Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί

 

 

 

Αν θυμάμαι καλά, γύρω στο 2008, γνώρισα τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς του Ιάπωνα συναδέλφου Καθηγητή Γεωπονίας του κ. Τερούο Χίγκα και λίγο αργότερα δημοσίευσα και το πρώτο βιβλίο στην Ελληνική γλώσσα, το οποίο τους παρουσίαζε στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι ασκούσαν κάποια μορφή βιολογικής γεωργίας, κυρίως ερασιτεχνικά.

Στο διάστημα το οποίο μεσολάβησε, και μετά τη μεγάλη απήχηση την οποία είχε η πρώτη έκδοση, ακολούθησε μια δεύτερη περισσότερο εμπλουτισμένη έκδοση του ίδιου βιβλίου το 2012 και ταυτόχρονα άρχισα να έχω επαφή με σκευάσματα ωφέλιμων μικροοργανισμών τα οποία έκαμναν την εμφάνισή τους στη διεθνή αγορά. Η νέα αυτή γνωριμία με εντυπωσίασε και παράλληλα με γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον της αειφορικής γεωργίας η οποία αποτελούσε πάντα την προτίμησή μου. Στο ίδιο διάστημα ήρθε και η γνωριμία με τα κατορθώματα των ιθαγενών του Αμαζονίου, οι οποίοι από το 400 π.Χ.  είχαν καταφέρει να παράξουν την καλύτερη μορφή οργανικής ουσίας από καταβολής κόσμου, τη γνωστή Terra Preta = μαύρη γη. Η τελευταία ανακάλυψη, για την οποία δεν μας άφησαν τη συνταγή, μια και δεν είχαν καταφέρει ακόμη να ανακαλύψουν τον γραπτό λόγο, συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη έκδοση του βιβλίου μου: Το Έδαφος και η Φροντίδα του και στον κατάλογο των πειραμάτων τα οποία πραγματοποιώ με δική μου χρηματοδότηση σε 3 διαφορετικές τοποθεσίες (Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική). Να σημειώσω προκαταρκτικά ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι λίαν ενθαρρυντικά.

Οι Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί έγιναν αντικείμενο μιας νέας έκδοσης με έκταση 236 σελίδες η οποία θα οδηγηθεί στο τυπογραφείο μόλις εξασφαλιστεί μια μικρή χορηγία από εταιρείες οι οποίες εισάγουν και διαθέτουν στην Ελληνική αγορά παρόμοια σκευάσματα, ώστε να μειωθεί το κόστος διάθεσης. Το βιβλίο τους παρουσιάζει σε ομάδες, ανάλογα με την κύρια δράση τους, π.χ. αζωτοδέσμευση, διαλυτοποίηση φωσφόρου, προστασία ριζικού συστήματος από παθογόνα, μυκόρριζες, κλπ. Σε κάθε ομάδα παρουσιάζονται τυπικοί εκπρόσωποί της και αναλύονται οι τρόποι εφαρμογής και διατήρησής τους μετά τον εμβολιασμό του κτήματος. Παρουσιάζεται επίσης ο τρόπος εφαρμογής τους σε νέες φυτεύσεις δένδρων και θάμνων και εμφανίζονται όλα τα σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά με αναφορά στους μικροοργανισμούς τους οποίους περιέχουν με την πυκνότητα των αποικιών τους.

Το μέλλον της βιολογικής γεωργίας είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο. Σε λίγα χρόνια δεν θα λέμε, θα ρίξω λίπασμα, αλλά βιο-λίπασμα. Η έρευνα συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η γνώση συσσωρεύεται. Να φανταστείτε ότι έχουμε μελετήσει μόλις το 5% των μικροοργανισμών που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη.

Για μια ακόμη φορά θα κληθούν οι μικροοργανισμοί να σώσουν τον πλανήτη. Μια φορά όταν τον κατέστησαν κατοικήσιμο στην αρχή της δημιουργίας καταναλώνοντας τα τοξικά αέρια (μεθάνιο, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, κλπ) και μια φορά τώρα που η ανθρώπινη κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να τον καταστήσει μη βιώσιμο.

 

Comments are closed.