Η Αλήθεια για τον Ζεόλιθο Του Γεωργίου Α. Δαουτόπουλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ

Ασχολούμαι με τον ζεόλιθο από το 2009. Έχω γράψει πάμπολλα άρθρα, έχω δώσει πολλές διαλέξεις, συχνά με δική μου δαπάνη και δεν συνδέθηκα κερδοσκοπικά με εταιρείες που διαθέτουν ζεόλιθο στην Ελληνική αγορά. Επομένως, αυτά που θα σας καταθέσω αποτελούν  απόσταγμα ανιδιοτελών εμπειριών από τις παραπάνω δραστηριότητες, αλλά και από τις επαφές μου με αγρότες ανά τη χώρα χάρις στο διαδίκτυο.

Πρώτα-πρώτα να σχολιάσω τον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στον ζεόλιθο οι συνάδελφοι Γεωπόνοι που ασχολούνται με την εμπορία γεωργικών εφοδίων. Δεν ξέρω πως απέκτησαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο ζεόλιθος θα καταργήσει τα λιπάσματα και επομένως στα μάτια τους ταυτίστηκε με έναν μεγάλο εχθρό των συμφερόντων τους. Προφανώς, φταίει το γεγονός ότι έκλεισαν τα βιβλία από τη στιγμή της αποφοίτησής και δεν τα ξανάνοιξαν ούτε βέβαια αναζητούν νέα γνώση!.

Ο ζεόλιθος δεν καταργεί τα λιπάσματα. Δεν είναι ο ίδιος λιπαντικό στοιχείο για να καλύψει τις ανάγκες των φυτών. Είναι όμως ένα υλικό που συγκρατεί τα λιπάσματα, ιδιαίτερα τα αζωτούχα, και δεν τα αφήνει να τα παρασύρει το υπερβολικό νερό των ποτισμάτων ή των βροχών. Έτσι, το λίπασμα που ρίχνει ο γεωργός στο χωράφι του θα μείνει σε αυτό και δεν θα παρασυρθεί από τα νερά στον υπόγειο υδροφορέα ή στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη. Αυτό σημαίνει ότι ο γεωργός θα πάρει πίσω τα χρήματα που ξόδεψε για τα λιπάσματα που αγόρασε και οι συνάδελφοι Γεωπόνοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η δική τους ευημερία εξαρτάται άμεσα από την οικονομική ευρωστία των γεωργών-πελατών τους.  Καλά θα κάνουν λοιπόν να ενημερωθούν κατάλληλα και να συστήνουν τη χρήση του σε όλες τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε Ελληνικό ζεόλιθο άριστης ποιότητας.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την κοκκομετρία του ζεόλιθου. Ακούω και διαβά­ζω συστάσεις για ζεόλιθο κοκκομετρίας 2-3 χιλιοστών και πολύ περισσότερο 3-5 χιλιοστών. Η δραστικότητα του ζεόλι­θου έχει να κάνει με την κοκκομετρία του. Όσο πιο λεπτός είναι ο ζεόλιθος τόσο πιο δραστικός και συνεπώς με λιγότερα κιλά ενός λεπτό­κοκκου ζεόλιθου έχω καλύτερο αποτέλεσμα από έναν πιο χονδρό.  Για αυτό το λόγο, στις συστά­σεις μου προτείνω ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-1 χιλιοστά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πούδρα των 100 μικρών.

Βέβαια και οι δύο μορφές θα εφαρμοστούν στο χωράφι με το χέρι σε μια ημέρα που δεν θα φυσάει και η εφαρμογή θα σας κουράσει, αλλά θα σας αποζημιώσει από το εξαιρετικά καλύτερο αποτέλεσμα. Στο μπλογκ της ιστοσελίδας μου έχω οδηγίες για εφαρμογή λεπτόκοκκου ζεόλιθου μια και έχω δική μου εμπειρία. Εφάρμοσα 8 τόνους σε μια ημέρα με 2 συνεργάτες. Ελπίζω σύντομα η Ελληνική βιομηχανία να παράξει πελέτες ζεόλιθου από πούδρα ώστε η εφαρμογή στο χωράφι να γίνεται παιχνιδάκι.

Το τρίτο θέμα προέκυψε στην ΑΓΡΟΤΙΚΑ του 2018. Στο περίπτερο παρουσίασης του Ελληνικού ζεόλιθου ένας επισκέπτης μου έδειξε τον ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5 χιλιοστών δηλώνοντας με απόλυτη σιγουριά ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν και όχι τις λεπτόκοκκες κοκκομετρίες που συνιστούσα και συνιστώ. Όταν τον ρώτησα γιατί. «Γιατί αυτός δεν χάνεται από το χωράφι! Είναι πάντα εκεί». Τρελάθηκα. Θα τον βλέπει σίγουρα για εκατοντάδες χρόνια, όπως βλέπει τα χαλίκια στο χωράφι του, αλλά ο λεπτόκοκκος που θα ανακατευτεί με το χώμα και θα πάψει να είναι ορατός στο μάτι μας, δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί. Έφυγε αμετάπειστος. Ακόμη ένας ξερόλας, σκέφθηκα μέσα μου και θυμήθηκα «το Διδάσκω αεί διδασκόμενος».

Το τέταρτο θέμα έχει να κάνει με τις ποσότητες. Η ποσότητα των 300 κιλών που συνιστούμε υπαγορεύεται από το κόστος του ζεόλιθου. Δεν μπορεί να περιμένετε με 300 κιλά να δείτε την ωφέλεια που δίνουν τα 1.000 κιλά. Ελπίζουμε ότι μόλις κάνει την εμφάνισή του ο Ελληνικός ζεόλιθος,  το κόστος να μειωθεί και να φύγουν και από την αγορά ζεόλιθοι χαμηλής ποιότητας. Μια ή δύο επαναλήψεις τις επόμενες χρονιές, όπως μας επιτρέπουν τα οικονομικά, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής μας.

Ένα άλλο που συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους  παραγωγούς είναι να στήσουν ένα πείραμα. Αντί να ρίξουν λίγα κιλά σε όλο το χωράφι να ρίξουν τα διπλάσια ή τριπλάσια στο μισό χωράφι και στη διάρκεια της καλλιέργειας αλλά και στο τέλος, μετά τη συγκομιδή, να συγκρίνουν τις αποδόσεις ανάμεσα στα δύο κομμάτια. Είναι η καλύτερη απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο ζεόλιθος.

Το πέμπτο θέμα έχει να κάνει με τον τρόπο εφαρμογής. Μερικοί πιστεύουν ότι επειδή έβαλαν ζεόλιθο κατά τη φύτευση του νεαρού δένδρου δεν χρειάζεται άλλος ζεόλιθος. Λάθος. Ο ζεόλιθος βοήθησε σημαντικά το νεαρό δένδρο αλλά από τον πρώτο κιόλας χρόνο οι ρίζες απομακρύνθηκαν από το λάκκο στις γειτονικές περιοχές και έπαψαν πλέον να τον βρίσκουν.  Ο ζεόλιθος πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σημεία μέχρι ένα βάθος 30 εκ. εκεί που αναπτύσσονται οι ρίζες της καλλιέργειας που απορροφούν θρεπτικά στοιχεία.  Έτσι λοιπόν συνιστούμε σε νέες φυτεύσεις δένδρων να ενσωματώνεται στο έδαφος κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα.

Το έκτο θέμα έχει να κάνει με την έρευνα και μάλιστα την εφαρμοσμένη. Δυστυχώς, η έρευνα είναι ελάχ­ι­στη στη χώρα μας και πολύ περιορισμένη σε πειραματικές εφαρμογές του ζεολίθου. Εμείς κάνουμε πειράμα­τα σε επίπεδο γεωργού. Βάζουμε το ζεόλιθο στο μισό χωράφι και στο τέλος κάνουμε τη σύγκριση. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και να μας ενημερώσετε για να μπορέ­σου­με αυτές τις εμπειρίες να τις διασταυρώσουμε και να τις μεταφέρουμε και σε άλλους που διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Όσοι έχουν ήδη εμπειρία εφαρμογής παρακαλώ να μου τη γνωρίσουν.

Τέλος,  το έβδομο θέμα, αλλά όχι και το λιγότερο σημα­ντι­κό, έχει να κάνει με την ποιότητα του ζεόλιθου. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ποιότητα του ζεόλιθου είναι η περιεκτικότητα του σε κλινοπτιλόλιθο. Για τη Γεωργία, αυτή η περιε­κτικότητα πρέπει να είναι πάνω από 74% ενώ για την κτηνοτροφία πάνω από 80% και μάλιστα στα ζώα δεν πρέπει να περιέχει ινώδη ζεόλιθο και χαλαζία. Επίσης δεν πρέπει να περιέχει βαρέα μέταλλα. Ποιος όμως τα ελέγ­χει; Κανείς. Έτσι κυκλοφορούν στην αγορά ζεόλιθοι χαμηλής ποιότητας και ο παραγωγός δεν είναι σε θέση να το κρίνει. Έτσι, βασίζεται στις διαβεβαιώ­σεις του προμηθευτή που συχνά συνοδεύονται από παχιά λόγια. Όπου τα ακούτε, κάντε στροφή και απομακρυν­θείτε!.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το ζεόλιθο και να καταλάβετε πως λει­τουρ­γεί το έδαφος πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο μου «Εφαρμογές των Ενεργών Μικρο­οργανισμών στη Γεωργία».  Έγχρωμο, με πλούσιες εικόνες και σχήματα, εξηγεί πως πρέ­πει να το φροντίζουμε. Μην περιμένετε όμως από τον ζεόλιθο να αναλάβει να σας ξεπλύνει από άλλα σοβαρά, ενδεχόμενα λάθη, που κάνετε από άγνοια στη φροντίδα του εδάφους.

Comments are closed.