Βιολογική Καλλιέργεια Ελιάς

 

Έχοντας ασχοληθεί με το δένδρο της Καρυδιάς και τον πολύτιμο καρπό της τα τελευταία είκοσι και πλέον έτη, νοιώθω την ανάγκη και σαν παλιός δάσκαλος, να ενημερώσω τους συμπατριώτες μου για το τι πρέπει να αναζητούν και τι πρέπει να αποφεύγουν κάθε φορά που αγοράζουν καρύδια.

Προτιμάτε πάντοτε καρύδια από σπορόφυτα καρυδιάς (φτιαγμένα από φύτευση καρυδιών) και όχι από βελτιωμένες ποι­κιλίες που μάλιστα δεν έχουν λευκανθεί με χλωρίνη. Ο λαός λέει: «κάθε καρυδιάς καρύδι» και εμείς το ερμη­νεύουμε ως κάτι που δεν έχει μια σταθερή ποιότητα και γενικά ως κάτι ποιοτικά κατώτερο. Αντίθετα, στην Οικολογία σημαίνει έναν πληθυσμό φυτών με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου η ομοιομορφία είναι απούσα, αλλά παρούσα η διαφορε­τικότητα.

Έτσι έχουμε, όχι μόνο μεγαλύτερη αντοχή στις ασθέ­­­νειες και τους παγετούς, αλλά και καρπούς με διαφο­ρετικά χαρακτηριστικά (μέγε­θος, σχήμα, σκλη­ρό­­τητα, χρώμα, κ.ά.) και κυρί­ως ποικι­λότητα σε θρε­πτικά στοιχεία (αντιο­ξει­δωτικά, ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα, ωφέλιμα λιπαρά και ιχνοστοιχεία) με αποτέ­λεσμα πιο πλούσια ωφέλιμα στοι­χεία. Ένα άλλο ασύγ­κριτο πλεονέκτημα των καρυδιών από σπορόφυτα είναι η εκλεκτή και αξεπέραστη γεύση τους σε σχέση με τα άγευστα καρύδια των Αμερικάνι­κων ποικιλιών.

Ένα βιολογικό προϊόν πρέπει κατά κύριο λόγο να προέρ­χεται από αυτόχθονες (ντόπιες) ποικιλίες. Τα καρύδια διατη­ρούνται καλύτερα μέσα στο κέλυφός τους  (Πίνακας 2) και σε σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος, για χρονικό διάστημα που ξεπερνά ακόμη και το ένα έτος. Το κέλυφος είναι ο καλύτερος τρόπος και μάλιστα αδάπανης διατήρησης αναλλοίωτων των ωφέλιμων συστατικών του καρυδιού. Αν καθαρίσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, τοπο­θε­τείστε τα σε ένα βάζο μέσα στο ψυγείο ή στον κατα­ψύκτη για διατήρηση σε μικρό διάστημα. Μην αγορά­ζετε ψίχα που μάλιστα παραμένει στον αέρα χωρίς ψύξη για μήνες. Έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα θρεπτικά της συστατικά. Ενδέχεται μερικά από αυτά να σας δυσκο­λέψουν λίγο στο καθά­ρισμα (είναι σκληρά καρύδια!), αλλά θα σας αποζημιώσουν στη γεύση και στην προσωπική σας υγεία. Κάθε 2 κιλά άσπαστα καρύδια δίνουν 1 κιλό καθαρής ψίχας.

(α) Η μέση τιμή υπολογίζεται μόνον όταν ο αριθμός των περιπτώσεων (n) είναι μεγαλύτερος από 1

 

Στον παραπάνω πίνακα διαπιστώσατε πως τα καρύδια είναι κορυφαία σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) τα οποία είναι οι πολύτιμες ουσίες με τις οποίες ο οργανισμός μας εξουδετερώνει τις άκρως επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορεί να συσσωρευ­τούν στο σώμα μας και να προκαλέσουν οξειδωτικά στρες. Αυτά τα οξειδωτικά στρες δυστυχώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρκίνους, διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις. Ευτυχώς, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην εξουδετέρωση αυτών των ελεύθερων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο να αποκτήσουμε μια από αυτές τις χρόνιες παθήσεις. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ (Yale) της Αμερικής απέδειξε ότι τα καρύδια βελτιώνουν τη ροή του αίματος σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καταναλώνοντας μερικά καρύδια σε καθημερινή βάση.

Προστασία από τον καρκίνο και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, καθώς και χαμηλότερο βάρος, σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη, προσφέρει η καθημερινή κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Dana-Faber κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς ζουν περισσότερο και έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κάποια σοβαρή ασθένεια. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 119.000 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 1980 και 2010. Η έρευνα απέδειξε πως η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με τη μείωση των θανάτων κατά 29% από καρδιοπάθεια και 11% από καρκίνο. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνει τέσσερις μερίδες ανάλατων ξηρών καρπών την εβδομάδα.

Τρώτε τα καρύδια πάντοτε ωμά και όχι ψημένα. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε στο ψωμί που παρασκευάζετε, σε πολλά φαγητά και σαλάτες. Ιδιαίτερα σε αυτά με κιμάδες. Ο μύθος ότι τα καρύδια παχαίνουν έχει καταρριφθεί από ερευνητικά αποτελέσματα. Κάντε συνήθεια την καθημερινή κατανάλωση 50-70 γρ. καρυδιών, δηλ. 1,5-2 κιλά ανά άτομο ανά μήνα, αν θέλετε να υπολογίσετε τις ετήσιες ανάγκες σας σε καρύδια. Το μέγεθος του καρυδιού δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή σας. Πρώτη επιλογή πρέπει να είναι η προέλευση από σπορόφυτα καρυδιάς και η εφαρμογή βιολο­γικών μεθόδων καλλιέργειας.

Το κτήμα είναι ξερικό και καλλιεργείται με βάση τις αρχές της αειφορίας με τη χρήση Ωφέλιμων Μικροοργανισμών, κοπριάς αιγοπροβάτων, ζεόλι­θου και βιο-κάρβουνου. Φροντί­ζουμε κάθε χρόνο να αυξήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους και ήδη εμφανίζεται αξιόλογη βελτίωση από τη στιγμή που έπαψε να είναι μονοκαλλιέργεια σιτηρών.

Στο κτήμα διατηρείται ένας φυσικός χλοοτά­πη­τας που κόβεται 4-5 φορές το χρόνο και αφού ψεκαστεί με Ωφέλιμους Μικρο­οργανισμούς αφήνε­ται να αποικοδομηθεί, επαναφέ­ροντας τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος.

Μια ηλεκτρική περίφραξη κρατά μακριά την καφέ αρκούδα που επί τρία συνεχόμενα έτη έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στα καρύδια του κτήματος. Οι συγχωριανοί μου το επισκέπτονται συχνά κάθε χρόνο για να μαζέψουν ζωχούς, ραδίκια, σαλι­γκά­ρια και μανιτάρια γιατί ξέρουν ότι από το έτος 2.000 και μετά δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα φυτο­φαρμάκου ή ζιζανιοκτό­νου, ακόμη και μυκητο­κτόνου. Όταν τους ρωτώ γιατί δεν πάνε στα δικά τους κτήματα, με απαντούν με τον πιο φυσικό τρόπο: «τα δικά μας έχουν φάρμακα!» Φαίνεται πως ο Μητρόπουλος είχε δίκιο!.

Από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να σας εφοδιάσουμε με βιολογικά καρύδια. Στέλνονται σε όλη τη χώρα σε τιμές παραγωγού και με ελάχιστη παραγγελία τα 14 κιλά. Για παραγγελίες και τιμές καλέστε το 69 76 79 39 09 και 2310-673 959.

  Νοιώθω ευτυχής που έχω το προνόμιο να φροντίζω αυτό το υπέροχο δένδρο με τους τόσο ωφέλιμους καρπούς. Άλλωστε είναι ένα μυθικό δέντρο. Σύμφωνα με το μύθο, τη «χρυσή εποχή», όταν οι άνθρωποι ζούσαν στις βελα­νιδιές, οι θεοί κατοικούσαν στις καρυδιές. Έτσι η καρυδιά πήρε το όνομα Juglans, από τις λέξεις «Jovis glans» (βάλανος του Δία)

Καλή απόλαυση.    www.daoutop.gr     info@daoutop.gr   f (Γεώργιος Δαουτόπουλος)

 

Προστατέψτε την υγεία σας και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.  Κάντε συνήθεια την καθημερινή κατανάλωση 60 -70 γραμ. καρυδιών που μόλις σπάσατε. Καταργήστε την ψίχα καρυδιών που έχει χάσει όλα τα ωφέλιμα συστατικά της.                                      ΙΑΝ 2021