Αγροτικές εργασίες στο πατρικό κτήμα

Κάθε φορά που επιστρέφω από το κτήμα νοιώθω πιο ανανεωμένος και αδυνατώ να καταλάβω τους φίλους μου που συνεχώς με ρωτάνε: Πάλι πήγες στο κτήμα. Τι κάνεις; Δεν τελείωσες ακόμη;

Φυσικά δεν τελείωσα και δεν θέλω να τελειώσω!. Άλλωστε τα φαινόμενα είναι βιολογικά και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Η μονοτονία απουσιάζει παντελώς και το ενδιαφέρον διαρκώς ανανεώνεται. Η ανάγκη να βρίσκεις λύσεις και συχνά να τις επινοείς, κάνει την ενασχόληση πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Στην τελευταία επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία με τους εθελοντές συνεργάτες μου να ολοκληρώσουμε το μηχάνημα αποφλοίωσης των καρυδιών που σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε από αντίστοιχο μηχάνημα που έχει και λειτουργεί ο φίλος μου ο Σταύρος και από εικόνες και περιγραφές στο διαδίκτυο. Στη φετινή παραγωγή θα δοκιμαστεί και αν η δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, θα μας απαλλάξει από μια χρονοβόρα διαδικασία και παράλληλα θα μας προσφέρει καθαρά χέρια!. Μέχρι πέρσι, τα χέρια μας βάφονταν μαύρα και έπρεπε να τα κρύβω για να μην απολογούμαι, θαρρείς και όσοι τα είχαν καθαρά, δεν χρειάζονταν να απολογούνταν!. Εγώ υποστήριζα πως ήμουν ο μοναδικός Έλληνας με βρώμικα χέρια! Αν αποδειχθεί επιτυχημένη η κατασκευή θα είμαστε σε θέση να δώσουμε αναλυτικές οδηγίες κατασκευής σε όσους ενδιαφέρονται και οι οποίοι κατά το κοινώς λεγόμενο, «πιάνουν τα χέρια τους».

Κοντά σε αυτό κατασκευάσαμε και ένα κόσκινο διαλογής των καρυδιών για να απομακρύνουμε τα μικρά σε μέγεθος το οποίο επίσης θα δοκιμαστεί και είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνό για να κατασκευαστεί από όποιον ενδιαφέρεται.

Το πηγάδι που έφτιαξε ο παππούς Γρηγόρης πριν από 100 και πλέον έτη, άνοιξε και δοκιμάστηκε η παροχέτευσή του. Δυστυχώς το καλοκαίρι μπορούμε να αντλήσουμε παρά μόνο 2 κυβικά νερό. Ίσως η παρατεταμένη αχρηστία του να απόφραξε τους πόρους. Στα σχέδιά μου περιλαμβάνεται η τροφοδότησή του με νερό από τις στέγες της αποθήκης και των υπόστεγων. Μια συνολική επιφάνεια 200 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Χρειάζεται ένας αγωγός 50 περίπου μέτρων με το ανάλογο χαντάκι για να συνδέσει τις στέγες. Προγραμματίζουμε την εκτέλεσή του μέσα στο φετινό φθινόπωρο. Μια ακόμα αειφορική πρακτική θα προστεθεί στις πολλές άλλες που εφαρμόζουμε. Το νερό μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αναπαραγωγή και εφαρμογή των Ωφέλιμων Μικροοργανισμών και για τη διαβροχή των σιλό κομποστοποίησης.

Είμαστε έτοιμοι για την άμεση εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη της αποθήκης όταν η ΔΕΗ τροποποιήσει τη σημερινή λεόντεια σύμβαση η οποία διέπει το λεγόμενο νετ μετερινγκ ή οι διοικούντες υιοθετήσουν πολιτική προώθησης της παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από μικρές μονάδες διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα. Δεν φανταζόμουν ποτέ από το 1981 που πήρα στην Αμερική μαθήματα Appropriate Technologies και δίδαξα στην Ελλάδα για δύο δεκαετίες, ότι θα έφθανα στο σημείο να εξηγώ τη σημασία τους σε μια αριστερή κυβέρνηση. Κοντεύω να τρελαθώ σε αυτή τη χώρα!

 

 

 

Comments are closed.