Νέο ρεκόρ μέσου βάρους ανά καρύδι

Ποικιλία που προέκυψε από τυχαίο σπορόφυτο στον καρυδεώνα μας στο Νεστόριο της Καστοριάς και στην οποία δώσαμε το όνομα Ορεστίς.

Πολύ μεγάλο μέγεθος καρυδιού. Μέσο βάρος 16,4-22,5 γραμμάρια σε ξερικό κτήμα. Το μέσο βάρος των 22,6 γραμ ανά καρύδι το οποίο διαπιστώθηκε το 2020 στον ξερικό καρυδεώνα μας, είναι το μεγαλύτερο βάρος από οποιαδήποτε ποικιλία. Για σύγκριση, το μέσο βάρος ανά καρύδι της πιο διαδεδομένης ποικιλίας καρυδιών στη χώρα μας της Chandler, είναι μόλις 13,2 γραμμάρια. Ψίχα εξαιρετικής ποιό­τη­τας που αποσπάται εύκολα.

Κέλυφος συνεκτικό σε σφαιρικό σχήμα. Εξαιρετική αντοχή στην ανθρά­κω­ση και στην καρπόκαψα. Πιο όψιμη από την Βάττυνα με περικάρπιο το οποίο δεν αποσπάται εύκολα αν δεν έχει ωριμάσει. Όψιμη ποικιλία με αντοχή στους παγετούς της άνοιξης.

Η περιορισμένη παραγωγή, λόγω του νεαρού του δύο δένδρων τα οποία το παράγουν, (30-40 κιλά) διατίθεται για σπορόφυτα σε ενδιαφερόμενους παρα­γω­γούς που θέλουν να εγκαταστήσουν καρυδιάς σε ξερικές εκτάσεις και να μην έχουν προβλήματα από την ανθράκωση, στην πολύ δελεαστική τιμή των 8 ευρώ ανά κιλό με επιπλέον τα έξοδα αποστολής.

Comments are closed.