id: mp_popup, name: , icon: http://daoutop.gr/wp-content/plugins/motopress-content-editor-lite/images/ce/object/popup.png?ver=2.4.1, closeType: enclosed, resize: horizontal, position: 55, show: 1
| Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, M.A., Ph.D.
Φυτέψτε  μια  Νέα  Καρυδιά 
Του Γεωργίου Α.
Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας
Στην εποχή των παππούδων μας δεν υπήρχε σπίτι που να έχει
μία τουλάχιστον καρυδιά στην αυλή του ή σε κάποιο χωράφι. Και σήμερα υπάρχουν
πολλοί συμπατριώτες μας που έχουν στην κατοχή τους κάποια μικρή έκταση γης που
την καλλιεργούν για την άσκηση που προσφέρει, για τη χαρά της καλλιέργειας και
για να συγκομίζουν εκλεκτά φρούτα και λαχανικά. Σήμερα θα έρθουμε από το
εγχειρίδιο των πενήντα και πλέον σελίδων που έχουμε ετοιμάσει για τη βιολογική
καλλιέργεια της Καρυδιάς να σας δώσουμε ένα απόσπασμα που αναφέρεται στην
απόκτηση ενός νέου δένδρου καρυδιάς με τη σπορά μερικών καρυδιών.
Μάλιστα συνοδεύουμε τις οδηγίες με μια προσφορά. Όσοι
παραγγείλουν το βιβλίο μας «Εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία»
στην προνομιακή τιμή των 20 ευρώ με δωρεάν τα ταχυδρομικά τέλη της αντικαταβολής
θα πάρουν μαζί και 3 εκλεκτά καρύδια για να τα φυτέψουν σύμφωνα με τις οδηγίες
που δίνουμε. Η προσφορά ισχύει μέχρι την εξάντληση των επιλεγμένων καρυδιών από
τις ποικιλίες Βάττυνα και Ορεστίς (διαβάστε για αυτές σε άλλη
αναφορά στο μπλογκ).

Τα καρύδια χρειάζονται διακοπή του λήθαργου για να
βλαστήσουν. Η διακοπή του λήθαργου αποβλέπει στην αύξηση του ποσοστού των
καρυδιών που θα βλαστήσουν την επόμενη άνοιξη. Ο πιο απλός τρόπος για τη
διακοπή του είναι το φύτεμα των καρυδιών το φθινόπωρο για να δεχθούν τις
χαμηλές θερμοκρασίες των επόμενων μηνών. Δεν συνιστούμε μια τέτοια παραδοσιακή
πρακτική γιατί έχει τον κίνδυνο της απώλειας των καρυδιών από σηψιρριζίες και
από τα τρωκτικά των αγρών και άλλα άγρια ζώα.
Για την προστασία από τα τρωκτικά μερικοί παραγωγοί βρέχουν
τα καρύδια με λίγο πετρέλαιο ενώ ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η
χρησιμοποίηση άδειων τενε­κέδων από κομπόστες, αν βέβαια μπορείτε να
εξασφαλίσετε τον απαραίτητο αριθμό. Ανοίξτε στο κέντρο του πάτου της κονσέρβας
μια τρύπα 3 εκατοστών και καπακώστε τον σπόρο βυθίζοντας την κονσέρβα στο χώμα
ώστε το πάνω μέρος με την τρύπα να είναι περίπου στην επιφάνεια του εδάφους.
Από αυτήν την τρύπα θα βγει ο νεαρός βλαστός. Σκεπάστε με λίγα άχυρα ή πριονίδια
που θα τα απομακρύνετε την άνοιξη. Η κονσέρβα δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί
μια και σε 2-3 χρόνια θα έχει σκουριάσει εντελώς.
Ένας άλλος τρόπος στρωμάτωσης είναι σε κιβώτια πλαστικά ή
ξύλινα βάθους 15-25 εκ. τα οποία γεμίζουμε με ψιλή ποταμίσια άμμο και περλίτη.
Τοποθετούμε τα καρύδια σε βάθος 5-8 εκατοστών (και σε απόσταση 2-3 εκατοστών
μεταξύ τους) αφού τα έχουμε διαβρέξει με ΕΜ-α και φροντίζουμε η άμμος να
κρατιέται υγρή όλο το χειμώνα. Τοπο­θετούμε τα κιβώτια σε βορεινό μέρος (να μην
το βλέπει ο ήλιος)  και την άνοιξη όταν
ρίζα και βλαστός γί­νουν 5 περίπου εκατοστά τα αφαιρούμε και με προσοχή τα
φυτεύουμε στη νέα οριστική τους θέση που έχουμε προετοιμάσει προσεκτικά.
Μερικοί τα φυτεύουν στην οριστική θέση μόλις σκάσει το καρύδι.
Για τη διακοπή του λήθαργου συνιστούμε την τοποθέτηση των
καρυδιών σε πλαστικές σακούλες και την τοποθέτησή τους στο θάλαμο των φρούτων
ενός ψυγείου (θερμοκρασία 2-5ο Κελσίου) για 3-4 μήνες. Πριν τα
τοποθετήσουμε στη σακούλα και την κλείσουμε τα ψεκάζουμε με ΕΜ-α σε διάλυση 1:50
και τοποθετούμε λίγο χαρτοβάμβακα εμποτισμένο και αυτόν με ΕΜ-α.
Η σπορά των καρυδιών των οποίων διακόψαμε το λήθαργο θα
γίνει την άνοιξη σε βάθος 5 εκατοστών και στις οριστικές θέσεις των δένδρων.
Πριν από την σπορά ρίξτε τα καρύδια σε έναν τενεκέ με νερό και ΕΜ-α (διάλυση
1:50) και αφήστε τα για ένα 24ωρο.
Στη σπορά δεν φυτεύουμε ένα μόνο καρύδι αλλά 2-3 καρύδια για
να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε ένα τουλάχιστον φυτό καρυδιάς. Αν προκύψουν 3 φυτά
τότε τα αφήνουμε για 2-3 εβδομάδες και αφήνουμε τελικά το πιο ζωηρό από αυτά να
συνεχίσει και απομακρύνουμε τα άλλα. Δεν ξεχνάμε να ρίξουμε στον πάτο της
μικρής τρύπας όπου θα καθίσει το καρύδι μας και την αναγκαία ποσότητα
μυκόρριζας για να γίνει το ισόβιο και ευτυχές πάντρεμα με την πρώτη εμφάνιση
της ρίζας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτόν τον τρόπο φύτευσης είναι τα
αγριόχορτα και η εξασφάλιση της αναγκαίας υγρασίας, ιδιαίτερα σε μη ποτιστικά
χωράφια. Τα νεαρά φυτά της καρυδιάς υποφέρουν πολύ από τον ανταγωνισμό τους και
τα βοτανίσματα πρέπει να είναι συχνά και επιμελημένα. Συνεπώς πριν από τη σπορά
καταστρέφουμε τα αγριόχορτα με επιμελημένη καλλιέργεια του εδάφους σε έκταση
ενός τουλάχιστον τετραγωνικού μέτρου (προσοχή να μην υπάρχουν αγριόχορτα που
πολλαπλασιάζονται με ριζώματα (π.χ. αγριάδα).
Μετά την απομάκρυνση των χόρτων, ρίχνουμε στη θέση φύτευσης
2 φτυάρια κοπριάς αιγοπροβάτων ή καλύτερα κομπόστας βρεγμένης με ΕΜ-α και 2
φτυάρια ζεόλιθο. Αν το χώμα σας είναι βαρύ (περιεκτικότητα σε άργιλο πάνω από
20%) ρίχνουμε και 2-3 φτυάρια άμμο ποταμίσια και όλα αυτά τα υλικά τα
αναμειγνύουμε με ένα μικρό φρεζάκι κήπου. Το νεαρό φυτά πρέπει επίσης να
στηριχθεί σε έναν πάσαλο για να αποκτήσει ευθύ κορμό μέχρι ο δικός του να
ξυλοποιηθεί και να αποκτήσει διάμετρο 2 τουλάχιστον εκατοστών. Προσοχή, δεν ρίχνουμε ούτε την
ελάχιστη ποσότητα λιπάσματος, ιδιαίτερα σε καρυδεώνες χωρίς άρδευση.

Από όσα γνωρίζουμε, τα Ελληνικά φυτώρια δεν παράγουν τέτοια
επιλεγμένα φυτά και πρέπει να τα παράγετε μόνοι σας. Μάλιστα τα φυτώρια, για να
μειώσουν το κόστος αγοράς των καρυδιών που χρησιμοποιούν, προμηθεύονται πολύ
μικρά σε μέγεθος καρύδια. Τα δικά μας επιλεγμένα καρύδια που διαθέτουμε από την
ιστοσελίδα μας, προέρχονται από καρυδιές που αυτογονιμοποιούνται και συνεπώς θα
δώσουν φυτά με χαρακτηριστικά πολύ ταυτόσημα με το μητρικό. Έχουμε μάλιστα μια
ποικιλία (της δώσαμε το όνομα Βάττυνα
από την αρχαία Μακεδονική πόλη στα χώματα της οποίας γεννήθηκε και
καλλιεργείται) με εξαιρετικά χαρακτηριστικά (μέγεθος καρπού, αντοχή στην
καρπόκαψα, ποιότητα ψίχας, ευκολία καθαρισμού) που αξίζει να διαδοθεί σε πολλές
περιοχές της χώρας. Η διαθέσιμη ποσότητα είναι περιορισμένη γιατί προέρχεται
από 1 παραγωγικό δένδρο.

No Comments Yet.