Ζεολίθου το Ανάγνωσμα… Πρόσχομεν Του Γεωργίου Α. Δαουτόπουλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ

Πριν πάτε να διαβάσετε αυτά που αφορούν το ζεόλιθο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια που σας ενδιαφέρει, θα ήθελα να διαβάσετε με προσοχή τα παρακάτω που είναι μια ενδιαφέρουσα σύνοψη που ενδιαφέρει όλους όσους αποφάσισαν να τον χρησιμοποιήσουν.

Ασχολούμαι με τον ζεόλιθο από το 2010. Έχω γράψει πάμπολλα άρθρα, έχω δώσει πολλές διαλέξεις, συχνά με δική μου δαπάνη και χωρίς αμοιβή και δεν συνδέθηκα κερδοσκοπικά με κάποια από τις εταιρείες που διαθέτουν ζεόλιθο στην Ελληνική αγορά. Επομένως αυτά που θα σας καταθέσω αποτελούν  απόσταγμα ανιδιοτελών εμπειριών από τις παραπάνω δραστηριότητες αλλά και από τις επαφές μου με εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα χάρις στο διαδίκτυο και την ιστοσελίδα που διαθέτω.

Πρώτα-πρώτα να σχολιάσω τον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στον ζεόλιθο οι συνάδελφοι Γεωπόνοι που ασχολούνται με την εμπορία γεωργικών εφοδίων και ιδιαίτερα λιπασμάτων. Δεν ξέρω πως απέκτησαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο ζεόλιθος θα καταργήσει τα λιπάσματα και επομένως στα μάτια τους ταυτίστηκε με έναν μεγάλο εχθρό των συμφερόντων τους. Προφανώς φταίει το γεγονός ότι έκλεισαν τα βιβλία από τη στιγμή της αποφοίτησής τους και δεν τα ξανάνοιξαν ούτε βέβαια αναζητούν νέα γνώση.

Ο ζεόλιθος δεν καταργεί τα λιπάσματα. Δεν είναι ο ίδιος λιπαντικό στοιχείο για να καλύψει τις ανάγκες των φυτών. Είναι όμως ένα υλικό που συγκρατεί τα λιπάσματα, ιδιαίτερα τα αζωτούχα, και δεν τα αφήνει να τα παρασύρει το υπερβολικό νερό των ποτισμάτων ή των βροχών. Έτσι, το λίπασμα που ρίχνει ο γεωργός στο χωράφι του θα μείνει σε αυτό και δεν θα παρασυρθεί από τα νερά στον υπόγειο υδροφορέα ή στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι ο γεωργός θα πάρει πίσω τα χρήματα που ξόδεψε για τα λιπάσματα που αγόρασε και οι συνάδελφοι Γεωπόνοι πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δική τους ευημερία εξαρτάται άμεσα από την οικονομική ευρωστία των γεωργών-πελατών τους.

Καλά θα κάνουν λοιπόν να ενημερωθούν κατάλληλα από υπεύθυνες πηγές και να συστήνουν τη χρήση του ζεόλιθου σε όλες τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα τώρα που σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και Ελληνικό ζεόλιθο άριστης ποιότητας.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την κοκκομετρία του ζεόλιθου που θα χρησιμοποιηθεί. Ακούω και διαβάζω συστάσεις για ζεόλιθο κοκκομετρίας 2-3 χιλιοστά και πολύ περισσότερο 3-5 χιλιοστά. Η δραστικότητα του ζεόλιθου έχει να κάνει με την κοκκομετρία του. Όσο πιο λεπτός είναι ο ζεόλιθος τόσο πιο δραστικός είναι και συνεπώς με λιγότερα κιλά ενός λεπτόκοκκου ζεόλιθου θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα από ένα πιο χονδρό.  Για αυτό το λόγο θα δείτε στις συστάσεις μου να προτείνω ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-1 χιλιοστά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και πούδρα των 45 ή 50 μικρών.

Βέβαια και οι δύο μορφές θα εφαρμοστούν στο χωράφι με το χέρι σε μια ημέρα που δεν θα φυσάει και η εφαρμογή θα σας κουράσει, αλλά θα σας αποζημιώσει από το εξαιρετικά καλύτερο αποτέλεσμα που θα δείτε στην καλλιέργεια σας. Ελπίζω σύντομα η βιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ  με την οποία συνεργάζομαι να υιοθετήσει την εισήγησή μου και να παράξει πελέτες ζεόλιθου από πούδρα ώστε η εφαρμογή στο χωράφι να γίνεται παιχνιδάκι.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τις ποσότητες. Η ποσότητα των 300 κιλών που συνιστούμε υπαγορεύεται από το κόστος του ζεόλιθου. Δεν μπορεί να περιμένετε με 300 κιλά να δείτε την ωφέλεια που δίνουν τα 1.000 ή 1.200 κιλά. Ελπίζουμε ότι μόλις κάνει την εμφάνισή του ο Ελληνικός ζεόλιθος  το κόστος θα μειωθεί ριζικά και θα φύγουν και από την αγορά ζεόλιθοι χαμηλής ποιότητας. Μια ή δύο επαναλήψεις τις επόμενες χρονιές και στις ίδιες ποσότητες και κοκκομετρίες, όπως μας επιτρέπουν τα οικονομικά, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής μας.

Ένα άλλο που συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους  παραγωγούς είναι να στήσουν ένα πείραμα στο χωράφι τους. Αντί να ρίξουν λίγα κιλά σε όλο το χωράφι να ρίξουν τα διπλάσια ή τριπλάσια στο μισό χωράφι και στη διάρκεια της καλλιέργειας αλλά και στο τέλος μετά τη συγκομιδή, να συγκρίνουν τις αποδόσεις ανάμεσα στα δύο κομμάτια. Είναι η καλύτερη και πιο πειστική απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο ζεόλιθος.

Το τέταρτο θέμα έχει να κάνει με τον τρόπο εφαρμογής. Μερικοί πιστεύουν ότι επειδή έβαλαν ζεόλιθο κατά τη φύτευση στο λάκκο του νεαρού δένδρου δεν χρειάζεται άλλος ζεόλιθος. Λάθος. Ο ζεόλιθος βοήθησε σημαντικά το νεαρό δένδρο αλλά από τον πρώτο κιόλας χρόνο οι ρίζες απομακρύνθηκαν από το λάκκο στις γειτονικές περιοχές και έπαψαν πλέον να βρίσκουν το ζεόλιθο.  Ο ζεόλιθος πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σημεία μέχρι ένα βάθος 20-30 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους εκεί που αναπτύσσονται οι ρίζες του δένδρου ή της καλλιέργειας που απορροφούν νερό και θρεπτικά στοιχεία.  Έτσι λοιπόν συνιστούμε ιδιαίτερα σε νέες φυτεύσεις δένδρων να ενσωματώνεται στο έδαφος κατά την εγκατάσταση και αν αυτό είναι απαγορευτικό λόγω κόστους να μπαίνει σε μια λωρίδα πλάτους 1 μέτρου εκεί που θα φυτευτούν τα δένδρα. Τα επόμενα 2-3 χρόνια η εφαρμογή να επεκταθεί σε όλη την έκταση του οπωρώνα.

Πριν από 2 χρόνια παρακολούθησα ένα βίντεο στο διαδίκτυο που έδειχνε έναν αυτόκλητο Γεωπόνο να δείχνει σε ελαιοπαραγωγούς κάπου στο Πήλιο πώς να εφαρμόζουν τον ζεόλιθο σε ελιές που πρέπει, αν κρίνω από τη διάμετρο του κορμού τους, να ήταν πάνω από 100 ετών. Ένας γεωργός άνοιγε με την τσάπα ένα μικρό χαντάκι βάθους 10 περίπου εκατοστών και μήκους ενός μέτρου σε απόσταση μισού μέτρου από τον κορμό, ενώ ένας άλλος με ένα κουβά έριχνε ζεόλιθο με κοκκομετρία 2-5 χιλιοστά και ένας τρίτος με τσάπα το σκέπαζε!. Τρελάθηκα. Αμέσως έγραψα ένα άρθρο στο μπλογκ μου ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους. Όσα ξέρω εγώ από υφαλοκρηπίδα τόσα ξέρει ο συμπατριώτης μου από Γεωπονία!.

Δυστυχώς το Διαδίκτυο έχει τόσες πολλές πληροφορίες που οι έγκυρες σκεπάζονται από τις πολλαπλάσιες μπούρδες που κυκλοφορούν και οι αναγνώστες ή οι περιηγητές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το πέμπτο θέμα έχει να κάνει με την έρευνα και μάλιστα την εφαρμοσμένη. Δυστυχώς, η έρευνα είναι ελάχιστη στη χώρα μας και πολύ περιορισμένη και μάλιστα σε πειραματικές εφαρμογές του ζεολίθου. Αυτό δυσκόλεψε ιδιαίτερα τη συγγραφή των οδηγιών. Εμείς κάνουμε πειράματα σε επίπεδο γεωργού. Βάζουμε το ζεόλιθο στο μισό χωράφι και στο τέλος κάνουμε τη σύγκριση. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και να μας ενημερώσετε για να μπορέσουμε αυτές τις εμπειρίες να τις διασταυρώσουμε και να τις μεταφέρουμε και στους άλλους ενδιαφερόμενους που διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα.

Για αυτό το λόγο τα κείμενα αυτά θα ενημερώνονται και θα συμπληρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τέλος,  το έκτο θέμα, αλλά όχι και το λιγότερο σημαντικό, έχει να κάνει με την ποιότητα του ζεόλιθου. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ποιότητα του ζεόλιθου είναι η περιεκτικότητα του σε κλινοπτιλόλιθο. Για τη Γεωργία, αυτή η περιεκτικότητα πρέπει να είναι πάνω από 74% ενώ για την κτηνοτροφία πάνω από 80% και μάλιστα στα ζώα δεν πρέπει να περιέχει ινώδη ζεόλιθο και χαλαζία. Επίσης δεν πρέπει να περιέχει βαρέα μέταλλα. Ποιος όμως τα ελέγχει; Κανείς. Έτσι κυκλοφορούν στην αγορά ζεόλιθοι χαμηλής ποιότητας και δυστυχώς ο παραγωγός δεν είναι σε θέση να το κρίνει. Αυτό το δυναμώνουν και τα ανώνυμα σακιά μέσα στα οποία συσκευάζεται.  Έτσι, βασίζεται στις διαβεβαιώσεις του προμηθευτή που συχνά συνοδεύονται από παχιά λόγια. Όπου τα ακούτε, κάντε στροφή και απομακρυνθείτε!.  Ο αναμενόμενος ως Μεσσίας Ελληνικός ζεόλιθος, έχει από τις πρώτες διερευνητικές μετρήσεις, δώσει περιεκτικότητα σε κλινοπτιλόλιθο 95%.

Αυτά λοιπόν. Ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά να σας διαφώτισα στα ερωτήματα που είχατε.

Στις δικές μας οδηγίες, παρά τα περιορισμένα ερευνητικά αποτελέσματα,  θα βρείτε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη σωστή εφαρμογή του ζεόλιθου στην καλλιέργεια που σας ενδιαφέρει.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα και θέλετε να καταλάβετε πως λειτουργεί το έδαφος πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο μου «Εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία» μέχρι να εκδοθεί του χρόνου το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Το έδαφος και η φροντίδα του».  Έγχρωμο, με πλούσιες εικόνες και διαγράμματα, σας εξηγεί πως λειτουργεί το έδαφος και πως πρέπει να το φροντίζουμε. Στους επισκέπτες της ιστοσελίδας προσφέρεται στην προνομιακή τιμή των 18,8 ευρώ για αποστολή με αντικαταβολή μέσω των ΕΛΤΑ με δικά μας τα έξοδα αποστολής. Δώστε μας μια πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση και εμείς θα φροντίσουμε να σας χαρίσουμε απλόχερα γνώση, απλή, κατανοητή και άμεσα εφαρμόσιμη.

 

No Comments Yet.