Ώδινεν Όρος και …

info@daoutop.gr

Όσοι βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τα θέματα της επιδείνωσης του περιβάλλοντος, όπως εκφράζονται από την περιβαλλοντική κρίση και θέλουν να δουν μια ουσιαστική στροφή, νοιώθουν ιδιαίτερα απογοητευμένοι. Από τα μέσα του περσινού Μάρτη αναμέναμε την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος  και Ενέργειας κ. Σκρέκα να ανακοινώσει την έναρξη νέου Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από ιδιώτες σε στέγες.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 6 κιλοβάτ έναντι των 10 ΚW και γιατί όχι και περισσότερα μια και χάρις στην εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βελιωθεί η ισχύς των πάνελ που κατασκευάζονται.

Από τη μια σπεύδουμε να καταργήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργώντας ένα μεγάλο έλλειμα ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να σπεύδουμε ταυτόχρονα, αν όχι νωρίτερα, να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ενέργεια.  Έτσι τώρα δώσαμε παράταση στη λειτουργία τους ώστε να καλύψουμε το έλειμμα που δημιουργήθηκε.

Η εναπόθεση της κάλυψης του ελείμματος σε μεγάλες επενδύσεις για να διαλαλούμε πως μας εμιστεύονται οι ξένοι επενδυτές, δεν είναι η σωστή επιλογή.  Για ένα αγαθό όπως ο ήλιος, έπρεπε εδώ και χρόνια να πρωτοστατούμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κτίρια της ηλιόλουστης χώρας μας και μάλιστα να δίνουμε κίνητρα για την υιοθέτησή τους. Η άφθονη ηλιακή ενέργεια που υπάρχει στη χώρα μας είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που δεν φαίνεται να το έχει αρκούντως συνειδητοποιήσει η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει καταστεί περίπλοκο με την ιλλιγιώδη αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας. Εκεί που η Κυβέρνηση σκόπευε να καθιερώσει τιμή 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, η τιμή της στην ελεύθερη αγορά φλερτάρει κοντά στα 400 ευρώ. Ένας τρόπος υπέρβασης είναι η καθιέρωση τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στέγης ίση με την εκάστοτε λιανική τιμή πώλησης μειωμένη κατά ένα ποσοστό 10-20% ως προμήθεια για τον πάροχο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται στα δώματα ή στις στέγες των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων καθώς και βοηθητικών χώρων, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης προσφέρουν μια σειρά από εξαιρετικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Δεν καταλαμβάνουν εδαφικές εκτάσεις και μάλιστα παραγωγικές στερώντας τες από την παραγωγή τροφίμων,
    • Επιπλέον, οι πολυάριθμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές,  μπορούν να παρέχουν εύκολα χώρο για εγκαταστάσεις Φ/Β. Έτσι θα έχουν άμεσο οικονομικό όφελος, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματός τους και δημιουργώντας ένα βιώσιμο προφίλ.
    • Καθιστούν τους πολίτες από παθητικούς καταναλωτές, ενεργούς παραγωγούς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,
    • Μειώνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας,
    • Θεμελιώνουν ένα σύστημα ενεργειακής Δημοκρατίας όπου τα οφέλη από τη χρήση της διασπείρονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και όχι σε μερικές μεγάλες παραγωγικές μονάδες που μπορούν σε δεδομένη στιγμή να λειτουργήσουν και εκβιαστικά,
    • Μειώνουν τις απώλειες του συστήματος μεταφοράς μια και αφορούν μικρές μονάδες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, δίπλα στις μονάδες κατανάλωσης,
    • Είναι μικρές οι επιπτώσεις τους από τυχόν παύση της λειτουργίας τους γιατί δεν επηρεάζει αρνητικά το εθνικό σύστημα παραγωγής και διανομής.
    • Δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές να επενδύσουν τις οικονομίες τους παραγωγικά αν η σημερινή πολιτική ηγεσία που ασκεί την εξουσία ισχυρίζεται ότι αποτελεί μια κατ΄εξοχήν λαϊκή παράταξη η οποία τους εκφράζει και τους εκπροσωπεί.

Δεν γνωρίζω γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε για τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της φίλης Αιγύπτου με τη χώρα μας, για τη μεταφορά δικής της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αυτήν μπορούμε να την παράγουμε στη χώρα μας ενισχύοντας το παραγωγικό δυναμικό και βελτιώνοντας τα οικογενειακά εισοδήματα μεγάλης μερίδας πολιτών.

Να παραδεχθούμε ότι η Κυβέρνηση που έχει παρουσιάσει εξαιρετικά επιτεύγματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία της αδειοδότησης και λειτουργίας μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε στέγες. Πρέπει όμως να δοθούν άδειες για κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων  μεγαλύτερων από 10kw επί στέγης ή επί γηπέδου της τάξης των 50, 100, 200, 500 kw σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Έτσι θα δημιουργηθούν πολλές νέες κερδοφόρες επενδύσεις με μικρό σχετικά επενδυτικό κεφάλαιο που θα έχει πολύ ευνοϊκή επίδραση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και μάλιστα μέσα στην κρίση.

 Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται σε μεγάλες κοινοπραξίες εταιρειών με πολύ μεγάλη ισχύ. Έτσι η διαχείριση και τα οφέλη της ενέργειας περνάνε σε λίγους και χάνεται ο λαϊκός χαρακτήρας της καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ.  

Για αυτό μιλούν τα αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία. Στη Γερμανία τα φωτοβολταϊκά στέγης παράγουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, στο Βέλγιο το 83% και στην Ελλάδα μόλις το 10%. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα πέσουν με λόγια αλλά με έργα. Με περισσότερα φωτοβολταϊκά που θα ενισχύσουν σε πολύ λίγο διάστημα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα χωρίς ρύπους.

Comments are closed.