Τζίτζιφα ένα υπέροχο φρούτο

Βιολογικό Θερμοκήπιο

Καλλιέργεια με Μεγάλες Προοπτικές

Βιολογική Καλλιέργεια Ελιάς

Από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να σας εφοδιάσουμε με βιολογικά καρύδια που καλλιεργούνται μάλιστα με τη χρήση Ενεργών Μικροοργανισμών, βιο-κάρβουνου και ζεόλιθου στο πρότυπο πατρικό μας αγρόκτημά στο Κρανοχώρι του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς. Για παραγγελίες καλέστε το 69 76 79 39 09. Στέλνονται σε όλη τη χώρα σε τιμές παραγωγού και με ελάχιστη παραγγελία τα 10 κιλά.

Το κτήμα είναι ξερικό και καλλιεργείται με βάση τις αρχές της αειφορίας. Φροντίζουμε κάθε χρόνο να ανακυκλώνουμε τα θρεπτικά στοιχεία για να αυξήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους και ήδη εμφανίζεται αξιόλογη βελτίωση από τη στιγμή που έπαψε να είναι μονοκαλλιέργεια σιτηρών. Από την εμπειρία που απέκτησα σε αυτό το κτήμα και συνεχίζω να αποκτώ, έχω γράψει και το βιβλίο «Εφαρμογές των Ενεργών Μικρο­οργανισμών στη Γεωργία» που σας συνιστώ να το διαβάσετε αν καλλιεργείτε έστω και 10 τετραγωνικά γης για παραγωγή λαχανικών.

Στο κτήμα διατηρείται ένας φυσικός χλοοτάπητας που κόβεται 4-5 φορές το χρόνο και αφού ψεκαστεί με Ενεργούς Μικροοργανισμούς αφήνεται να αποικοδομηθεί επί τόπου επαναφέροντας τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Οι συγχωριανοί μου το επισκέπτονται συχνά κάθε χρόνο για να μαζέψουν ζοχούς, ραδίκια και σαλιγκάρια γιατί ξέρουν ότι από το 2000 δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα φυτοφαρμάκου ή ζιζανιοκτόνου.  Όταν τους πειράζω και τους ρωτώ γιατί δεν πάνε στα δικά τους κτήματα, μου απαντούν με τον πιο φυσικό τρόπο. Τα δικά μας είναι ραντισμένα. Δεν κάνουν για αυτούς αλλά κάνουν για αυτούς που αγοράζουν και καταναλώνουν την παραγωγή τους!

Προτιμάτε πάντοτε καρύδια από σπορόφυτα καρυδιάς (φτιαγμένα από φύτευση καρυδιών) και όχι από βελτιωμένες ποικιλίες που μάλιστα δεν έχουν λευκανθεί με χλωρίνη ή άλλα χημικά. Ο λαός λέει: «κάθε καρυδιάς καρύδι» και εμείς το ερμηνεύουμε ως κάτι που δεν έχει μια σταθερή ποιότητα και γενικά ως κάτι ποιοτικά κατώτερο. Αντίθετα, στην Οικολογία σημαίνει έναν πληθυσμό φυτών με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου η ομοιομορφία είναι απούσα, αλλά παρούσα η διαφορετικότητα.

Έτσι έχουμε, όχι μόνο μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες, αλλά και καρπούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα, σκληρότητα, χρώμα, κ.ά.) και κυρίως ποικιλότητα σε θρεπτικά στοιχεία (αντιοξειδωτικά, ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα, ωφέλιμα λιπαρά και ιχνοστοιχεία). Πολλές αυτόχθονες ποικιλίες της Ελληνικής καρυδιάς χάθηκαν, πριν από 3-4 δεκαετίες, όταν υπήρξε μεγάλη ζήτηση για το ξύλο της καρυδιάς από την Ιταλία, με την κοπή χιλιάδων ώριμων δένδρων.

Ένα άλλο ασύγκριτο πλεονέκτημα των καρυδιών από σπορόφυτα είναι η εκλεκτή και αξεπέραστη γεύση τους σε σχέση με τα συχνά άγευστα καρύδια των βελτιωμένων ποικιλιών.

Ένα βιολογικό προϊόν πρέπει κατά κύριο λόγο να προέρχεται από αυτόχθονες (ντόπιες) ποικιλίες. Τα καρύδια διατηρούνται καλύτερα μέσα στο κέλυφός τους και σε σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ένα έτος. Αν καθαρίσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, τοποθετείστε τα σε ένα γυάλινο βάζο μέσα στο ψυγείο. Μην αγοράζετε ψίχα που μάλιστα παραμένει στον αέρα χωρίς ψύξη.

Τρώτε τα καρύδια πάντοτε ωμά και όχι ψημένα. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε στο ψωμί που παρασκευάζετε, σε πολλά φαγητά και σαλάτες. Ιδιαίτερα αυτά με κιμάδες. Κάντε συνήθεια την καθημερινή τους κατανάλωση σε ποσότητα 30 γρ. Καλή απόλαυση.

Τέλος, αν θέλετε να φτιάξετε και εσείς το δικό σας καρυδεώνα με σπορόφυτα, από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να σας εφοδιάσουμε με επιλεγμένα καρύδια για να φτιάξετε τα δικά σας σπορόφυτα. Τα στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα με μικρή χρέωση και εμβολιασμένα με Ενεργούς Μικροοργανισμούς και οδηγίες στρωμάτωσης για το φύτρωμα (7 ευρώ το κιλό συν ταχυδρομικά (0,5 ευρώ/κιλό)).

Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να σας δώσουμε έγχρωμες αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση και φροντίδα του καρυδεώνα σας, να ερμηνεύσουμε την εδαφολογική ανάλυση, να σας δώσουμε ένα εγχειρίδιο βιολογικής καλλιέργειας και την εγκατάσταση μιας μικρής μονάδας παραγωγής υγρού βιολογικού λιπάσματος σε πολύ μικρό κόστος. Επικοινωνήστε μαζί μας.