Εφαρμογή
του ζεόλιθου στην Ελαιοκαλλιέργεια 

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, www.daoutop.gr
  
Ένας τεχνικός σύμβουλος ή Γεωτεχνικός θα σας υποδείξει τον
κατάλληλο τύπο ζεόλιθου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χωραφιού σας για εφαρμογή στο έδαφος. Χρειαζόμαστε μια ανάλυση εδάφους. Μας κάνει
ακόμη και μια παλιά. Αν δεν έχετε, επικοινωνήστε μαζί μας. τηλ. 69 76 79 39 09
   Για υπάρχοντες ελαιώνες, σκορπίστε 5-7 κιλά
ζεόλιθου από τον τύπο που θα σας υποδείξουμε στην προβολή της κόμης των δένδρων
σας στο έδαφος (βλέπε σχήμα) και ενσωματώστε το στο τέλος του χειμώνα ή στις
αρχές του φθινοπώρου με μια φρέζα σε βάθος 5-10 εκατοστά του εδάφους. Όχι δίπλα στον κορμό γιατί εκεί οι ρίζες δεν ρουφάνε θρεπτικά στοιχεία. Ένας πιο
εύκολος τρόπος είναι να σκορπίσετε το υλικό στη μέση των διαδρόμων και σταυρωτά
(πολύ ψιλός ζεόλιθος πρέπει να σκορπιστεί με το χέρι σε μέρα χωρίς αέριδες) και μετά να περάσετε με
τη φρέζα από τους ίδιους διαδρόμους για μια ελαφρά ενσωμάτωση.
Αν εφαρμόζετε ζεόλιθο με πολύ μικρό κόκκο, κάντε την εφαρμογή σε
ημέρες που δεν φυσά αέρας και φορέστε και μια μάσκα προσώπου.
   Μπορείτε να συνδυάσετε
την εφαρμογή του ζεόλιθου με το σκόρπισμα και των λιπα­σμάτων (πρώτα ο ζεόλιθος
και μετά το λίπασμα για να μπλοκάρουμε τις απώλειες). Αν έχετε νερό, κάντε και
ένα πότισμα για να γεμίσετε τα παγούρια του ζεόλιθου με νερό και θρεπτικά
στοιχεία ή κάντε το λίγο πριν από κάποιες βροχές που αναμένονται.
Τα αποτελέσματα από τη χρήση του ζεόλιθου θα τα δείτε από την
πρώτη κιόλας χρονιά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της βλάστησης του εδάφους (κόψτε
την με έναν καταστροφέα και αφήστε την να δώσει τροφή στους γαιοσκώληκες και
στους μικροοργανισμούς του εδάφους) και στα δένδρα από την επόμενη κυρίως
χρονιά γιατί οι οφθαλμοί και η καρποφορία είχε ήδη διαμορφωθεί από την
προηγούμενη χρονιά που δεν υπήρχε ο ζεόλιθος. Το καλό βέβαια είναι ότι τα
ευεργετικά αποτελέσματα δεν θα είναι για 2-3 χρόνια, όπως συμβαίνει με την
κοπριά, αλλά για 20-30 και πλέον χρόνια.
Προσέξτε το ζεόλιθο που θα αγοράσετε. Στην αγορά κυκλοφορούν ζεόλιθοι κακής μέχρι πολύ καλής ποιότητας. 

1.     
Ψεκασμοί στο
φύλλωμα

   Ο ζεόλιθος με τη μορφή
πούδρας μπορεί να ψεκαστεί στο φύλλωμα, τα κλαδιά και τον κορμό των ελαιόδεντρων.
Προσφέρει στο δένδρο ένα λεπτό και λευκό φιλμ προστασίας που:
·          
Προστατεύει από τα εγκαύματα των ηλιακών
αχτίνων, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές,
·          
Μειώνει το θερμοκρασιακό στρες των δένδρων και
την καρπόπτωση,
·          
Προστατεύει από έντομα, ακάρεα, μύκητες και
βακτήρια, π.χ. κυκλοκόνιο
·          
Αυξάνει το βάρος και την ποιότητα της ελιάς,
·          
Προλαμβάνει ζημιές από παγετούς,
·          
Βελτιώνει τη φωτοσύνθεση και τη ζωηρότητα της
βλάστησης,
·          
Καθώς ξεπλένεται από τα φύλλα καταλήγει στο
έδαφος, αυξάνοντας τη γονιμότητά του, δηλ. κάνει διπλό καλό!

Οδηγίες ψεκασμών φυλλώματος

Συνιστούμε
να κάνετε 4-5 ψεκασμούς στο φύλλωμα, ως εξής:
1ος ψεκασμός: 
Μετά τη συγκομιδή
Για απολύμανση των πληγών που προκαλούνται (ράβδισμα) από
ενδεχόμενες προσβολές παθογόνων, προστασία από παγετούς και για να δώσουμε στο
δένδρο μια τόνωση πριν από τον ερχομό του χειμώνα, ιδιαίτερα στις βόρειες
περιοχές της χώρας.
2ος ψεκασμός: 
Πριν από την ανθοφορία
Για να αυξήσουμε την ανθοφορία και να βελτιώσουμε την
καρπόδεση
3ος-4ος ψεκασμός:  Πριν από το καλοκαίρι
Για να αποφύγουμε τα εγκαύματα και να μετριάσουμε το ζόρισμα
των δένδρων από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η εφαρμογή είναι πολύ σπουδαία
γιατί θα ελαττώσει την καρπόπτωση και θα αυξήσει το βάρος και την ποιότητα του
ελαιόκαρπου. Για καλύτερα αποτελέσματα, επαναλάβατε τον ψεκασμό λίγο πριν από
το μέσο του καλοκαιριού. Στα ξερικά χωράφια, αν εφαρμόσατε τον ζεόλιθο στο
έδαφος το χειμώνα, θα έχετε περιορίσει το σοκ που δέχονται τα δένδρα από την
ξηρασία.
5ος ψεκασμός: 
Μετά το καλοκαίρι
   Για προστασία από
πολλούς εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας. Το λευκό φιλμ που σχηματίζεται πάνω σε
φύλλα και καρπούς αποτρέπει τα έντομα να γεννήσουν τα αυγά τους και τα κονίδια
των μικροοργανισμών να βλαστήσουν.

 Προετοιμασία ψεκαστικού υγρού

Μη ρίχνετε τον ζεόλιθο απευθείας στο βυτίο ψεκασμού. Κάντε
προδιάλυση σε ένα δοχείο ανακατεύοντας με μια βέργα ή με έναν ηλεκτρικό
αναδευτήρα. Ρίξτε σιγά-σιγά στο δοχείο προδιάλυσης τον ζεόλιθο σε πούδρα σε
αναλογία 1-3 κιλά[1]
πούδρας για κάθε 100 κιλά νερού και ανακατέψτε καλά. Συνεχίστε το ανακάτεμα με
τα επιστρεφόμενα νερά για να αποφύγετε το κατακάθισμα του ζεόλιθου στον πυθμένα
του ψεκαστικού δοχείου ή ακόμη καλύτερα με τον ειδικό μηχανισμό ανάδευσης που
έχουν πολλά σύγχρονα βυτία ψεκασμού.
Ψεκάστε αμέσως χωρίς
καθυστέρηση και βρέξτε καλά φύλλα, κλαδιά και κορμούς πολύ προσεκτικά χωρίς να
αφήνετε ακάλυπτες περιοχές. Η πλήρης κάλυψη του δένδρου είναι πολύ σημαντική.
Οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται σε ημέρες που δεν βρέχει και
φυσάει. Ο χειριστής πρέπει να φοράει μάσκα προστασίας σε όλη τη διάρκεια του
ψεκασμού.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το εξαιρετικό φυσικό ορυκτό πρέπει να διαβάσετε το σχετικό κεφάλαιο έκτασης 13 σελίδων στο βιβλίο μου για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς. Ταυτόχρονα θα μάθετε πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία για το έδαφος και τη γονιμότητά του και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το φροντίζετε γιατί είναι ο πρωταγωνιστής στις γεωργικές σας παραγωγές. Επωφεληθείτε από την προσφορά μας. Αντί των 25 ευρώ 20 ευρώ με τα έξοδα αποστολής δικά μας. 

ΥΓ. 16/12/2015  Από εφέτος ξεκινήσαμε πειράματα με τη χρήση του ξυλοκάρβουνου ως λιπαντικού στοιχείου με διάρκεια ζωής όχι 20-30 χρόνια που λέμε για το ζεόλιθο αλλά 500, 1.000 και 3.000 και πλέον ετών γιατί το κάρβουνο παραμένει αναλλοίωτο στο έδαφος και κάνει ότι κάνει ο ζεόλιθος για όλη αυτήν την περίοδο. Την ανακάλυψη δεν την έκανα εγώ αλλά οι αγράμματοι ιθαγενείς στην κοιλάδα του Αμαζονίου γύρω στο 500 π.Χ. Είναι να τρελαίνεσαι! Διαβάστε περισσότερα σε άλλες αναφορές στο μπλογκ μου. Μην σπεύσετε όμως να ρίξετε απλό ξυλοκάρβουνο. Θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεται εμπλουτισμό σε θρεπτικά στοιχεία και μικροοργανισμούς πριν εφαρμοστεί στο χωράφι.
Αν έχετε μια σοβαρή παραγωγή ελαιόκαρπου και θέλετε να παράξετε βιολογικό λάδι και ελιές, το γραφείο μας αναλαμβάνει να σας δώσει την αναγκαία τεχνική βοήθεια που είναι δοκιμασμένη στην πράξη.


[1]
Ξεκινήστε με 1 κιλό στα 100 κιλά νερού και
στους άλλους ψεκασμούς πυκνώστε τα διαλύματα. 

No Comments Yet.