Αγροτικές Φυλακές…

Όπως και οι ποινικοί κρατούμενοι ονειρεύονται τις αγροτικές φυλακές για να περάσουν το υπόλοιπο του εγκλεισμού τους, έτσι και εγώ ζηλεύω τους συμπατριώτες μου που έχουν τη δυνατότητα να περνούν τις ατέλειωτες ώρες του εγκλεισμού μας ανάμεσα σε λίγο τσάπισμα, σε λίγο ξεβοτάνισμα, σε κλάδευμα, σε πότισμα αν χρειάζεται, σε συλλογή φρέσκων κρεμμυδιών, πράσων, λάχανων κ. ά. λαχανικών. Φαίνεται πως ήμουν προφητικός όταν την περσινή χρονιά έκοβα τα δένδρα της πίσω αυλής για να δημιουργήσω έναν κήπο γύρω στα 50-60 τετραγωνικά μέτρα. Τώρα ετοιμάζω τα σπορεία ενώ έχω αποκτήσει αυτάρκεια σε σκόρδα, κρεμμύδια, δυόσμο, μαϊντανό, σέλινο και ρίγανη. Θα ακολουθήσει η αυτάρκεια σε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κολοκύθες για πίτες και φασολάκια που χάρις στους δύο καταψύκτες, θα επεκτείνει την αυτάρκεια και στους χειμερινούς μήνες.

Στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον οικιακό λαχανόκηπο. Η παραγωγή κάρβουνου και η μετατροπή του σε βιοκάρβουνο, η ενσωμάτωση στάχτης και ζεόλιθου μικρής κοκκομετρίας στο λαχανόκηπο, η κομποστοποίηση όλων των φυτικών υλικών, το μπόλιασμα των νεαρών λαχανοκομικών ειδών με 1-2 γραμμάρια από ένα πλούσιο σκεύασμα με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, η χρήση ζεόλιθου στον ορνιθώνα του σπιτιού και η μεταφορά της κοπριάς και του ζεόλιθου στον κομποστοποιητή, το ράντισμα κομπόστας και λαχανόκηπου με θαλασσινό νερό (μη φοβάστε τα άλατα, η μικρή ποσότητα δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά) για να εκμεταλλευτούμε τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού νερού, είναι μερικά από τα μέτρα που μπορείτε να υιοθετήσετε.

Θα ήθελα να προτείνω στις Περιφέρειες της χώρας να εμπλουτίσουν την ιστοσελίδα τους με ένα τμήμα οικιακού λαχανόκηπου, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής τους, και γιατί όχι και για μια πύλη ανταλλαγής ντόπιου γενετικού υλικού και απόψεων και προτάσεων που θα μπορούν να διατυπώνουν συμπολίτες τους που έχουν εξαιρετική εμπειρία στην καλλιέργεια λαχανόκηπου.

Τι να κάνεις σε μια αστική φυλακή;. Ακόμη και με λίγες γλάστρες δεν βρίσκει κανείς αρκετή απασχόληση εκτός και αν έχει το προνόμιο μιας μεγάλης βεράντας. Θυμάμαι τον πατέρα μου που αξιοποιούσε τις γεωργικές του γνώσεις καλλιεργώντας μερικά λαχανικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες ενώ κάθε χρόνο την άνοιξη αφαιρούσε τα χώματα, τα εμπλούτιζε με κοπριά που αγόραζε και ξαναγέμιζε τις ζαρντινιέρες. Μια λεμονιά, στην παλιά δεξαμενή νερού του σπιτιού, έδινε κάθε χρόνο αρκετά λεμόνια, αλλά ήθελε και πολύ φροντίδα για να ξεχειμωνιάσει στο αφιλόξενο περιβάλλον της Βόρειας Ελλάδας.

Η ενασχόληση με τη γη και η δημιουργία σχολικού λαχανόκηπου είναι μια δραστηριότητα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να περάσει στα γνωστικά αντικείμενα και τις δεξιότητες που μεταφέρει το σχολείο στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας. Ίσως αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια ουσιαστική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος γιατί, όπως έχει διαμορφωθεί, μας ετοιμάζει για τη ζωή σε ένα αστικό κέντρο, εξ ου και η μεγάλη αστυφιλία.

Comments are closed.