Αποικοδόμηση-Εμπλουτισμός κοπριάς

Ένας, από τους πολλούς και καλούς φίλους φροντιστές της γης, με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με ρωτήσει τι να κάνει μια κοπριά πουλερικών (γύρω στους 17 τόνους) που κατάφερε να εξασφαλίσει για τα κτήματά του. Παρόλο που η απάντηση υπάρχει στο νέο μου βιβλίο Το Έδαφος και η Φροντίδα του σκέφθηκα πως μια δημόσια παρουσίαση της απάντησης μπορεί να βοηθήσει και πολλούς άλλους φίλους ανά τη χώρα. Τα ερωτήματά σας να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία και προτιμώ να διατυπώνονται γραπτά παρά προφορικά γιατί συχνά είμαι εκτός του γραφείου και αδυνατώ να κρατήσω τα αναγκαία στοιχεία.

Η κοπριά πρέπει να υποστεί ζύμωση, να απαλλαγεί από τυχόν αντιβιοτικά, ιδιαίτερα στις εντατικές εκτροφές και ταυτόχρονα σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να την εμπλουτίσουμε με περισσότερους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και σε είδη και πληθυσμούς. Παράλληλα, δεν πρέπει να χάσουμε το πολύτιμο άζωτο που με τη μορφή της αμμωνίας θα φύγει στην ατμόσφαιρα.

Υλικά που χρειάζονται:

Ζεόλιθος με κοκκομετρία 0-1 χιλιοστά (25 κιλά τουλάχιστον ανά τόνο κοπριάς)

Κάρβουνο τριμμένο ή καρβουνόσκονη (25-50 κιλά ανά τόνο κοπριάς)

Πράσινα φυτικά υλικά (όσο πιο διαφορετικά τόσο το καλύτερο)

Άχυρα (αν δεν υπάρχουν στην κοπριά)

Ωφέλιμους μικροοργανισμούς επιταχυντές της κομποστοποίησης σε υγρή ή στερεή μορφή

Καλής ποιότητας νερό

Πλαστικό κάλυμμα ανάλογου μεγέθους

Οδηγίες εφαρμογής:

Αφού συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ανάμειξης.

Ανακατεύουμε την κοπριά με τον ζεόλιθο και το κάρβουνο και τα κομμένα χόρτα ή άχυρα και καθώς αναδεύουμε ψεκάζουμε το υλικό με το υγρό επιταχυντή της ζύμωσης. Ο υγρός επιταχυντής προσφέρεται καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση γιατί επιτρέπει την καλύτερη διασπορά των ωφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων. Αν το υλικό είναι στεγνό (αν δεν στάξει μια σταγόνα στη συμπίεση του υλικού μέσα στη χούφτα μας που έχουμε καλύψει με γάντι μιας χρήσης) προσθέτουμε την αναγκαία ποσότητα νερού.

Το υλικό το διαμορφώνουμε σε σωρό πλάτους 1,5-2 περίπου μέτρων και ύψους 1 περίπου μέτρου και μήκους όσο το διαθέσιμο υλικό. Σκεπάζουμε το σωρό με ένα πλαστικό κάλυμμα για να εμποδίσουμε τη ξήρανση ή την υπερβολική διαβροχή του σε περίπτωση βροχών και το αφήνουμε να κομποστοποιηθεί. Ο χρόνος είναι συνάρτηση των αναδεύσεων που θα κάνουμε. Όσο πιο πολλές αναδεύσεις, τόσο πιο γρήγορη η ολοκλήρωση της κομποστοποίησης. Κατά διαστήματα ελέγχουμε την υγρασία στο εσωτερικό του σιλό και συμπληρώνουμε με νερό όταν χρειάζεται.

Comments are closed.