Πεπραγμένα 2018 – Προγραμματισμός Δράσεων 2019

Π

Οι ατελείωτες ημέρες του χειμώνα είναι μια ευκαιρία για να ανακεφαλαιώσουμε τις δραστηριότητες της προηγούμενης χρονιάς και να σχεδιάσουμε τις νέες.

Η χρονιά που πέρασε είχε μερικές μοναδικές ιδιαιτερότητες που αξίζει να μνημονευτούν μια και αποτέλεσαν την αφορμή για τον προγραμματισμό των δράσεων της επόμενης χρονιάς.

Ο χειμώνας ήταν ήπιος με ελάχιστα χιόνια που εκτός από τον ανεπαρκή εφοδιασμό των εδαφών με την κατάλληλη υγρασία δεν προκάλεσε προβλήματα στα δένδρα του κτήματος. Αντίθετα, οι πολλές βροχές της άνοιξης ήταν ευλογία και κατάρα. Βοήθησαν τα δένδρα σε μια κρίσιμη περίοδο προσφέροντας επάρκεια νερού, αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασίασαν τα προβλήματα των ασθενειών με κύριο αυτό της γκνομόνιας.

Ακολούθησε μια περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας ανάλογη της οποίας δεν συνέβη στα προηγούμενα 20 έτη που παρακολουθώ το κτήμα. Η γη έσκασε με ρωγμές που έφθαναν σε πάχος  τα 2 εκατοστά ενώ κάποια δένδρα απέβαλαν μέρος του καρπού για να μειώσουν τις ανάγκες τους σε νερό. Η συρρίκνωση της ψίχας ήταν και αυτή ένα σημάδι της ανεπάρκειας σε εδαφική υγρασία.

Όλα αυτά μας παρακίνησαν να βρούμε λύση ή λύσεις μετριασμού του προβλήματος με αναζήτηση στο διαδίκτυο. Σύντομα οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν και στο νέο βιβλίο για τη Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς που Θεού θέλοντος θα κυκλοφορήσει το Πάσχα του 2019, προστέθηκε ένα κεφάλαιο μια και η ελιά η οποία καλλιεργείται κατά το πλείστον σε ξερικές εκτάσεις, υφίσταται έντονα τις συνέπειες της ξηρασίας.

Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν με τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Οι βροχές θα σπανίζουν και όταν θα πέφτουν θα είναι ραγδαίες με αποτέλεσμα πολύ μικρό μέρος των νερών να αποθηκεύεται στο έδαφος. 

Για την επόμενη χρονιά, με αφετηρία τα μέσα Φλεβάρη ή το πολύ αρχές του Μάρτη, θα αρχίσουμε μια σειρά από πειράματα με στόχο να αυξήσουμε τον αερισμό του κτήματος και να διευκολύνουμε την είσοδο των νερών της βροχής στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους.  Το θεωρητικό υπόβαθρο του εγχειρήματος το έχουμε ολοκληρώσει ετοιμάζοντας ένα κείμενο 14 περίπου σελίδων και κατασκευάζοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό ο οποίος μέχρι στιγμής ήταν πολύ μικρής δαπάνης.

Ο εξοπλισμός θα ενισχυθεί με μια αρίδα (τριβέλα) που θα παίρνει κίνηση από το τρακτέρ για να ανοίξουμε τρύπες με διάμετρο 15 εκ. και βάθος από 60-100 εκ. στο ενδιάμεσο των διαδρόμων και με τέτοιο τρόπο ώστε νερά των βροχών που θα κυλάν στην επιφάνεια του κτήματος να οδηγούνται σε αυτές τις τρύπες οι οποίες θα γεμίσουν με ένα διαπερατό υλικό. Στο ίδιο υλικό θα προστεθούν και 3-5 γραμμάρια ενός πλούσιου σκευάσματος σε Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς για να μπολιάσουμε το παρακείμενο ριζικό σύστημα των δένδρων τα οποία δυστυχώς όταν φυτεύτηκαν δεν είχαμε τη δυνατότητα του εμβολιασμού από άγνοια και έλλειψη διαθεσιμότητας αυτών των σκευασμάτων.

Υπολογίζουμε σε πρώτη φάση να ανοίξουμε 2.000 περίπου τρύπες στην πρώτη εξόρμηση, με στόχο να τις πολλαπλασιάσουμε τους επόμενους μήνες, όσο το επιτρέψει η διαπερατότητα του εδάφους, το οποίο στην ξερή περίοδο αποκτά υφή και συνοχή τσιμέντου.

Αυτές θα συμπληρωθούν στα μικρά δένδρα με τρύπες μικρότερης διαμέτρου (3 εκ.) οι οποίες θα ανοιχτούν περιμετρικά με τη βοήθεια χαλκοσωλήνων στις οποίες θα παροχετεύσουμε νερό με πίεση. Απομένει να μετρήσουμε και να υπολογίσουμε την αναγκαία πίεση του νερού σε ατμόσφαιρες και το εφικτό του εγχειρήματος μια και το νερό θα μεταφέρεται στο κτήμα σε δεξαμενές του 1 τόνου και των 500 λίτρων. Θα χρειαστούμε μια αντλία 12 βολτ και μια ή δύο μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας για να μας εξασφαλίσουν  την απαραίτητη ενέργεια λειτουργίας του συστήματος ή και ένα φωτοβολταϊκό το οποίο θα γεμίζει τη μια την ώρα που χρησιμοποιείται η άλλη.  

Τα πειράματα θα φωτογραφηθούν και θα βιντεοσκοπηθούν για να παρουσιαστούν στους φίλους μας φροντιστές της γης που νοιάζονται για την υγεία και ευημερία του εδάφους που φροντίζουν.

Comments are closed.