Αγόρασα τον πρώτο μου θρυμματιστή το 1990, λίγο μετά την επιστροφή μου από ένα ταξίδι στον Καναδά, όπου στην αυλή ενός σπιτιού, σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες του Τορόντο, η νύφη του εξαδέλφου της γυναίκας μου, η Σάρον, μου εξήγησε τη διαδικασία της κομποστοποίησης και τα οφέλη τα οποία αποκομίζουν από αυτή. Εγώ βέβαια, με τις αντιλήψεις ενός υπανάπτυκτου Βαλκάνιου, την ρώτησα με απορία. Τι ανάγκη έχετε εσείς Σάρον από την εξοικονόμηση των λίγων χρημάτων που σας προσφέρει η κομποστοποίηση; Πήρα βέβαια μια αποστομωτική απάντηση την οποία ακόμα θυμάμαι. Τζωρτζ μου λέει, δεν το κάνουμε για τα χρήματα, αλλά γιατί έτσι βοηθάμε το περιβάλλον!.
Γύρισα πίσω στην Ελλάδα και όταν σε ένα κατάστημα της Κατερίνης είδα ένα σιλό και έναν θρυμματιστή Ιταλικής προέλευσης, τους αγόρασα και τους δύο προς μεγάλη έκπληξη του ιδιοκτήτη του καταστήματος, ο οποίος μου εξομολογήθηκε ότι τους είχε εδώ και 1 χρόνο στο μαγαζί και αναρωτιόνταν αν θα πουλιόνταν κάποια ημέρα. Γνωριστήκαμε και του έγραψα μάλιστα με μόνη αμοιβή την δωρεάν παραχώρηση 1.000 ανάτυπων, το πρώτο έγχρωμο εκλαϊκευμένο έντυπο, το οποίο γράφτηκε για την κομποστοποίηση στους νεώτερους χρόνους. Τα τελευταία 100 αντίτυπα παραμένουν ακόμη στο γραφείο μου και τα μοιράζω δωρεάν σε ομιλίες τις οποίες κάνω ανά τη χώρα.
Ο θρυμματιστής με μόνο ένα μαχαίρι στο ηλεκτρικά περιστρεφόμενο τύμπανο του, αποδείχθηκε σύντομα προβληματικός. Έπρεπε να σπρώχνεις τα κλαδιά για να αρχίσει να τα αλέθει, μπούκωνε συχνά και έπρεπε να αφαιρέσεις το χωνί και να απελευθερώσεις τα κλαδιά γιατί ακόμα και ένα μικρό κλαδάκι εμπόδιζε το μοτέρ να ξεκινήσει. Σε λίγο καιρό τον έβαλα στο περιθώριο, αναλογιζόμενος ότι αν τον είχα κατασκευάσει ο ίδιο, θα του έβαζα οπωσδήποτε ένα δεύτερο μαχαίρι για λόγους ισορροπίας του περιστρεφόμενου τυμπάνου και αύξησης της απόδοσης.
Ο δεύτερος ήταν δωρεά ενός φίλου, ο οποίος σταμάτησε να καλλιεργεί το κτήμα του. Ηλεκτρικός και αυτός και μάλιστα με χαμηλή ισχύ, μπορούσε να αλέσει μόνο χόρτα και τρυφερά κλαδιά πολύ μικρού πάχους. Αυτά, ούτως ή άλλως, τα άλεθα με το χορτοκοπτικό.
Ο τρίτος ήταν βενζινοκίνητος, Ιταλικής κατασκευής, με περιστρεφόμενα μαχαίρια και σφυριά. Πολύ καλύτερος από τον πρώτο, αλλά και αυτός προβληματικός. Αν και ο κατασκευαστής έδινε πάχος κλαδιών μέχρι 4 εκατοστά, δυσκολεύονταν να αλέσει κλαδιά μικρότερου πάχους αν ήταν από σκληρό ξύλο, π.χ. ελιά, πουρνάρι, βελανιδιά, κ.ά. Σοβαρό του μειονέκτημα η αδυναμία να αυτοπροωθήσει τα κλαδιά, η εκτόξευση μικρών κλαδιών προς τα πίσω, γεγονότα τα οποία έκαμναν τη σχετική εργασία κουραστική και με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα. Άλλο του μειονέκτημα, η δυσκολία μετακίνησής του, ιδιαίτερα σε κτήματα. Μια σοβαρή βλάβη στον κοπτικό του μηχανισμό και η αδυναμία-ευγενική άρνηση της αντιπροσωπείας στην Αθήνα να τον επισκευάσει, με οδήγησε στην αναζήτηση συνεργείου επισκευής στην Θεσσαλονίκη. Τον επισκεύασα και σύντομα τον αποστράτευσα.
Στο μεταξύ, οι ανάγκες μου για θρυμματισμό αύξαναν συνεχώς, καθώς μεγάλωναν οι καρυδιές και τα δένδρα της περίφραξης και του μικρού δασοτεμαχίου που είχα στο κτήμα μου και ήθελα να το διατηρήσω προβλέποντας τη μεγάλη ζήτηση, η οποία θα υπάρξει για ξύλα στις προσεχείς δεκαετίες. Ταυτόχρονα, ο εμπλουτισμός του ξυλοκάρβουνου (το πιο καλό και φθηνό εδαφοβελτιωτικό το οποίο υπάρχει σήμερα) με το οποίο άρχισα να ασχολούμαι πειραματικά, απαιτούσε ολοένα και περισσότερες ποσότητες φυτικών υλικών. Η ανάγκη ενός νέου αξιόπιστου θρυμματιστή, με κίνηση από το μικρό μου μεταχειρισμένο τρακτέρ των 25 ίππων, άρχισε να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.
Κατέφυγα στο διαδίκτυο και σε λίγο έπεσα στην ιστοσελίδα της εταιρείας ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ στο Ηράκλειο (www.ntagiantas.com.gr). Διάβασα για το γεγονός ότι είχαν δικό τους δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και εντυπωσιάστηκα από το βίντεο που παρακολούθησα. Μεγάλα κλαδιά της ελιάς, καταπίνονταν σε λίγα δευτερόλεπτα με τα θρύμματα να εκσφενδονίζονται σε μεγάλη απόσταση. Τους κάλεσα στο τηλέφωνο (2810-259476) και ζήτησα συμπληρωματικές πληροφορίες. Με διαβεβαίωσαν ότι θα δω τα ίδια αποτελέσματα μια και το είχαν διαθέσει και σε τρακτέρ με ιπποδύναμη 19 ίππων. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά του κτήματος είναι ακόμη στο κόκκινο, η ανάγκη να συνεχίσω τα πολύ ενθαρρυντικά πειράματα με την καρβουνόσκονη, με έκαναν να δώσω την παραγγελία.
Το περασμένο Σάββατο 14/7/2018 το μηχάνημα, αφού συνδέθηκε με το τρακτέρ, οδηγήθηκε στο κτήμα και τέθηκε σε λειτουργία μπροστά στα μάτια 3 άλλων φίλων και συνεργατών. Δεν πιστεύαμε σε αυτά που βλέπαμε. Ρίχναμε τα κλαδιά ενός κέδρου που μόλις είχαμε κλαδέψει από τα χαμηλά κλαδιά τα οποία μας εμπόδιζαν με πάχος 4 περίπου εκατοστών και το μηχάνημα τα κατάπινε χωρίς καμιά δική μας βοήθεια. Συνεχίσαμε το θρυμματισμό και με κλαδιά του δασικού όχθου στο κτήμα με οξιές, κράταιγους, άγριες κορομηλιές, κ.ά. με την ίδια ευκολία και αποτελεσματικότητα. Δουλέψαμε για πάνω από 4 ώρες και συνεχίσαμε και την άλλη μέρα ολοκληρώνοντας το θρυμματισμό.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους κατασκευαστές του μηχανήματος και χαίρομαι που είναι συμπατριώτες και μάλιστα από την Κρήτη. Εμείς οι Μακεδόνες τους αγαπάμε ιδιαίτερα γιατί οι παππούδες τους έτρεξαν από τους πρώτους να βοηθήσουν τους δικούς μας στην απελευθέρωσή της γης την οποία τώρα φροντίζουμε και αγαπάμε. Εγώ προσωπικά νοιώθω τώρα μια ακόμα συμβολή των Κρητικών κατασκευαστών. Την απελευθέρωσή μου από τον άνισο και αναποτελεσματικό αγώνα που έκαμνα τόσα χρόνια να θρυμματίσω τα κλαδιά του κτήματος για να επαναφέρω γρήγορα τα θρεπτικά τους στοιχεία πίσω στον κύκλο της ζωής!. Τους ευχαριστώ. Θα τους θυμάμαι κάθε φορά που θα θρυμματίζω τα κλαδιά και θα διαλαλώ τα πλεονεκτήματα του μηχανήματος στα βιβλία που γράφω και στις ομιλίες που κάνω ανά τη χώρα. Ήδη τοποθέτησα το μηχάνημα τους σε όλες μου τις έγχρωμες διαφάνειες των παρουσιάσεων.
Ελπίζω σύντομα να συμπληρώσουν, εμπλουτίζοντας το εγχειρίδιο λειτουργίας το οποίο συνοδεύει το μηχάνημα. Το σημερινό είναι ανεπαρκές και δεν είναι ισάξιο της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του μηχανήματος που συνοδεύει. Αν θέλουν μπορώ πολύ ευχαρίστως να τους βοηθήσω στη συμπλήρωσή του.
Εύχομαι το δημιουργικό τους μυαλό να δώσει στους συμπατριώτες μας και άλλα τέτοια χρήσιμα και αποτελεσματικά μηχανήματα.