Απολογισμός καλλιεργητικής περιόδου 2018-2019

Καθώς τελείωσαν και οι τελευταίες εργασίες της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, έφθασε ο καιρός για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό των δράσεων της επόμενης χρονιάς.

Η φετινή παραγωγή ήταν τριπλάσια της περσινής. Ξεπεράσαμε τα 1200 κιλά, ποσότητα βέβαια που και αυτή πρέπει να θεωρηθεί μικρή, αν σκεφθεί κανείς ότι τα πιο μεγάλα δένδρα του κτήματος είναι ηλικίας 21 ετών. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό για σπορόφυτα που μεγαλώνουν σε ένα ξερικό περιβάλλον και σε μια χρονιά, που όπως και η προηγούμενη, είχαν να δουν βροχή για πάνω από 2 μήνες.

Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να  αξιοποιήσουμε τις βροχοπτώσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα συνεχίσουμε τη διάνοιξη οπών στους διαδρόμους των δένδρων σε 2 σειρές και σε απόσταση 2 μέτρων της μιας από την άλλη και σε βάθος 60 περίπου εκατοστών. Οι τρύπες θα γεμίσουν με μίγμα από άμμο λατομείου, ζεόλιθο κοκκομετρίας 3-5 χιλιοστών, κομπόστας και βιο-ξυλοκάρβουνου. Στόχος μας είναι σε αυτές τις τρύπες που θα φθάσουν τις 3.000 περίπου να αποθηκεύουμε το νερό της βροχής καθώς αυτό θα ρέει στην επιφάνεια και δεν θα μπορεί ή προλαβαίνει το βαρύ έδαφος του κτήματος να το απορροφά. Η διάνοιξη οπών σε 1 διάδρομο την προηγούμενη χρονιά απέδειξε τη χρησιμότητα αυτής της πρακτικής αφού τα δένδρα σε αυτό το διάδρομο είχαν πιο ακμαίο το φύλλωμά τους ενώ οι τρύπες είχαν υποχωρήσει από την εισροή των νερών της βροχής και συμπληρώθηκαν εκ νέου με την αναγκαία ποσότητα ζεόλιθου.

Θα συνεχίσουμε και αυτή τη χρονιά την προσθήκη Ελληνικού ζεόλιθου με κοκκομετρία 0-1 χιλιοστά για να αυξήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους με την αύξηση της ικανότητας εναλλαγής κατιόντων και το μετριασμό της οξύτητας του εδάφους. Τα θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση της παραγωγής αποδίδονται στην προσθήκη του ζεόλιθου (8 τόνοι) σε 25 στρέμματα που κάναμε την καλλιεργητική περίοδο 2017-2018.

Εφέτος ανακαλύψαμε μια ακόμη νέα ποικιλία καρυδιάς με το ιδιάζον χαρακτηριστικό να φέρει στην ίδια θέση όχι δύο, τρία ή πολύ σπάνια τέσσερα καρύδια, αλλά πέντε, έξη και επτά. Για αυτό το λόγο της δώσαμε το όνομα Στάφυλος και θα αρχίσουμε τα επόμενα έτη να την παρακολουθούμε συστηματικά για να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε.

Την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουμε μια σειρά πειραμάτων με εμβολιασμούς για τη διάδοση μερικών πολύ καλών ποικιλιών ενώ θα γίνει συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των δένδρων μια και είναι ανάγκη να απομακρύνουμε κάποια από αυτά για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αερισμός και φωτισμός των υπολοίπων.

Στόχος μας δεν είναι η παραγωγικότητα των δένδρων αλλά η αναζήτηση δένδρων που είναι ανθεκτικά στην ανθράκωση που αποδεικνύεται ως η πιο σοβαρή ασθένεια της καρυδιάς.

Να το ανακοινώσουμε και εδώ. Το φετινό χειμώνα στη σχόλη των αγροτικών εργασιών θα ξεκινήσουμε τη συγγραφή του νέου μας βιβλίου με θέμα τη Βιολογική Καλλιέργεια της Καρυδιάς.

Comments are closed.