id: mp_popup, name: , icon: http://daoutop.gr/wp-content/plugins/motopress-content-editor-lite/images/ce/object/popup.png?ver=2.4.1, closeType: enclosed, resize: horizontal, position: 55, show: 1
| Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, M.A., Ph.D.
Σύσταση των
Καρυδιών – Φαρμακευτική Χρήση 
Γεώργιος Α.
Δαουτόπουλος
Αν
θέλετε η υγεία σας να γίνει… «σκληρό καρύδι» και να κρατήσετε όσο το δυνατόν
πιο μακριά τις ασθένειες, τότε ενσωματώστε στη διατροφή σας και λίγα
θαυματουργά καρύδια και μάλιστα Ελληνικά.
Από τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμ­βολο
πνευματικής ευεξίας, μιας και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου.
Έτσι, πέρα από ωφέλιμα για την υγεία, θεωρούνται και τροφή για το μυαλό. Η
εδώδιμη ψίχα, εκτός από νόστιμη είναι ένα υγιεινό καθημερινό σνακ με πολλαπλά
οφέλη για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζετε.
Σε κάθε 100 γραμμάρια ψίχας καρυδιού που αποδίδουν 647-657
θερμίδες, περιέχονται τα παρακάτω συστατικά:
Νερό
2,5-4,2g
Σίδηρος
3,0-3,3mg
Πρωτεΐνη
13,7-18,2g
Κάλι
450-536 mg
Λιπαρά
63,6-67,2g
Νάτριο
2-3mg
Υδατάνθρακες
1,6-2,1g
Καροτίνη β
0,5μg
Φυτικές ίνες
1,6-2,1g
Θειαμίνη
0,27-0,50mg
Μεταλλικά άλατα
1,7-2,0g
Ριβοφλαβίνη
0,08-0,51mg
Ασβέστιο
92-106mg
Νιασίνη
0,7-3,0mg
Φωσφόρος
326-380mg
Ασκορβικό οξύ
0-5mg
Όπως φαίνεται από την παραπάνω ανάλυση, τα καρύδια έχουν
μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων, όπως:
σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλ­κού, μαγνησίου και καλίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό της
πρωτεΐνης είναι εύπεπτο γεγονός που την καθιστά πολύτιμο στοιχείο στη σύνθεση μιας
δίαιτας, ιδιαίτερα με λαχα­νικά. Τα καρύδια επίσης δεν περιέχουν χοληστερίνη (αντιθέτως
τη μειώνουν) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη.
Οι φαρμακευτικές χρήσεις της ψίχας, του κελύφους και των
φύλλων της καρυδιάς είναι πολλές και είναι γνωστή από πολλά χρόνια η χρήση της
στην παραδοσιακή ιατρική των αγροτικών πληθυσμών. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται
ότι εκχύλισμα των φύλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνο, απωθητικό
εντόμων και ζιζανιοκτόνο. Μερικά φύλλα καρυδιάς κρεμασμένα σε παράθυρα και
πόρτες το καλοκαίρι αποτρέπουν την είσοδο εντόμων. Η ψίχα αναφέρεται πως έχει
αντικαρκινικές ιδιότητες, προλαμβάνει τη λιθίαση των νεφρών, έχει διουρητικές
και διεγερτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία πόνων της μέσης,
κολικό του νεφρού, συχνοουρία, χρόνιο βήχα, άσθμα και αδυναμία στα πόδια.
Τα φύλλα της καρυδιάς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν
στον καθαρι­σμό του αίματος. Χρησιμοποιούνται σε μορφή τσαγιού για τη θεραπεία
της δυσπεψίας, χρόνιο βήχα, άσθμα, διάρροια, δυσπεψία.

Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν;
-Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά, όπως σε ολεϊκό
οξύ, λινολεϊκό οξύ, άλφα λινολεϊκό οξύ, αραχιδονικό οξύ κ.ά., μπορούν να
μειώσουν την κακή (LDL)
χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή (HDL), έτσι ώστε να βελτιωθεί το λιπιδαιμικό μας προφίλ και να
μειωθεί η πιθανότητα εμφράγματος και άλλων παθήσεων της καρδιάς. Ακόμη, βοηθούν
στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο
του μαστού, του προστάτη και του εντέρου, ενώ στηρίζουν την καλή ανάπτυξη του
εγκεφάλου και την αποφυγή της άνοιας.
-Καταναλώνοντας περίπου 35 γραμμάρια καρύδια την ημέρα (4-6
καρύδια) παρέχουμε στον οργανισμό μας το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Επομένως ένας
ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 12,5-13 κιλά σε ετήσια βάση για να προστατεύει
και προάγει την υγεία του.
-Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοχημικά που έχουν
αντιοξειδωτική δράση, όπως ελαγικό οξύ, μελατονίνη, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή
και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν τον οργανισμό να προστατευτεί
και να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου, φλεγμονών, νευρολογικών παθήσεων, ενώ
έχουν και αντιγηραντική δράση.
-Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε ως γ-τοκοφερόλη
(περίπου 21 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια καρυδιών, δηλαδή το 140% της
συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιποδιαλυτά
αντιοξειδωτικά που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της
κυτταρικής μεμβράνης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα από
τις ελεύθερες ρίζες.
-Ο χαλκός των καρυδιών αποτελεί συνένζυμο αντιοξειδωτικών
ενζύμων του οργανισμού ενώ την ίδια ιδιότητα βρίσκουμε και στον ψευδάργυρο, ο
οποίος αποτελεί συνένζυμο των ενζύμων που ελέγχουν την ανάπτυξη, την παραγωγή
σπέρματος, την πέψη.
-Το έλαιο των καρυδιών βοηθά την επιδερμίδα μας να
προστατευτεί από την ξηρό­τητα, ενώ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, αλλά και
στη φαρμακευτική βιομηχανία.
-Αν έχετε προβλήματα αϋπνίας, η μελατονίνη των καρυδιών
μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και τελικά να κοιμηθείτε.
-Οι ειδικοί πιστεύουν ότι λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να
μειώσουν τον κίνδυνο της πέτρας στη χολή κατά 25%.
-Οι πολύτιμοι αυτοί ξηροί καρποί έχει αποδειχτεί πως έχουν
προστατευτική δράση στον μεταβολισμό των οστών και τα καθιστούν πιο γερά.
-Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ της
Αμερικής απέδειξε ότι τα καρύδια βελτιώνουν τη ροή του αίματος σε όσους πάσχουν
από διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν την
πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καταναλώνοντας μερικά καρύδια
καθημερινά.

Τα καρύδια ρίχνουν τη χοληστερίνη
Μια χούφτα καρύδια την ημέρα τον… καρδιολόγο κάνει πέρα,
υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State). Τα καρύδια μειώνουν
σημαντικά τη χοληστερόλη και κάνουν πιο εύκαμπτα τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε
τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Μακροπρόθεσμα,
η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύει από τα καρδιαγγειακά
νοσήματα, εκτιμούν οι ίδιοι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μία χούφτα καρύδια μπορεί
να ελαττώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πέννυ Κρις-Ήθερτον, καθηγήτρια
Διατροφής στο Penn State.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καταναλώνει κάποιος τέσσερις φορές την
εβδομάδα».
Όπως γράφουν η δρ Κρις-Ήθερτον και οι συνεργάτες της στην
επιθεώρηση «Journal of Nutrition»,
επιστράτευσαν 15 εθελοντές με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τους έδωσαν να
φάνε δύο χούφτες ολόκληρα καρύδια (85 γραμμάρια), 34 γραμμάρια καρύδια δίχως
λίπη και 3 κουταλιές της σούπας (51 γραμμάρια) καρυδέλαιο.
Έπειτα από την κατανάλωση κάθε είδους ξεχωριστά τους
υπέβαλλαν σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονταν 30 λεπτά, μία ώρα, δύο ώρες,
τέσσερις και έξι ώρες αργότερα.
Έπειτα από τέσσερις ώρες, η κατανάλωση καρυδέλαιου και ολόκληρων
καρυδιών είχε βελτιώσει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους και τη ροή
του αίματος, ενώ είχε ελαττώσει «σημαντικά» και τη χοληστερόλη τους – κάτι το
οποίο δεν παρατηρήθηκε με τα καρύδια χωρίς λίπος.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα έλαια των καρυδιών
μπορεί να ωφελήσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ιδίως των
ενδοθηλιακών κυττάρων τους, έπειτα από ένα γεύμα», δήλωσε η δεύτερη ερευνήτρια
δρ Κλαιρ Μπέριμαν. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επιστρώνουν τα εσωτερικά τοιχώματα
των αγγείων σε όλο το σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευλυγισία τους.
Σύμφωνα
με τους ερευνητές, τα καρύδια περιέχουν ω-3 λιπαρά  που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν την κακιά
χοληστερόλη, όπως και βιταμίνη Ε, η οποία σε συνδυασμό με τα ω-3 πιθανώς
ευθύνεται για την ωφέλιμη δράση τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση μικρής
ποσότητας καρυδιών μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα σημαντική προστασία από
καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές
στερόλες και βιταμίνη Ε, ουσίες γνωστές για την προστατευτική δράση τους στον
οργανισμό.
«Η
κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο
εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
» υπογραμμίζει η καθηγήτρια
διατροφολογίας δρ Πένι Κρις-Ήθερτον. «Για παράδειγμα, η κατανάλωση
καρυδιών ή καρυδέλαιου τέσσερις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να προσφέρει
σημαντικά οφέλη στον οργανισμό
».

No Comments Yet.