Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ, www.daoutop.gr

Όλοι όσοι περιμέναμε με αγωνία την εμφάνιση του Ελληνικού ζεόλιθου στην αγορά, νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που τα πρώτα φορτία έφθασαν στις πύλες του εργοστασίου της ΟΛΥΜΠΟΣ-Βιομηχανικά Ορυκτά, περιμένοντας να αρχίσει η διαδικασία του θρυμματισμού και της συσκευασίας τους.

Η μεθοδικότητα, η πίστη στην αξία του ζεολίθου και η επιμονή του Γιώργου Γεωργιάδη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας αλλά και των συνεργατών του, έφεραν τους πολυπόθητους καρπούς. Αγώνες τριών και πλέον ετών ενάντια σε προκαταλήψεις, λανθασμένες αντιλήψεις και συνεχείς υπονομεύσεις από ανθρώπους που εξυπηρετούσαν αλλότρια συμφέροντα παρακάμφτηκαν και τα πρώτα φορτία έφθασαν στο εργοστάσιο, λίγο έξω από την Άσσηρο της Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες αναλύσεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για έναν ζεόλιθο με εξαιρετικές ιδιότητες. Η περιεκτικότητά του σε κλινοπτιλόλιθο κυμαίνεται από 82 μέχρι 92% με αποτέλεσμα η μέση περιεκτικότητα στο τελικό προϊόν να αγγίζει κατά μέσο όρο το 86%. Περιεκτικότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τις περιεκτικότητες των εισαγόμενων ζεολίθων, γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές στην Ελληνική γεωργία.

Η ενσωμάτωσή του στο έδαφος, ο ψεκασμός του φυλλώματος και η χορήγησή του στα σιτηρέσια των ζώων αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση στα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.olympus-minerals.com οι ενημερωμένοι γεωργοκτηνοτρόφοι της χώρας μας θα βρουν πολύτιμα στοιχεία εφαρμογής του ζεόλιθου σε πολλές καλλιέργειες και στα ζώα για άμεση εφαρμογή του.

Φεύγοντας από το χώρο του εργοστασίου, ανασήκωσα ένα πρασινωπό λιθάρι και το πήρα μαζί μου, ενθύμιο της πρώτης παρτίδας που σε λίγο θα εμπλουτίσει τα κουρασμένα εδάφη της Ελληνικής γης. Μιας γης  που έθρεψε για χιλιετίες, στις λιγοστές της πεδιάδες, γενιές και γενιές δημιουργικών ανθρώπων που άφησαν φανερά τα ίχνη τους στο διάβα των αιώνων.

Καλή εφαρμογή.

Comments are closed.