Φύκια για Μεταξωτές Κορδέλες


Τα φύκια, ένα περιφρονημένο υλικό που εκβράζεται από τα κύματα σε πολλές Ελληνικές παραλίες, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό για τη διψασμένη, ιδιαίτερα σε θρεπτικά μικροστοιχεία, Ελληνική γεωργία.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη φτώχεια των σημερινών τροφών σε μεταλλικά στοιχεία, γεγονός που συνδέεται, κατά τους ειδικούς, με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Οι ωκεανοί του πλανήτη μας είναι η μεγάλη αποθήκη των μεταλλικών στοιχείων που εναποτέθηκαν σε αυτούς, εδώ και δύο δισεκατομμύρια χρόνια, από τα ποτάμια, τους χείμαρρους, τους παγετώνες και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πυθμένα των θαλασσών. Τέσσερα δισεκατομμύρια τόνοι αιωρημάτων μεταφέρονται κάθε χρόνο στη θάλασσα από τα ποτάμια της γης.

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής. Η θάλασσα είναι η πρωταρχική σούπα από την οποία ξεκίνησε κάθε μορφή ζωής στη γη. Δεν υπάρχει βιότοπος στη γη που να έχει τόσο μεγάλη, ομοιογενή και σταθερή συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων από τη θάλασσα η οποία, όπως γνωρίζουμε, καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας.

Ο Αμερικανός Ιατρός και Βιοχημικός Δρ Maynard Murray (1910-1984), ήταν ο πρώτος που στη δεκαετία του 1930 άρχισε να χρησιμοποιεί το θαλασσινό νερό για την αποκατάσταση της γονιμότητας του εδάφους. Ο ίδιος σημείωνε στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1976 με τον τίτλο, «Sea Energy Agriculture», ότι «ένα άρρωστο έδαφος, παράγει άρρωστους άνδρες και γυναίκες».

Ο Δρ. Murray διαπίστωσε επίσης, μετά από δεκαετή και πλέον παγκόσμια έρευνα, ότι τα ψάρια των ωκεανών ήταν εντελώς απαλλαγμένα από καρκινικούς όγκους. Με αυτήν την παρατήρηση, άρχισε να πειραματίζεται με τον εμβολιασμό του εδάφους με στερεά υπολείμματα θαλασσινού νερού, πριν από τη σπορά δημητριακών και τη φύτευση λαχανικών. Αγόρασε μια φάρμα στην περιοχή του Σικάγου και άρχισε να μεταφέρει με το σιδηρόδρομο βαγόνια με θαλασσινό νερό για τη λίπανση της φάρμας του. Παρατήρησε ότι οι αποδόσεις του αυξήθηκαν, οι καρποί ήταν πιο νόστιμοι και είχε πολύ λιγότερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες. Να μη ξεχνάμε επίσης, το τσουνάμι της Ινδονησίας στις 24/12/2004 όπου τεράστιες εκτάσεις κατακλύστηκαν προσωρινά από θαλασσινό νερό. Την επόμενη χρονιά, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των Γεωπόνων, οι σοδιές διπλασιάστηκαν.

Τα φύκια λοιπόν ως ένας θαλάσσιος οργανισμός αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Επομένως, η κομποστοποίησή τους θα μας δώσει ένα οργανικό λίπασμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερα από 90 μέταλλα και ιδιαίτερα πολύτιμα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας. Μην ξεχνάτε ότι η χημική λίπανση αναπληρώνει 6-12 θρεπτικά στοιχεία από τα 40 και πλέον που θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη των φυτών. Θυμηθείτε επίσης ότι εδώ και πολλές δεκαετίες, χρησιμοποιούμε στη βιολογική γεωργία εκχυλίσματα φυκιών για να εφοδιάσουμε τα φυτά μας με μεταλλικά στοιχεία των ωκεανών.

Όσοι λοιπόν έχετε πρόσβαση σε κάποια παραλία με φύκια είναι καιρός να τα αξιοποιήσετε. Αν κάποιος συμπατριώτης μας, σας δει να τα μαζεύετε και ρωτήσει από περιέργεια τι θα τα κάνετε, δώστε του τη γνωστή απάντηση. Μεταξωτές κορδέλες και αφήστε τον να κουνά το κεφάλι του και να διερωτάται για την πνευματική σας ισορροπία! Αυτό άλλωστε δεν κάνουν δεκαετίες τώρα οι ΒορειοΕυρωπαίοι;. Τα κομποστοποιούν, τα εκχυλίζουν και μας τα πουλάνε συσκευασμένα σε πλαστικά δοχεία διαλαλώντας την αξία τους για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να σας παραπέμψουμε στο νέο μας βιβλίο με τίτλο: Το έδαφος και η φροντίδα του για να ανακαλύψετε έναν καινούργιο κόσμο οδηγιών και πρακτικών με στόχο να κάνουμε τη γη πιο πλούσια από ότι την κληρονομήσαμε.

 

 

Comments are closed.