Το νέο Βιβλίο για τους Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς

Μια και πολλοί φίλοι ρωτάνε με αδημονία πως πάει το νέο βιβλίο που γράφω και πότε θα κυκλοφορήσει, νομίζω πως είναι χρήσιμο να τους δώσω τις αναγκαίες πληροφορίες.

Η συγγραφή συνεχίζεται ανάμεσα στα πολλαπλά μου ενδιαφέροντα και απασχολήσεις. Ήδη στον υπολογιστή υπάρχουν 174 γεμάτες σελίδες και δεν θεωρώ ακόμη το έργο έτοιμο για να σταλεί στο τυπογραφείο. Περιμένω την προσεχή ΑΓΡΟΤΙΚΑ για να έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ όλες τις εταιρείες που παρασκευάζουν ή εισάγουν μικροοργανισμούς στη χώρα μας, ώστε ο αναγνώστης να έχει μια πλήρη πληροφόρηση για τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Την ενδιαφέρουσα νέα γνώση που αποκομίζω έχω την ευκαιρία να την ενσωματώσω σε μια σειρά από έγχρωμα τεχνικά εγχειρίδια που έχουμε ετοιμάσει για διάφορες καλλιέργειες. Έτσι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υιοθετήσουν από σήμερα κιόλας τη νέα αυτή τεχνολογία.

Στο τεύχος 9/2017 του έγκυρου περιοδικού Γεωργία-Κτηνοτροφία διάβασα με ενδιαφέρον τις απόψεις του Δρ. Mathias Kremer επικεφαλής της χάραξης πολιτικής για τις καλλιέργειες της πολυεθνικής Bayer CropScience AG  που αποκαλύπτει το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών και παράλληλα δείχνει πως σε αντίθεση με την αδιαφορία που έδειχναν για τη βιολογική γεωργία τώρα έχουν διαγνώσει τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται.

Στις αμέσως δύο επόμενες δεκαετίες η νέα τεχνολογία πιστεύω πως θα γίνει κυρίαρχη. Ήδη, οι πολυεθνικές εταιρείες των γεωργικών φυτοπροστατευτικών μπαίνουν και στο χώρο των ωφέλιμων μικροοργανισμών εξαγοράζοντας μικρές εταιρείες που είναι αυτές που οδηγούν την έρευνα στο χώρο. Για παράδειγμα, η BAYER εξαγόρασε την AGRA QUEST στις ΗΠΑ και την PROPHYTA Gmbh στη Γερμανία και μπήκε δυναμικά στο χώρο (Γεωργία-Κτηνοτροφία, τεύχος 9/2017).

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί με τους οποίους είχα ασχοληθεί στο τελευταίο βιβλίο μου, θα αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι των ωφέλιμων μικροοργανισμών που θα παρελάσουν από τις σελίδες του νέου βιβλίου. Μυκόρριζες, αζωτοδεσμευτικά βακτήρια και μάλιστα ελεύθερης διαβίωσης που μπορούν να εφοδιάσουν με το άζωτο της ατμόσφαιρας όλα σχεδόν τα καλλιεργούμενα φυτά και δένδρα, βακτήρια της ριζόσφαιρας πολύτιμοι προστάτες του ριζικού συστήματος, βακτήρια και μύκητες διαλυτοποίησης του φωσφόρου θα θέσουν στο περιθώριο τα ακριβά χημικά φωσφορικά λιπάσματα, νηματωδοκτόνα βακτήρια και εντομοπαθογόνα είναι μέρος της νέας τεχνολογίας που στηρίζεται σε μικροοργανισμούς της φύσης τους οποίους τώρα αρχίσαμε να μελετάμε. Ναι, η μελέτη μας δεν ξεπερνά το 5-10% των βακτηρίων και μυκήτων που υπάρχουν στη φύση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσες άλλες νέες ανακαλύψεις θα γίνουν γνωστές τα επόμενα χρόνια και θα εμπλουτίσουν τους φροντιστές της γης με λύσεις παρμένες από τη φύση.

Λίγη υπομονή λοιπόν και σε λίγο ένας νέος θησαυρός γνώσεων θα είναι στη διάθεσή σας.

 

Comments are closed.