Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή

Οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές (δεν χρησιμοποιώ τον όρο αναμενόμενες) γιατί ανήκω στην συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων οι οποίοι πιστεύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Όσο καθυστερούμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί και να πλήξουν πολύ ευρύτερες περιοχές και με μεγάλη σφοδρότητα. Μάλιστα, ακόμη και αν αρχίσουμε να παίρνουμε σήμερα τα κατάλληλα μέτρα, η απόδοσή τους θα φανεί μετά την παρέλευση τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

Στο σοβαρό αυτό πρόβλημα εμπλέκεται κατά κύριο λόγο η γεωργία, η οποία ήδη νοιώθει την πίεση αφού είναι η μεγαλύτερη καταναλωτής νερού. Οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν το ύψος και την ραγδαιότητα των βροχών, στις βόρειες κυρίως περιοχές και θα περιορίσουν αυτές στις νότιες περιοχές της γης. Άλλωστε, ραγδαίες βροχές στις Νότιες καλλιεργούμενες εκτάσεις σημαίνει διάβρωση του λιγοστού εδάφους το οποίο έχει απομείνει και πολύ λίγη ποσότητα νερού να εισχωρεί στο έδαφος για να καλύψει τις ανάγκες των φυτών κατά τη μακρά ξερή περίοδο.

Επομένως, πρέπει να λάβουμε μέτρα, πολιτεία και πολίτες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες αλλαγές από τώρα και επί σειρά ετών στα επόμενα έτη. Από την πολιτεία δεν περιμένω κάτι ουσιαστικό αν κρίνω από τα μηνύματα που εκπέμπει κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Λόγια, λόγια, λόγια, χωρίς κανένα πρακτικό μέτρο.

Αυτήν την ανάγκη συνειδητοποίησε εφέτος όταν είδα τη γη στο κτήμα μου με τις καρυδιές, σε ένα υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, να σχίζεται για πρώτη φορά τα τελευταία 20 έτη, από την παρατεταμένη ανομβρία. Να σημειωθεί ότι το έδαφος στο κτήμα μου έχει πολύ μεγάλο βάθος. Δεν υπάρχει βράχος ο οποίος να εμποδίζει τη διείσδυση των ριζών, αλλά είναι βαρύ και όταν στεγνώνει γίνεται σαν τσιμέντο. Ταυτόχρονα εμποδίζει τη διείσδυση του νερού σε βαθύτερα στρώματα για να δημιουργηθούν εφεδρικές αποθήκες νερού για την περίοδο της ξηρασίας η οποία συχνά υπερβαίνει και τους 2 μήνες.

Άρχισα λοιπόν να αναζητώ στον παγκόσμιο ιστό, λύση ή μάλλον λύσεις για το πρόβλημα. Και βρήκα πολλές. Από κάποιες οι οποίες θέλουν ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό μέχρι άλλες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν με μικρή δαπάνη. ‘Ήδη 12 σελίδες με κείμενο και φωτογραφίες έχουν συμπεριληφθεί στο νέο βιβλίο το οποίο γράφεται (Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς) και είμαι βέβαιος πως θα γίνουν αποδεκτές με ενθουσιασμό από φίλους καλλιεργητές ανά τη χώρα. Λίγη υπομονή γιατί είναι απαραίτητη και η εμπειρική δοκιμή αυτών των οδηγιών σε πραγματικές συνθήκες. Θα γίνει με αφετηρία τον προσεχή φλεβάρη στο πειραματικό μου κτήμα στην Καστοριά. Φωτογραφίες και video από την εφαρμογή θα ετοιμαστούν για να κάνουν πιο πειστικό το εγχείρημα και στους πλέον δύσπιστους.

Καλή Χρονιά. Αειφορική, Παραγωγική και Δημιουργική.

Comments are closed.