Βιολογικά Καρύδια πρότυπου Αγροκτήματος Καστοριάς (Σύσταση αγοράς)

Εδώ και 21 έτη δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα φαρμάκου ακόμη και μυκητοκτόνου

Προτιμάτε πάντοτε καρύδια από σπορόφυτα καρυδιάς (φτιαγμένα από φύτευση καρυδιών) και όχι από βελτιωμένες ποικιλίες που μάλιστα δεν έχουν λευκανθεί με χλωρίνη ή άλλα χημικά. Ο λαός λέει: «κάθε καρυδιάς καρύδι» και εμείς το ερμηνεύουμε ως κάτι που δεν έχει μια σταθερή ποιότητα και γενικά ως κάτι ποιοτικά κατώτερο. Αντίθετα, στην Οικολογία σημαίνει έναν πληθυσμό φυτών με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου η ομοιομορφία είναι απούσα, αλλά παρούσα η διαφορετικότητα.

Έτσι έχουμε, όχι μόνο μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες και τους παγετούς, αλλά και καρπούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα, σκληρότητα, χρώμα, κ.ά.) και κυρίως ποικιλότητα σε θρεπτικά στοιχεία (αντιοξειδωτικά, ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα, ωφέλιμα λιπαρά και ιχνοστοιχεία) με αποτέλεσμα πιο πλούσια ωφέλιμα στοιχεία. Πολλές αυτόχθονες ποικιλίες της Ελληνικής καρυδιάς χάθηκαν, πριν από 3-4 δεκαετίες, με την κοπή χιλιάδων ώριμων δένδρων, όταν υπήρξε μεγάλη ζήτηση για το ξύλο της καρυδιάς από την Ιταλία.

Ένα άλλο ασύγκριτο πλεονέκτημα των καρυδιών από σπορόφυτα είναι η εκλεκτή και αξεπέραστη γεύση τους σε σχέση με τα συχνά άγευστα καρύδια των βελτιωμένων ποικιλιών.

Ένα βιολογικό προϊόν πρέπει κατά κύριο λόγο να προέρχεται από αυτόχθονες (ντόπιες) ποικιλίες. Τα καρύδια διατηρούνται καλύτερα μέσα στο κέλυφός τους και σε σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος, για χρονικό διάστημα που ξεπερνά ακόμη και το ένα έτος. Αν καθαρίσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, τοποθετείστε τα σε ένα βάζο μέσα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για διατήρηση σε μεγάλο διάστημα. Μην αγοράζετε ψίχα που μάλιστα παραμένει στον αέρα χωρίς ψύξη για μήνες. Ενδέχεται μερικά από αυτά να σας δυσκολέψουν λίγο στο καθά­ρισμα (είναι σκληρά καρύδια!), αλλά θα σας αποζημιώσουν στη γεύση και στην προσωπική σας υγεία.

Τρώτε τα καρύδια πάντοτε ωμά και όχι ψημένα. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε στο ψωμί που παρασκευάζετε, σε πολλά φαγητά και σαλάτες. Ιδιαίτερα σε αυτά με κιμάδες. Ο μύθος ότι τα καρύδια παχαίνουν έχει καταρριφθεί από τα ερευνητικά αποτελέσματα που μόλις διαβάσατε. Κάντε συνήθεια την καθημερινή τους κατανάλωση σε ποσότητα 30-50 γρ. , δηλ. 1,5 κιλό ανά άτομο ανά μήνα αν θέλετε να υπολογίσετε τις ετήσιες ανάγκες σας σε καρύδια. Το μέγεθος του καρυδιού δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή σας. Πρώτη επιλογή πρέπει να είναι η προέλευση από σπορόφυτα καρυδιάς και η εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας.

Από εφέτος έχουμε τη δυνατότητα να σας εφοδιάσουμε με βιολογικά καρύδια που καλλιεργούνται μάλιστα με τη χρήση Ωφέλιμων Μικροοργανισμών, κοπριάς αιγοπροβάτων, ζεόλιθου και βιο-κάρβουνου στο πατρικό μας αγρόκτημά στο Κρανοχώρι του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς. Στέλνονται σε όλη τη χώρα. Ελάχιστη παραγγελία 14 κιλά. Για παραγγελίες καλέστε το 69 76 79 39 09.

Το κτήμα είναι ξερικό και καλλιεργείται με βάση τις αρχές της αειφορίας. Φροντίζουμε κάθε χρόνο να αυξήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους και ήδη εμφανίζεται αξιόλογη βελτίωση από τη στιγμή που έπαψε να είναι μονοκαλλιέργεια σιτηρών.

Στο κτήμα διατηρείται ένας φυσικός χλοοτάπητας που κόβεται 5-6 φορές το χρόνο και αφού ψεκαστεί με Ωφέλιμους Μικρο­οργανισμούς αφήνεται να αποικοδομηθεί επί τόπου επαναφέ­ροντας τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος.

Μια ηλεκτρική περίφραξη κρατά μακριά την καφέ αρκούδα που επί τρία συνεχόμενα έτη έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στα καρύδια του κτήματος. Οι συγχωριανοί μου το επισκέπτονται συχνά κάθε χρόνο για να μαζέψουν ζωχούς, ραδίκια, σαλιγκάρια και μανιτάρια γιατί ξέρουν ότι από το 2.000 δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα φυτοφαρμάκου ή ζιζανιοκτόνου, ακόμη και μυκητοκτόνου. Όταν τους ρωτώ γιατί δεν πάνε στα δικά τους κτήματα, με απαντούν με τον πιο φυσικό τρόπο: «τα δικά μας έχουν φάρμακα!».

Από την εμπειρία που απέκτησα σε αυτό το κτήμα και συνεχίζω να αποκτώ, έχω γράψει τα βιβλία: «Το έδαφος και η Φροντίδα του και Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί στη Γεωργία» που σας συνιστώ να διαβάσετε αν καλλιεργείτε έστω και 10 τετραγω­νικά γης για παραγωγή λαχανικών. Σε λίγο θα ακολουθήσει και το βιβλίο: Βιολογική Καλλιέργεια της Καρυδιάς. Από εφέτος διατίθεται στην τιμή των 38 ευρώ αντί των 43 και χωρίς επιβάρυνση ταχυδρο­μικών εξόδων. Με παραγγελία καρυδιών χρεώνονται 33 ευρώ. Η φετινή τιμή διάθεσης των καρυδιών ορίστηκε στα 5,0 ευρώ για παραγγελίες μέχρι 14 κιλά, 4,8 ευρώ για 28 κιλά και 4,6 ευρώ για 50 κιλά και άνω. Αν τα παραλάβετε σε χαρτοκιβώτια, τοποθετείστε τα στα διχτάκια που σας εσωκλείουμε για καλύτερη διατήρηση.

Επίσης, αν θέλετε να φυτέψετε και εσείς καρύδια σε κάποιο κτήμα σας, ζητείστε έγκαιρα να σας κρατήσουμε επιλεγμένα καρύδια για φύτευση και να σας στείλουμε και ένα εγχειρίδιο καλλιέργειας σε ειδική χρέωση μέχρι την έκδοση του νέου μας βιβλίου για την καρυδιά.

Καλή απόλαυση.   

Comments are closed.