Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς: Λίγη ακόμη υπομονή

Οι ανά τη χώρα αγαπητοί αναγνώστες μας που περιμένουν με ανυπομονησία την κυκλοφορία του νέου βιβλίου που γράφω μαζί με τον αγαπητό συμφοιτητή και φίλο τον Δημήτρη (ή Τάκη όπως τον γνωρίζουν οι πολυπληθείς φίλοι του) Χαραντώνη θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ενσυνείδητα αποφασίσαμε να αναβάλουμε την έκδοση του βιβλίου ώστε να προλάβουμε να γίνουμε κοινωνοί των τελευταίων αποτελεσμάτων από την παγκόσμια έρευνα στον τομέα της καλλιέργειας της ελιάς και της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου που θα ανακοινώνονταν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά και την Υγεία που ολοκληρώθηκε πριν από 2 ημέρες στους Δελφούς.

Οι προσδοκίες μας εκπληρώθηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε συναδέλφους από ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών κλάδων, να ανταλλάξουμε απόψεις και παράλληλα να τονίσουμε με παρεμβάσεις ότι το καλό τελικό προϊόν εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καλλιεργητικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται στον ελαιώνα. Στο επόμενο συνέδριο που θα γίνει στην Ισπανία από 9-12 Δεκεμβρίου 2020 περιλήφθηκε και μια ξεχωριστή ενότητα ανάμεσα στις 6 θεματικές ενότητες που επιγράφεται: Agronomy, Agriculture and Planetary Sustainability.

Ήδη φθάσαμε στις 240 σελίδες και 1 ακόμη 16σέλιδο θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν σε αυτό το συνέδριο.

Ο Έλληνας Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο και κήρυξε την έναρξη του, υποσχέθηκε ως συνήθως ότι θα μελετήσει τα πρακτικά του συνεδρίου και θα υλοποιήσει τις υποδείξεις και τα συμπεράσματά του. Ελπίζουμε να διαψευστούμε αυτή τη φορά, αλλά η απουσία στελεχών του Υπουργείου από το συνέδριο δεν διασφαλίζει τις καλές προθέσεις του κ. Υπουργού. Γνώμη μας είναι πως για προϊόντα μεγάλης σημασίας και εξαιρετικών προοπτικών για εξαγωγές όπως είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η αμπελουργία το Υπουργείο πρέπει πάραυτα να δημιουργήσει ειδικές διευθύνσεις στελεχωμένες με εκλεκτούς επιστήμονες οι οποίοι θα αναλάβουν να μεταφέρουν στον αγρό τις υποδείξεις των ερευνητών. Δυστυχώς, η χώρα μας και η πολιτική της ηγεσία ειδικότερα, δεν φημίζεται για την υλοποίηση των επιστημονικών υποδείξεων, τις οποίες, όπως και οι γεωργοί, τις αγνοεί ή πιστεύει πως δεν είναι σε θέση να βελτιώσουν την κατάσταση.  

Comments are closed.