Έγχρωμα Τεχνικά Εγχειρίδια Βιολογικών καλλιεργειών

Έγχρωμα Τεχνικά Εγχειρίδια Βιολογικών καλλιεργειών

Μέχρι στιγμής έχουν ετοιμαστεί τα παρακάτω τεχνικά εγχειρίδια τα οποία εκτυπώνονται έγχρωμα σε χαρτί Α4 100 γραμμαρίων σε 1 και μόνο αντίτυπο για τις ανάγκες του χρήστη που τα ζητά. Αυτός ο τρόπος έχει τη δυνατότητα να τα επικαιροποιεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις ανάγκες των χρηστών. Δεκάδες πρακτικές συμβουλές και δοκιμασμένα βιολογικά εφόδια με ωφέλιμους μικροοργανισμούς θα σας εξασφαλίσουν μια σίγουρη σοδειά εξαιρετικής ποιότητας. Στόχος μας είναι βαθμιαία να ολοκληρωθούν και να πάρουν τη μορφή βιβλίου στο μέλλον όσο το επιτρέψει ο διαθέσιμος χρόνος και τα οικονομικά μας!

Καλλιεργητικές Φροντίδες για Βιολογική Παραγωγή (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 86)

Στα κείμενα που ακολουθούν σας δίνουμε αρκετές πληροφορίες για να ξεκινήσετε μια βιολογική καλλιέργεια σε συνδυασμό με όσα αναφέρουμε στο βιβλίο: Εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία που σύντομα (ελπίζουμε το Πάσχα του 2018) να το συνοδέψει το νέο μας βιβλίο με τίτλο: Το Έδαφος και η Φροντίδα του και λίγο νωρίτερα το βιβλίο Εφαρμογές των Ωφέλιμων Μικροοργανισμών στη Γεωργία.

Είμαστε βέβαιοι πως τα παραπάνω βιβλία σε συνδυασμό με αυτό το τεχνικό εγχειρίδιο θα σας αλλάξουν ριζικά τις αντιλήψεις για την καλλιέργεια ή μάλλον για τη φροντίδα της γης και την παραγωγή τροφής που δεν υποσκάπτει αλλά βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία. Μην απελπίζεστε και έχετε υπομονή. Οι δεκαετίες της λανθασμένης συμπεριφοράς απέναντι στη γη, δεν μπορούν να αποκατασταθούν σε μια χρονιά. Όσο υιοθετείτε τις υποδείξεις μας, θα βλέπετε κάθε χρόνο φανερά τα σημάδια της επανάκαμψης της υγείας του εδάφους.

Είναι πολύ μεγάλης σημασίας το σωστό ξεκίνημα σε μια πολυετή δενδρώδη καλλιέργεια (βλέπε ξεχωριστό τεχνικό εγχειρίδιο για τη φύτευση). Σας δίνουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, σας εισάγουμε στη βιολογική φυτοπροστασία και την παρασκευή και χρήση απλών μέσων βιολογικής φυτοπροστασίας και αφού παρουσιάσουμε λίγους εχθρούς και ασθένειες σας δίνουμε πληροφορίες για την απόκτηση πιστοποίησης. Τέλος, σας παρουσιάζουμε μερικά πολύ χρήσιμα εφόδια βιολογικής φυτοπροστασίας και σας δίνουμε έναν πλήρη κατάλογο των βιολογικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν και των εταιρειών που τα αντιπροσωπεύουν.

Πιστεύουμε πως θα είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός στα πρώτα ή στα συνεχόμενα βήματά σας στη βιολογική καλλιέργεια. Καλή ανάγνωση και καλή εφαρμογή και μην παραλείπετε να επισκέπτεστε το μπλογκ στην ιστοσελίδα μας (www.daoutop.gr) για ενημέρωση σε θέματα αειφορικής γεωργίας.

Βιολογική Καλλιέργεια της Καρυδιάς (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 76)

Η καλλιέργεια της καρυδιάς σε συστηματικούς οπωρώνες, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας που είναι ελλειμματική σε καρύδια. Η ζήτηση για το Ελληνικό καρύδι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα χωρίς να έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την εβδομα­διαία εφημερίδα (Agrenda 16-17/1/2016). Μάλιστα, η ζήτηση συνεχίζεται και μέσα στο καλοκαίρι που δεν είναι δυνατή η διατήρηση του προϊόντος παρά μόνο σε ψυγεία σε ιδανικές συνθήκες ή με αποφλοίωση και διατήρηση της ψίχας στην κατάψυξη.

Όσοι πιστεύουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της συστηματικής καλλιέργειας της καρυδιάς είναι πενιχρά, οι συνάδελφοι Δασολόγοι υπολογίζουν ότι για μια περίοδο 30 ετών, το εισόδημα που αποκτάται από έναν ξερικό οπωρώνα καρυδιάς με σπορόφυτα  δεν είναι λιγότερο από το εισόδημα που θα αποκτούσε ο ίδιος παραγωγός αν καλλιεργούσε την ίδια έκταση με σιτηρά. Φυσικά σε αρδευόμενες εκτάσεις και με παραγωγικές ποικιλίες, τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλύτερα. Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, η καλλιέργεια 1 τόνου καρυδιών κοστίζει πολύ λιγότερο από ότι η παραγωγή ενός τόνου σιτηρών ή σταφυλιών.

Η απόφαση της υιοθέτησης μιας τέτοιας καλλιέργειας από έναν παραγωγό απο­κλει­στικής ή κύριας απασχόλησης στη γεωργία δεν είναι εύκολη, γιατί εκτός από το αρχικό κεφάλαιο εγκατάστασης, θα έχουμε και αρνητικό εισόδημα για μια μεγάλη περίοδο που μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει και τα 5 έτη. Αντιθέτως, η καλλιέργεια της καρυδιάς είναι ιδιαίτερα ελκυστική για γεωργούς μερικής απασχόλησης, για συνταξιούχους γεωργούς και γενικά  για ανθρώπους που έχουν μια κύρια μη γεωργική απασχόληση αλλά αγαπούν τη γη και θέλουν να επενδύσουν σε αυτήν μια και έχει τα παρακάτω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Μικρές απαιτήσεις σε έξοδα εγκατάστασης (μεγαλύτερα σε εμβολιασμέ­νες),
  • Πλήρως εκμηχανισμένη καλλιέργεια για επαρκούς μεγέθους εκτάσεις,
  • Λίγες απαιτήσεις σε χρόνο και χρήμα για συντήρηση της φυτείας,
  • Παραγωγική για τουλάχιστον 20-40 χρόνια,
  • Δυνατότητα διατήρησης του καρπού μέχρι 1 έτος χωρίς ψυγεία και δαπάνες,
  • Καλή τιμή του προϊόντος στην αγορά παρά τον ανταγωνισμό από Βουλγαρία, Τουρκία, κ.ά.,
  • Πολύ καλές προοπτικές μελλοντικής ζήτησης στην αγορά μια και η κατα­νάλωση των καρυδιών αυξάνεται κάθε χρόνο καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές μαθαί­νουν την εξαιρετική συμβολή των καρυδιών στην προαγωγή της ανθρώπινης υγείας

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μας έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί παράγουν καρύδια υψηλής ποιότητας (γεύση, άρωμα, λευκή σάρκα) και σε αυτές τις περιοχές πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας.

Το τεχνικό εγχειρίδιο σε συνδυασμό με το Καλλιεργητικές Φροντίδες για Βιολογική Παραγωγή θα σας δώσει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη γνώσεων και πρακτικών άμεσα εφαρμόσιμων που θα κάνουν τη νέα σας δραστηριότητα όχι μόνον ευχάριστη αλλά και ιδιαίτερα αποδοτική.

Η Καλλιέργεια της Παουλόβνιας (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 22)

Ένας σύντομος και περιεκτικός οδηγός καλλιέργειας του νέου δένδρου, απαλλαγμένο από τα παχιά λόγια των φυτωριούχων και των πρώτων εισαγωγέων της καλλιέργειας.

Διαβάστε το προσεκτικά και προσγειωθείτε στην πραγματικότητα πριν επενδύσετε μερικές χιλιάδες ευρώ σε μια νέα καλλιέργεια που δεν έχει ακόμη διαμορφώσει εγχώρια αγορά για τα προϊόντα της.

Βιολογική Καλλιέργεια της Κρανιάς (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 10)

Τα τελευταία έτη έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την εμπορική καλλιέργεια του δένδρου. Έτσι έχουμε μια ακόμη νέα καλλιέργεια, ιδιαίτερα γνωστή στη Βόρεια Ελλάδα,  που από αυτοφυής στη φύση έρχεται να καλλιεργηθεί σε αγροκτήματα και να προσφέρει σημαντικά κίνητρα στους νέους καλλιεργητές, όπως:

  • Πολύ μικρά καλλιεργητικά έξοδα και εργασίες με εξαίρεση την αγορά των φυτών κατά το πρώτο έτος και τη δαπάνη περίφραξης και άρδευσης,
  • Δεν απαιτεί δαπάνες φυτοπροστασίας και πάρα πολύ εύκολα μπορεί να καλλιεργηθεί βιολογικά,
  • Ευδοκιμεί στη χώρα μας και επομένως δεν έχουμε ερωτήματα προσαρμογής,
  • Ανήκει στα πολυδύναμα φυτά και είναι γνωστές οι ευεργετικές του ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία εδώ και αιώνες.

Βιολογική Καλλιέργεια της Τζιτζιφιάς (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 14)

Όπως λέμε εμείς οι Δυτικοί για τα μήλα "ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα", έτσι λένε οι Ασιάτες για τα Τζίτζιφα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί πολλοί χαρακτηρίζουν τη τζιτζιφιά ως δένδρο γιατρός.

Τα παραδοσιακά  φρούτα έχουν φθάσει εμπορικά στα όριά τους ενώ πολλοί καταναλωτές αναζητούν νέες γεύσεις. Οι Ευρωπαίοι δενδροκόμοι στρέφονται στους πιο σπάνιους καρπούς από αυτοφυείς θάμνους και δένδρα. Τα είδη που έχουν τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια, είναι αυτά που μέχρι τώρα υπάγονταν στην κατηγορία των φρούτων μικρότερης σημασίας, αλλά  είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και χαρακτηρίζονται από ιδιάζουσα γεύση και άρωμα. Τέτοια δένδρα είναι η κρανιά, η κουμαριά που απαντώνται και ως αυτοφυή στη χώρα μας. Η Τζιτζιφιά δεν έχει προσεχθεί μέχρι τώρα, παρά το ότι ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές και μάλιστα ξερικές και παράγει καρπούς πολύ πλούσιους σε βιταμίνη C.    

Ο καρπός εκτός από τη θρεπτική του αξία προσφέρει και άλλες πολύτιμες υπηρεσίες, όπως: προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός και καταπραϋντικός. Τέλος, μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή και μειώνει  την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται φρούτο ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό, και αντιοξειδωτικό. Παράλληλα έχει και επουλωτικές ιδιότητες σε τραύματα. Έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι τα τζίτζιφα έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά μετά από τα κράνα.

Βιολογική Καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 34)

Είναι ένα δένδρο που αξίζει να καλλιεργηθεί στις κατάλληλες περιοχές της χώρας, αν και δέχεται μεγάλο ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές που γίνονται από Τουρκία, Ιράν και άλλες χώρες χαμηλού κόστους. Η ποιότητα είναι εκείνη που θα μπορέσει να εκτοπίσει τις φθηνές εισαγωγές που συχνά κατά­σχονται εξαιτίας της ανίχνευσης αφλατοξινών που είναι μια έντονα καρκινογόνος ουσία.

Η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται συνεχώς λόγω της μεγάλης θρεπτικής αξίας των αμυγδάλων και της κατανάλωσής τους με πάρα πολλούς τρόπους. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με το 16% της καλλιεργούμενης έκτασης και το 30% της παγκόσμιας παραγωγής με μια τεχνική που είναι πλήρως εκμηχανισμένη και σε τεράστιες εκτάσεις.

Το τεχνικό εγχειρίδιο σας βοηθά να επιλέξετε την κατάλληλη τοποθεσία, τις κατάλληλες ποικιλίες, να εγκαταστήσετε σωστά τη φυτεία, να διαμορφώσετε σωστά τα δένδρα, να αντιμετωπίσετε με επιτυχία και χαμηλό κόστος τα προβλήματα της φυτοπροστασίας και να έχετε πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Βιολογική Καλλιέργεια της Βερικοκιάς (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 27)

Καλλιέργεια με παράδοση στη χώρα μας. Διατίθεται ως νωπό και για κονσερβοποίηση και στήριξε και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της κονσερβοποίησης στη χώρα μας. Οι κατα­στροφές που προκλήθηκαν από τη διάδοση της ίωσης (σάρκας) επιβάλλει νέες φυτεύσεις με ανθεκτι­­κότερες ποικιλίες και ορθές γεωργικές πρακτικές για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.

Να αποφεύγονται θέσεις φύτευσης με πρώιμους παγετούς η δε ετήσια βροχόπτωση να μην υπερβαίνει τα 500 χιλιοστά και να μην έχουμε πολλές βροχές την άνοιξη, όπως συμβαίνει στη Δυτική Ελλάδα. Το δένδρο αντέχει και σε θερμοκρασίες μέχρι -25ο Κελσίου.

Η βερικοκιά ανθίζει 10 περίπου ημέρες νωρίτερα από τη ροδακινιά συνεπώς είναι πιο ευαί­σθη­τη στους ανοιξιάτικους παγετούς. Επίσης να φυτευτεί σε χωράφια βαθιά, γόνιμα και ελαφρά (πηλο-αμμώδη) που δεν νεροκρατούν (αποφυγή φυτόφθορας), με πε-χα 6-7 και με λίγο ασβέστιο.

Το θέμα της ικανοποίησης των αναγκών της ποικιλίας σε ψύχος πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα για φυτεύσεις στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Για νέες φυτεύσεις παρακαλούμε διαβάστε το τεχνικό μας εγχειρίδιο με τον τίτλο: Φύτευση Δένδρων για Ισόβια Προστασία που περιλαμβάνει τις νεώτερες αειφορικές πρακτικές για μια αυξημένη παραγωγή με τη λιγότερη φυτοπροστασία. 

Βιολογική Καλλιέργεια της AloeVera (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 12)

Η Αλόη αποκαλείται από τους ξένους «το μαγικό φυτό», «ο φυσικός θεραπευτής» και το «φυτό των καψιμάτων[1]» έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Ιθαγενές φυτό από τις ξηροθερμικές περιοχές της Αφρικής έχει διαδοθεί σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου (Νότια Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική από τον 17ο αιώνα σε μερικές) εξαιτίας της καλής προσαρμογής του για να καλύψει τη ζήτησή του κυρίως από τη βιομηχανία των καλλυντικών. Οι κυριότερες αγορές της Αλόης είναι σήμερα η Αυστραλία , οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Σε περιοχές με παγετούς καλλιεργείται σε γλάστρες, κατά προτίμηση πήλινες, ρηχές αλλά φαρδιές και δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει μια τέτοια γλάστρα αλόης.

Η εμπορική επιτυχία της καλλιέργειας της αλόης στην Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βιολογική παραγωγή δεδομένου ότι η μεγαλύτερη παραγωγή του παγκοσμίως γίνεται σε χώρες με πολύ μικρό κόστος (Κίνα, Ινδία, Μεξικό, κ.ά.). Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Αλόης, Φραγκόσυκου και Αρωματικών Φυτών «Μινωική Γή» με το Γιώργο Σπυρόπουλο, Γραμματέα του Συνεταιρισμού, αποτελεί μια πολύ καλή πρωτοβουλία που πρέπει να βρει μιμητές.

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες για τις ατομικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, αρκεί στις βόρειες περιοχές της χώρας να τοποθετείται σε ένα μικρό θερμοκήπιο ή στο εσωτερικό ενός φωτεινού παραθύρου.

Βιολογική Καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρι (έγχρωμο, μέγεθος Α4, σελ. 17)

Αν έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε με την καλλιέργεια του Γκότζι θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά πράγματα που συνδέονται άμεσα με την επιτυχία της καλλιέργειας, ως συμπλήρωμα του βιβλίου μας «Η Καλλιέργεια του Γκότζι» που μπορείτε να το παραγγείλετε σε τιμή προσφοράς.

Ευτυχώς κόπασε η μεγάλη ζήτηση για την καλλιέργεια που έφερε στην αγορά πολλούς τυχοδιώκτες και άφησε πολλούς με ζημιές μερικών χιλιάδων ή και δεκάδων χιλιάδων ευρώ που στον πυρετό που είχε ξεσπάσει, έσπευσαν να αγοράσουν ακριβά, ακατάλληλα φυτά και να τα φυτέψουν σε ακατάλληλα εδάφη.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι η απόκτηση των αναγκαίων γνώσεων για την καλλιέργεια η οποία είναι άγνωστη στη χώρα μας. Αν βρείτε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποιο οργανωμένο σεμινάριο από έναν αξιόπιστο φορέα να το κάνετε. Η γνώση είναι η πρώτη σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνετε για να στεφθεί με επιτυχία το επενδυτικό σας πλάνο στη νέα καλλιέργεια. Εάν δεν είστε γεωργοί ή έχετε πολύ μικρή εμπειρία αυτό μπορείτε να το μεταβάλλετε από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα γιατί οι παλαιοί γεωργοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν εδώ και πολλά χρόνια μεταβληθεί σε ξερόλες και αρνούνται να ακούσουν και πολύ περισσότερο να εφαρμόσουν, νέες υποδείξεις και τεχνολογίες (π.χ. ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, ζεόλιθος, μυκόρριζες, βιο-κάρβουνο). Αρνούνται ακόμη και το αυτονόητο. Να ξοδέψουν π.χ. 50 ευρώ και να δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία σε περιορισμένη έκταση και να την αξιολογήσουν πριν τη γενικεύσουν.


[1] Την εξαιρετική συμβολή της στην άμεση απάλυνση του πόνου, στην αποφυγή δημιουργίας φουσκαλών από εγκαύματα τη γνωρίζω από πρώτο χέρι ως παθών το καλοκαίρι του 2014.