Πολύ καλή και η φετινή παραγωγή από τα 2 δένδρα τζιτζιφιάς που έχω στη Χαλκιδική. Τρία άλλα φυτεύτηκαν στην Καστοριά αλλά δεν μπήκαν ακόμη σε παραγωγή.
Πήρα και εφέτος καμιά πενηνταριά καρπούς και τους μοίρασα στους συνεπιβάτες μιας εκδρομής με το ΚΑΠΗ του Δήμου μας. Όλοι ενθουσιάστηκαν με τη γεύση του φρούτου που το δοκίμαζαν για πρώτη φορά και κράτησαν το κουκούτσι για να το φυτέψουν. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή του δένδρου από το κουκούτσι του αλλά είναι ευτύχημα ότι τα ώριμα δένδρα (ηλικίας 7 ετών και πάνω) δίνουν νέα φυτά από ριζοβλαστήματα.
Έτσι κάθε χρόνο αποσπώ καμιά εικοσαριάς δένδρα και τα φυτεύω για 1 ακόμη έτος σε γλάστρες ή στο έδαφος αφού τα εμβολιάσω με ωφέλιμους μικροοργανισμούς για να καλύψω τη ζήτηση από μερικούς αναγνώστες του μπλογκ μου.
Αν ενδιαφέρεστε για κάποιο δένδρο κλείστε το από τώρα. Σε 2-3 εβδομάδες θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Η χρέωση είναι 5 ευρώ τα μικρά, 8 τα μεσαία και 12 τα πολύ μεγάλα (ύψος πάνω από 1 μέτρο) συν έξοδα αποστολής. Μάξιμουμ παραγγελίας 2 δένδρα για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους.
Αν αναρωτιέστε για τα οφέλη των καρπών του δένδρου, διαβάστε τα παρακάτω:
Ο καρπός εκτός από τη θρεπτική του αξία προσφέρει και άλλες πολύτιμες υπηρεσίες, όπως: προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός και καταπραϋντικός. Τέλος, μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή και μειώνει την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται φρούτο ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό, και αντιοξειδωτικό. Παράλληλα έχει και επουλωτικές ιδιότητες σε τραύματα. Έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι τα τζίτζιφα έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά μετά από τα κράνα.