Ένας ακόμη παραγωγικός αγροτικός χρόνος

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ένας ακόμη χρόνος πειραματισμών στο πατρικό αγρόκτημα και έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και χρήματα στην εξοικονόμηση νερού αφού για 4η χρονιά το δημοτικό αρδευτικό δίκτυο παρέμενε στεγνό ενώ οι καρυδιές εκλιπαρούσαν για λίγο νερό. Ένα ακόμη παράδειγμα της εγκληματικής διαχείρισης των λιγοστών εθνικών και κοινοτικών πόρων που διαθέτουμε και μια ακόμη απόδειξη γιατί φθάσαμε στην κρίση που βιώνουμε. Αγανακτισμένοι καταθέσαμε αναφορά στον Εισαγγελέα Καστοριάς και περιμένουμε την έκβαση των ερευνών πριν απευθυνθούμε στα Ευρωπαϊκά όργανα μια και το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 75 % από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Η πρωτοβουλία μας να ανοίξουμε τρύπες με διάμετρο 15 εκ. και βάθος 60-80 εκ. αποδείχθηκε επιτυχής. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου ανοίξαμε 3 σειρές από τρύπες σε αποστάσεις 2 μέτρων της μιας από την άλλη σε έναν διάδρομο. Στο διάδρομο που ανοίχθηκαν οι τρύπες, παρόλο που η σχετική εργασία έγινε τον Μάρτιο μήνα, είχαμε δένδρα που διατηρούσαν σε μεγάλο βαθμό το φύλλωμά τους έναντι των άλλων σειρών.

Το πείραμα θα συνεχιστεί του χρόνου τον Δεκέμβρη μήνα ή τον Φεβρουάριο με τη διάνοιξη 3.000 περίπου οπών στα 30 στρέμματα του κτήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσουμε το 100% των βροχοπτώσεων και θα δημιουργήσουμε στο εσωτερικό του εδάφους του καρυδεώνα έναν αξιόλογο ταμιευτήρα νερού ο οποίος θα μετριάσει τα φαινόμενα της έλλειψης νερού ανάμεσα σε 2 απομακρυσμένες βροχές.

Για αυτά τα πειράματα και τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για βαριά εδάφη στα οποία έχουν εγκατασταθεί πολυετείς καλλιέργειες, θα διαβάσετε στο νέο μας βιβλίο με τον τίτλο Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες.

Εφέτος δοκιμάσαμε έναν δονητή για τις καρυδιές που κατασκεύασε σε 1 αντίτυπο και μας το έστειλε για δοκιμή ένας εκλεκτός κατασκευαστής γεωργικών εργαλείων από την Κρήτη, ο Μιχάλης Γιαμάκης. Εχθές το επιστρέψαμε μαζί με τις εμπειρίες μας και σε λίγο θα έχουμε ένα πολύ καλό βοήθημα στη συγκομιδή των καρυδιών. Μέχρι τώρα την κάναμε με ραβδισμό αλλά αυτό όχι μόνο δεν κατέβαζε το σύνολο των καρυδιών στα δένδρα, αλλά και μείωνε την παραγωγή της επόμενης χρονιάς από το σπάσιμο πολλών μικρών κλαδιών. Η φετινή παραγωγή ήταν τριπλάσια της περσινής, αλλά τα μεγέθη των καρυδιών ήταν μειωμένα εξαιτίας της μεγάλης ανομβρίας.

Το τίμημα της βιολογικής παραγωγής ήταν και εφέτος βαρύ αφού δεν ραντίζουμε ούτε με οξείδια του χαλκού που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία. Του χρόνου θα καταφύγουμε στα καλλιεργητικά μέτρα (κλάδευμα και αραίωμα των δένδρων για καλό αερισμό), αλλά αν έχουμε μια βροχερή άνοιξη, θα κάνουμε 3 ψεκασμούς με χαλκό και πούδρα ζεόλιθου.

Στην αποθήκη ολοκληρώσαμε το δίκτυο συλλογής νερών από τις στέγες στο πηγάδι του αείμνηστου παππού Γρηγόρη και θα έχουμε κατάλληλο νερό για όλα τα ραντίσματα που πραγματοποιούμε με Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς, αλλά και για την άρδευση του χώρου του 1 στρέμματος που έχει δένδρα, ένα μικρό αμπέλι και έναν λαχανόκηπο.

Η χρονιά που πέρασε απέδειξε για μια ακόμη φορά την επελθούσα κλιματική αλλαγή και έστειλε ένα σαφές μήνυμα να πάρουμε μέτρα πριν είναι αργά. Εμείς θα συνεχίσουμε και του χρόνου τα πειράματα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των λιγοστών βροχοπτώσεων και θα έχουμε ακόμη πιο τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

Εφέτος δοκιμάσαμε και τους πρώτους καρπούς από 2 δένδρα Ασημίνας, ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής. Οι καρποί της με ιδιαίτερα έντονο άρωμα τρώγονται νωποί και δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν. Έτσι δεν θα τους βρείτε ούτε στα καλά οπωροπωλεία, αλλά μπορείτε να έχετε 1 ή 2 δένδρα στον κήπο σας και να απολαμβάνετε τους καρπούς του.

Πολύ καλή η παραγωγή των κράνων από τα 5 μικρά δένδρα που έχουμε. Η παραγωγή γύρω στα 15 κιλά μοιράστηκε σε φίλους για να παρασκευάσουν το γνωστό κονιάκ.

Εφέτος γνώρισα και εκτίμησα ένα επιτραπέζιο σταφύλι από την ποικιλία Αττική. Άσπερμο, τρώγεται πολύ ευχάριστα και είναι πολύ προτιμότερο από το Κορινθιακό που είναι φορτωμένο με ορμόνες. Καρποφόρησε χωρίς κανένα ψεκασμό και έχω αποφασίσει να αντικαταστήσω τα κλήματα στο εξοχικό της Χαλκιδικής με αυτό μια και επί πλέον η ωρίμανσή του ταυτίζεται με την περίοδο που έχουμε τη μεγαλύτερη πληρότητα από φίλους και συγγενείς στην παραθεριστική κατοικία.

Comments are closed.