Μια πολύ εγκωμιαστική κριτική για το Βιβλίο «ΩΜ στη Γεωργία»


Κύριε Δαουτόπουλε,

Πήρα το βιβλίο και το ξεφύλλισα, αρχικά με τη διάθεση απλώς να δω τα περιεχόμενα. Με καθήλωσε. Ομολογώ περισσότερο και από ένα λογοτεχνικό (Τερέζα του Φρέντυ Γερμανού) το οποίο διάβαζα χθες και βρίσκω συναρπαστικό. Έκανα λοιπόν την εξής σκέψη και οφείλω να την πω, επειδή σ' αυτή τη χώρα τα καλά θεωρούνται αυτονόητα  και καλή κουβέντα σπανίως ακούς.

Η περίπτωση σας δεν είναι σαν να θέλει να αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο Toyota το οποίο αν δεν υπάρχει βρίσκει Honda, subaru, Nissan ,mazda, κοκ. Στη περίπτωση σας απλά  δεν υπάρχει άλλη μάρκα. Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω άλλους ανθρώπους οι οποίοι με το βάρος του επιστήμονα να δίνουν τη γνώση για τους μικροοργανισμούς. Καλό απόγευμα. Κώστας Π….., Ραφήνα 10/4/2019

Αγαπητέ Πέτρο,

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν φανταζόμουν ότι θα ξεπερνούσα και το Φρέντυ Γερμανό του οποίου τα άρθρα τα ρουφούσα καθημερινά και ο οποίος με έχει επηρεάσει στην αρθρογραφία που για χρόνια δημοσίευα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο (Αγγελιοφόρος, Μακεδονία, Οδός της Καστοριάς, κ.ά.). Σχόλια σαν τα δικά σου τα οποία έχω κατά καιρούς παραλάβει, μου δίνουν το κουράγιο να συνεχίσω την κοπιώδη προσπάθεια να διαδώσω χρήσιμες γνώσεις για μια γεωργία η οποία παράγει προϊόντα που δεν υποσκάπτουν αλλά προάγουν την υγεία αυτών που την ασκούν και καταναλώνουν τα προϊόντα της.

Το επόμενο βιβλίο για τη «Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς» που τώρα ετοιμάζεται και είχαμε αναγγείλει την ολοκλήρωσή του για το φετινό Πάσχα, νεώτερες προβλέψεις μιλούν για το καλοκαίρι του 2019, γιατί θέλουμε να δώσουμε να το δουλέψουμε ακόμη, εγώ και ο Τάκης ο Χαραντώνης με άνεση χρόνου, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που περιμένουν από εμάς οι ανά τη χώρα φίλοι μας, φροντιστές αυτού του ευλογημένου δένδρου.

Δύο ημέρες αργότερα ένας άλλος νέος γεωργός και αναγνώστης των βιβλίων μου είχε την καλοσύνη να γράψει τα παρακάτω. Τον ευχαριστώ από βάθους καρδιάς:

«Ξεκίνησα να κάνω αναλύσεις εδάφους με τις συμβουλές των γεωπόνων, αλλά το άλμα που χρειαζόμουν στην όλη διαδικασία προήλθε από την επαφή με τον συνταξιούχο πλέον καθηγητή γεωπονίας Γιώργο Δαουτόπουλο, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του πάνω στη γονιμότητα του εδάφους και στο πόσο σημαντικοί είναι όλοι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έδαφος και τι δουλειά επιτελούν», αναφέρει ο Γιάννης.

Σκρέτης Γιάννης, Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα 12/4/2019

Comments are closed.