παρούσα η
διαφορετικότητα.
Έτσι έχουμε, όχι μόνο μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες, αλλά
και καρπούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα, σκληρότητα, χρώμα,
κ.ά.) και κυρίως ποικιλότητα σε θρεπτικά στοιχεία (αντιοξειδωτικά, ένζυμα,
βιταμίνες, μέταλλα, ωφέλιμα λιπαρά και ιχνοστοιχεία). Πολλές αυτόχθονες
ποικιλίες της Ελληνικής καρυδιάς χάθηκαν, πριν από 3-4 δεκαετίες, με την κοπή
χιλιάδων ώριμων δένδρων, όταν υπήρξε μεγάλη ζήτηση για το ξύλο της καρυδιάς από
την Ιταλία.
Ένα άλλο ασύγκριτο πλεονέκτημα των καρυδιών από σπορόφυτα
είναι η εκλεκτή και αξεπέραστη γεύση τους σε σχέση με τα συχνά άγευστα καρύδια
των βελτιωμένων ποικιλιών.
Ένα βιολογικό προϊόν πρέπει κατά κύριο λόγο να προέρχεται από
αυτόχθονες (ντόπιες) ποικιλίες. Τα καρύδια διατηρούνται
καλύτερα μέσα στο κέλυφός τους
και σε σκιερό και χωρίς υγρασία
μέρος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ένα έτος. Αν
καθαρίσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, τοποθετείστε τα σε ένα γυάλινο βάζο
μέσα στο ψυγείο ή για μεγαλύτερο διάστημα στην κατάψυξη. Μην αγοράζετε ψίχα και
μάλιστα εισαγωγής που μάλιστα παραμένει στον αέρα χωρίς ψύξη.
Τρώτε τα καρύδια πάντοτε ωμά και όχι ψημένα. Μπορείτε να τα
ενσωματώσετε στο ψωμί που παρασκευάζετε, σε πολλά φαγητά και σαλάτες. Ιδιαίτερα
αυτά με κιμάδες. Κάντε συνήθεια την καθημερινή τους κατανάλωση σε ποσότητα 30
γρ. , δηλ. 1 κιλό ανά άτομο ανά μήνα αν θέλετε να υπολογίσετε τις ετήσιες
ανάγκες σας σε καρύδια.
Από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να σας εφοδιάσουμε με
βιολογικά καρύδια που καλλιεργούνται μάλιστα με τη χρήση Ενεργών
Μικροοργανισμών και ζεόλιθου στο πρότυπο πατρικό μας αγρόκτημά στο Κρανοχώρι
του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς και από του χρόνου θα προστεθεί βιο-άνθρακας για
να αυξήσει τους πληθυσμούς των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Για παραγγελίες
καλέστε το 69 76 79 39 09. Στέλνονται σε όλη τη χώρα. Ελάχιστη παραγγελία 10 κιλά. 
Το κτήμα είναι ξερικό και καλλιεργείται με βάση τις αρχές της
αειφορίας. Φροντίζουμε κάθε χρόνο να αυξήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους και
ήδη εμφανίζεται αξιόλογη βελτίωση από τη στιγμή που έπαψε να είναι
μονοκαλλιέργεια σιτηρών. Από την εμπειρία που απέκτησα σε αυτό το κτήμα και
συνεχίζω να αποκτώ, έχω γράψει το βιβλίο «Εφαρμογές
των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία» που σας συνιστώ να το διαβάσετε
αν καλλιεργείτε έστω και 10 τετραγωνικά γης για παραγωγή λαχανικών. Από εφέτος
το έχουμε σε προσφορά 20 ευρώ αντί των 25 και χωρίς επιβάρυνση εξόδων
αποστολής.
Στο κτήμα διατηρείται ένας φυσικός χλοοτάπητας που κόβεται 4-5
φορές το χρόνο και αφού ψεκαστεί με Ενεργούς Μικροοργανισμούς αφήνεται να
αποικοδομηθεί επί τόπου επαναφέροντας τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Οι
συγχωριανοί μου το επισκέπτονται συχνά κάθε χρόνο για να μαζέψουν ζωχούς,
ραδίκια, σαλιγκάρια και μανιτάρια γιατί ξέρουν ότι από το 2.000 που φυτεύτηκαν
τα δένδρα δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα φυτοφαρμάκου ή ζιζανιοκτόνου.

Καλή απόλαυση.     

No Comments Yet.