Καολίνης και Ζεόλιθος…συνέχεια

Κυρία Φοίβη Λεγάκη

Πεύκα Θεσσαλονίκης, 2/6/2019

Αξιότιμη κυρία Λεγάκη,

Σχετικά με την απάντησή σας στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην προσωπική μου ιστοσελίδα, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:

Αναφέρατε ότι το άρθρο μου «έβριθε ανακριβειών», χαρακτηρισμός βαρύτατος για έναν Ακαδημαϊκό δάσκαλο και ερευνητή με εμπειρία 40 και πλέον ετών στην ενασχόληση με έρευνα και επιστημονικές δημοσιεύσεις ακόμη και σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας (impact factor). Ποιες είναι οι ανακρίβειες και γιατί δεν τις απαριθμείτε;

Από τις πολύχρονες μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Αμερική, έμαθα να διαβάζω και να κρίνω επιστημονικές δημοσιεύσεις και να μην δέχομαι ως επιστήμονας την περιορισμένη πληροφόρηση. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της δημοσίευσης των επιστημονικών εργασιών στα επιστημονικά περιοδικά. Να έχουν τη δυνατότητα πλήρους πληροφόρησης οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες και αν θέλουν, να επαναλάβουν την έρευνα για να διαπιστώσουν αν επαληθεύονται ή όχι τα αποτελέσματα του πρώτου ερευνητή. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται η επιστημονική έρευνα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Εσείς μου αποκρύπτετε πληροφορίες τις οποίες χαρακτηρίζετε ως εμπιστευτικές και στη συνέχεια μου ζητάτε να δεχθώ τα λεγόμενά σας. Στην επιστήμη δεν είμαστε μέντιουμ, ούτε και οπαδοί της προσταγής «πίστευε και μη ερεύνα». Απεναντίας, η επιστήμη προάγεται με την αμφισβήτηση της υπάρχουσας γνώσης και την απόκτηση νέας με βάση την επιστημονική μεθοδολογία.

Αν έχετε κάποια ανάλυση από πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας ή της αλλοδαπής που αποδεικνύει ότι το προϊόν που διαθέτετε στην αγορά δεν περιέχει κρυσταλλικό πυρίτιο ή άλλες βλαβερές για την υγεία ουσίες, δεν έχω κανένα λόγο να μην την δεχθώ.

Η εξήγησή σας για την εμπιστευτικότητα της σύνθεσης των βοηθητικών ουσιών εμένα προσωπικά ως ακαδημαϊκό δάσκαλο και ως επιστήμονα, δεν με ικανοποιεί. Ποιος είναι ο ρόλος τους στο σκεύασμα; Εμείς δηλαδή είμαστε επιστήμονες δεύτερης κατηγορίας που δεν δικαιούμαστε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες;. Μου φαίνεται εξωφρενικό. Αποτελεί βασική αρχή στα δικαιώματα των καταναλωτών να γνωρίζουν τη σύνθεση των προϊόντων τα οποία αγοράζουν και χρησιμοποιούν.

Μου κάνει εντύπωση η απλοϊκή εξήγηση την οποία δίνετε για την παρουσία 8 σειρών Αγγλικού κειμένου μέσα σε επίσημο κείμενο της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δημοσιευμένο στη επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως (Αριθμ. Πρωτ. 11645/133796 π.ε./16-5-2026, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Αλήθεια, το ίδιο κείμενο υπήρχε και στην αδειοδότηση που ζητήσατε στη Γαλλία και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά; Αποδεικνύεται δηλ. για μια ακόμη φορά ότι ανήκουμε στους παρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τον ατεκμηρίωτο ισχυρισμό σας ότι για τον ζεόλιθο δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια μελέτη, στο δικό μου αρχείο έχω δεκάδες δημοσιεύσεις και σας παραπέμπω σε μια που μάλιστα έχει πραγματοποιηθεί στην Ελβετία από τους: Claudia Daniel, Hansueli Dierauer και Maurice Clerc με τίτλο: The potential of silicate rock dust to control pollen beetles (meligethes spp.) Στο Integrated Control in Oilseed Crops IOBC-WPRS Bulletin Vol. 96, 2013, pp. 47-55.

Το άρθρο μου, δεν είχε σκοπό να δυσφημήσει το προϊόν της εταιρείας σας, αλλά να επισημάνει πρακτικές μη αποδεκτές στην επιστημονική κοινότητα. Αν ήθελα να σας βλάψω, θα μπορούσα να αναφέρω επιστημονικές εργασίες που αποδεικνύουν καρκινογένεση από πνευμονοκονίαση από Καολίνη, όπως: (Williams HT et al, “Malignacy in kaolin pneumonoconiosis found with F-18 FDG positron emission tomography”, Clin Nucl Med (2008) Jan: 33(1):4-7).

Αναρωτιέμαι γιατί οι φάκελοι των ενδιαφερομένων για απόκτηση άδειας κυκλοφορίας δεν δημοσιεύονται στη Διαύγεια. Θα ήταν μια πολύ καλή πρακτική δημόσιας πληροφόρησης όλων όσων δραστηριοποιούνται με θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική γεωργία.

Επίσης πρέπει να διαχωρίσουμε την αδειοδότηση μιας δραστικής ουσίας που γίνεται μέσα από μια διοικητική πράξη από την επιστημονική κριτική που δεν υπόκειται σε περιορισμούς λογοκρισίας και αδειοδότησης.

Το γεγονός ότι δεν είχα σκοπό να βλάψω το συγκεκριμένο προϊόν και την εταιρεία σας αποδεικνύεται περίτρανα από τα περιεχόμενα του νέου έγχρωμου βιβλίου μου (Δεκέμβριος 2018) με τίτλο: «Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί στη Γεωργία», αντίτυπο του οποίου σας επισυνάπτω. Στις σελίδες 27, 95, 97, 219, 221, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229 αναφέρονται σκευάσματα της εταιρείας σας και στη σελ. 234 περιέχονται τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας σας ώστε αν κάποιος θέλει να προμηθευτεί ένα σκεύασμα που δεν το βρίσκει σε Γεωπονικό Κατάστημα της περιοχής του, να επικοινωνήσει μαζί σας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η παρουσίαση σκευασμάτων στα εβδομαδιαία και μηνιαία Γεωπονικά έντυπα του χώρου μας συνοδεύεται από δαπάνη των ενδιαφερομένων της τάξης αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Η έκδοση έγινε με αποκλειστική χρηματοδότηση από την περικομένη μου σύνταξη γιατί θέλω να ενημερώσω τους Έλληνες παραγωγούς τροφής για μια νέα τεχνολογία η οποία θα επιφέρει ριζικές και καλοδεχούμενες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία. Χρόνια τώρα ως δημόσιος λειτουργός πολιτεύομαι υπακούοντας στην Χριστιανική επιταγή «Δωρεάν λάβατε. Δωρεάν δώτε».

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και πάλι ότι αν μου δοθούν τα πλήρη επιστημονικά στοιχεία για το προϊόν της εταιρείας σας, είμαι πρόθυμος να άρω τις επιφυλάξεις που εξέφρασα. Στο μεταξύ θα φιλοξενήσω τις θέσεις σας όπως και τη δική μου απάντηση στην ίδια ιστοσελίδα.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος

Comments are closed.