Ενεργοί Μικροοργανισμοί ή Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί

Φανατικός επισκέπτης της ιστοσελίδας μου και ιδιαίτερα του μπλογκ, με ρώτησε πρόσφατα: «Τώρα που ετοιμάζετε το νέο σας βιβλίο για τους Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς τι θα κάνουμε με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς τους οποίους μας γνωρίσατε με τις 3 και πλέον εκδόσεις σας από το 2008;».

Τον ευχαρίστησα για το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα το οποίο θέτει και τον παρακάλεσα να αναζητήσει την απάντηση σε λίγες ημέρες και στον ίδιο χώρο.

Αγαπητέ Φίλε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς και χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των Πανεπιστημιακών, είναι να τις παρακολουθούμε, να τις αξιολογούμε και να τις προωθούμε. Αν έμενα στους Ενεργούς Μικροοργανισμούς, η βοήθεια την οποία θα μπορούσα να προσφέρω σήμερα στους φίλους και αναγνώστες, οι οποίοι συμμερίζονται την ίδια άποψη για τον τρόπο παραγωγής της τροφής, θα ήταν πολύ περιορισμένη. Στο νέο μου βιβλίο οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί παρουσιάζονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο και αποτελούν το 1/6 του συνόλου των μικροοργανισμών οι οποίοι παρουσιάζονται.

Σήμερα, χάρις στην έρευνα η οποία συνεχίζεται σε εκατοντάδες εργαστήρια, νέα στελέχη  μικροοργανισμών ανακαλύπτονται και προστίθενται σε αυτούς που ήδη γνωρίζουμε. Άλλωστε είμαστε στην αρχή, αφού έχουμε μελετήσει μόλις το 5% των μικροοργανισμών που φιλοξενεί ο πλανήτης μας! και να μην ξεχνάμε ότι χάρις σε αυτούς έγινε βιώσιμος πριν από δεκάδες εκατομμύρια έτη.

Πιστεύω ότι ο όρος «Ενεργοί Μικροοργανισμοί» δεν είναι δόκιμος. Τι θα πει ενεργός; Όλοι οι μικροοργανισμοί (ωφέλιμοι ή παθογόνοι) είναι διαρκώς σε δράση με εξαίρεση κάποιες αντίξοες συνθήκες, οπότε πέφτουν σε λήθαργο (συνήθως στη μορφή των σπορίων) περιμένοντας και πάλι την αποκατάσταση ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης. Αντιθέτως, η διάκριση σε Ωφέλιμους ή Βλαβερούς (παθογόνους) είναι σαφής και δεν χρήζει επεξήγησης.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί οι οποίοι εισάγονται στη χώρα μας από δύο εταιρείες, δυστυχώς δεν ενημερώνουν τον υποψήφιο χρήστη με τα επιστημονικά ονόματα των μικροοργανισμών οι οποίοι περιέχονται στα σχετικά σκευάσματα ούτε και γίνεται αναφορά στην πυκνότητα των αποικιών τους. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή παράλειψη και χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να τους αναζητήσουμε, χωρίς να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, στα περισσότερα σκευάσματα των Ωφέλιμων Μικροοργανισμών γίνεται αναφορά του πλήθους και του είδους των μικροοργανισμών τους οποίους  φιλοξενούν.

Τέλος, οι Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί επιτελούν πολύ περισσότερες θετικές δράσεις σε σχέση με τους Ενεργούς, φθάνοντας ακόμη και στον έλεγχο του πληθυσμού των επιβλαβών μικροοργανισμών. Οι αναγνώστες του νέου βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πλήθος από Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς μαζί με τις δράσεις τις οποίες επιτελούν, τους τρόπους εφαρμογής τους, τα εμπορικά σκευάσματα στα οποία περιέχονται και στις αντιπροσωπείες οι οποίες τα εισάγουν ή τα παράγουν στη χώρα μας.

Λίγη υπομονή και το νέο βιβλίο, ακόμη μία φορά το πρώτο του είδους του στην Ελληνική βιβλιογραφία, θα είναι στη διάθεσή σας σε μια χαμηλή τιμή αν ευοδωθούν οι προσπάθειές μας να εξασφαλίσουν μια μικρή χορηγία. Μέχρι τότε απολαύστε το από εξώφυλλό του!.

 

Comments are closed.