Συνεχίζεται η καλοκαιρία…

 

Το τηλεφώνημα ενός καλού φίλου και συμφοιτητή από τα πανεπιστημιακά έτη μου θύμισε την πολύμηνη απουσία μου από το μπλογκ της ιστοσελίδας. Ανησύχησε. Κάλεσε έναν κοινό φίλο μου και έμαθε πως είμαι εντάξει και μετά μου τηλεφώνησε.

Είμαι καλά Δημήτρη και συνεχίζω τις δράσεις μου. Γράφω, διαβάζω, δουλεύω στο κτήμα με ήλιο και βροχή, πειραματίζομαι με νέα βιολογικά εφόδια,  συμβουλεύω τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μου ανά την Ελλάδα, κάνω ταξίδια που αρέσουν ιδιαίτερα στη σύζυγό μου και τελευταία κατασκευάζω με δύο φίλους και μηχανήματα για να μειώσω την ανθρώπινη εργασία στο κτήμα μου στην Καστοριά. Είμαι γεμάτος από ενδιαφέροντα και δεν έχω τύψεις για τα χρήματα που μου δίνουν χωρίς να εργάζομαι!.

Με ρώτησε τι έγραψα. Πέντε οικολογικά παραμύθια όταν διαπίστωσα τη σαβούρα των παραμυθιών που μου ζήτησε η εγγονή μου να της διαβάσω. Θα χαρίσω τα πνευματικά δικαιώματα στον Αρκτούρο μια και το παραμύθι για την αρκούδα, με αφορμή την επί τριετία αδιάλειπτη παρουσία της στο κτήμα μου, ήταν η αφορμή για το νέο εγχείρημα. Άλλωστε ζούμε στην εποχή των παραμυθιών!. Οι μεγάλοι έχαψαν τα παραμύθια κάπου πετυχημένου παραμυθά και του ανέθεσαν τη διαχείριση της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της. Γιατί λοιπόν να μην γράψω και εγώ παραμύθια για τους μικρούς; Του υποσχέθηκα ένα αντίτυπο μια και σε λίγο θα γίνει και εκείνος παππούς. Να κάνει πρόβες να τα μάθει απέξω και να είναι έτοιμος. Μπορεί και να τα διασκευάσει.

Δεν μπορεί, γράφεις και κάτι άλλο, πρόσθεσε.  Δύο βιβλία του απάντησα. Το ένα είναι έτοιμο και το δεύτερο ολοκληρωμένο σε ποσοστό 70-80%. Θα περιμένω την Αγρότικα για να συγκεντρώσω το τελευταίο υλικό από την Ελληνική αγορά βιολογικών εφοδίων, θα αναζητήσω εκδότη ή χορηγούς για να μειωθεί δραστικά το κόστος εκτύπωσης και ελπίζω κοντά στο Πάσχα του 2018 να κάνει την εμφάνισή του. Έξη ολόκληρα χρόνια μετά από την τελευταία έκδοση του βιβλίου μου για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς.

Γεμάτος περιέργεια και λίγη ανυπομονησία μου ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Θα είναι η συνέχεια του βιβλίου για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς αφού θα περιλαμβάνει και πολλούς άλλους εξίσου σπουδαίους και απελπιστικά χρήσιμους, ιδιαίτερα για τις πολυετείς καλλιέργειες. Οι Ενεργοί ή Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί θα είναι το 1/5 ή και λιγότερο της έκτασης του βιβλίου. Θα παρουσιάσουμε την ομάδα των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων, τις μυκόρριζες, τα βακτήρια της ριζόσφαιρας, τα βακτήρια και τους μύκητες διαλυτοποίησης του φωσφόρου και τους εντομοπαθογόνους μικροοργανισμούς.

Θα είναι το πρώτο βιβλίο που θα παρουσιάσει στον Έλληνα Φροντιστή της Γης τον υπέροχο βιολογικό κόσμο που με γρήγορο ρυθμό διαδίδεται και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της σημερινής γεωργίας. Από τη Χημεία, τη σπατάλη ενέργειας, τη ρύπανση και τα πολλά άλλα αμαρτήματα, περνάμε στον κόσμο της φύσης και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τους μικροοργανισμούς προς όφελός μας.

Το βιβλίο θα συνδυάσει θεωρία με πράξη. Αφού παρουσιάσει λίγα στοιχεία από την οικολογία του μικροοργανισμού, θα ενημερώσει τον αναγνώστη για τα εμπορικά σκευάσματα που υπάρχουν στην Ελληνική και Διεθνή αγορά και τις εταιρείες που τα αντιπροσωπεύουν ώστε, αν θελήσει να τα εφαρμόσει, να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά και την αποστροφή του μέσου Έλληνα παραγωγού προς τη γνώση, είμαι λίγο επιφυλακτικός ως προς το εάν το βιβλίο θα καταφέρει να καλύψει τα έξοδα έκδοσής του. Για τη δική μου αμοιβή των χιλιάδων ωρών εργασίας δεν νοιάζομαι. Μου φθάνουν οι νέες γνώσεις που αποκτώ και θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό μια και από την κομποστοποίηση που ξεκίνησα το 1990 μέχρι σήμερα όλα περιστρέφονται γύρω από το ίδιο θέμα. Τον υπέροχο κόσμο των μικροοργανισμών για τους οποίους τόσα λίγα γνωρίζουμε.

Και ενώ έγγραφα αυτά, ακούω από την τηλεόραση την επιχαίρουσα παρουσιάστρια που παρουσιάζει τον καιρό, να αναφέρει ότι συνεχίζεται η καλοκαιρία και την επόμενη εβδομάδα. Ούτε αναφορά στο γεγονός ότι η ανομβρία πλήττει την Ελληνική ύπαιθρο. Οι ελιές πέφτουν από τα δένδρα και άλλες σταφιδιάζουν και με απόγνωση οι παραγωγοί περιμένουν τις πρώτες σταγόνες πριν είναι πολύ αργά. Είμαι βέβαιος πως οι αγρότες που ακούν αυτές τις αστικές θεωρήσεις του καιρού, θα στολίζουν πατόκορφα τους παρουσιαστές και τις παρουσιάστριες των δελτίων καιρού. Καλόν είναι κάποιος να τους στείλει και ένα γραπτό μήνυμα. Από πότε η κακοκαιρία συνδέεται με τη βροχή που αναζωογονεί τη φύση;. Υπολογίσατε ποτέ πόσα χρήματα εξοικονομούμε από μια καλή βροχή που ποτίζει δωρεάν εκατομμύρια στρέμματα;

Μια ακόμη αστική και στρεβλή θεώρηση των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων αυτής της χώρας.

 

Comments are closed.