Βελτιωμένα ή Αβελτίωτα Καρύδια

Η νέα ποικιλία Στάφυλος
Η νέα ποικιλία Στάφυλος

Όσοι ενσυνείδητα καταναλώνουν καρύδια σε καθημερινή βάση για να διασφαλίσουν την υγεία τους, πρέπει να ενημερωθούν για το είδος των καρυδιών που θα επιλέξουν.

Τα καρύδια που συνήθως υπάρχουν στην αγορά είναι κυρίως τα βελτιωμένα καρύδια της Αμερικάνικης ποικιλίας καρυδιών της Chandler (τσάντλερ). Όπως όλα τα προϊόντα γενετικής βελτίωσης που προσφέρονται στους σημερινούς καταναλωτές, έγιναν με γνώμονα την παραγωγικότητά τους, το μέγεθος του καρπού και τη  ευκολία απόσπασης της ψίχας τους. Πράγματι, η παραπάνω ποικιλία που καλλιεργείται σε αρδευόμενα χωράφια μπορεί από το 7ο έτος της ηλικίας της να φθάσει τα 400 κιλά το στρέμμα ενώ στην ίδια ηλικία τα σπορόφυτα καρυδιάς (αβελτίωτες ποικιλίες) μπορεί και να μην δώσουν ακόμη και 1 κιλό καρύδια. Ταυτόχρονα, η ποικιλία τσάντλερ για να διασφαλίσει την παραγωγή της πρέπει να λιπαίνεται με χημικά λιπάσματα και να ραντίζεται με χημικά φυτοπροστατευτικά για τον περιορισμό των προσβολών της από την ανθράκωση και την καρπόκαψα. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι καταναλωτές, ότι τα σημερινά εντομοκτόνα δεν είναι επαφής αλλά διασυστηματικά. Τα τελευταία είναι πιο αποτελεσματικά γιατί ακόμη και αν ραντίσει ο παραγωγός ένα μέρος του φυλλώματος, το εντομοκτόνο εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα του δένδρου και διασκορπίζεται σε όλα τα μέρη του για να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία. Όσοι ισχυρίζονται ότι πλένουν πολύ καλά τα φρούτα τους (μερικοί μάλιστα με απορρυπαντικά κουζίνας) ή τα καθαρίζουν από τον φλοιό τους θα απογοητευτούν μαθαίνοντας ότι εχθρός δεν είναι απέξω αλλά μέσα!.

Οι αβελτίωτες ποικιλίες καρυδιές καλλιεργούνται σε ξερικά εδάφη, έχουν μικρότερη παραγωγή (100-150 κιλά το στρέμμα) και είναι πιο ανθεκτικές στις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες και δεν ραντίζονται.

Έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό που όσοι δεν είναι ενημερωμένοι το θεωρούν μειονέκτημα ενώ είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Οι καρποί από αβελτίωτες ποικιλίες είναι ανομοιόμορφοι σε σχήμα, μέγεθος και σκληρότητα. Ουσιαστικά πληρούν το ρητό: «Κάθε καρυδιάς καρύδι». Αυτό όμως αποτελεί το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Ενώ στις βελτιωμένες ποικιλίες τα καρύδια τους εκτός από το ίδιο σχήμα έχουν και τα ίδια απολύτως θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, Ω-3, καλά λιπαρά, όπως ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, άλφα λινολεϊκό οξύ, αραχιδονικό οξύ, ελαγικό οξύ, μελατονίνη, βιταμίνη Ε, καροτε­νοειδή και πολυφαινόλες) στις αβελτίωτες έχουμε μια πλουσιότερη γκάμα θρεπτικών στοιχείων.

Μπορεί λοιπόν κάποια καρύδια να σας δυσκολέψουν στο καθάρισμα, να βρείτε κάποια που είναι κούφια ενώ εξωτερικά δεν δείχνουν κάποιο σημάδι, αλλά θα σας δώσουν τα πιο πλούσια θρεπτικά στοιχεία για τα οποία άλλωστε τα καταναλώνετε, αλλά και δεν θα αφήσουν στον οργανισμό σας υπολείμματα από τα χημικά φυτοπροστατευτικά με τα οποία λούζονται αρκετές φορές στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Καλή απόλαυση.

Comments are closed.