5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο γιορτασμός με βρήκε στο πατρικό κτήμα στο Κρανοχώρι του Δήμου Νεστορίου στην Καστοριά.

Χρόνια τώρα απέχω από τον εορτασμό γιατί κατάλαβα ότι είναι ένα εξαιρετικό άλλοθι για όσους κακοποιούν το περιβάλλον 364 ημέρες το χρόνο και αναλίσκονται σε κούφια λόγια και υποσχέσεις την ημέρα της επετείου. Στα πρώτα χρόνια μετά την επιστροφή μου από τις Διδακτορικές σπουδές στην Αμερική πήγαινα σε διαλέξεις ανά τη χώρα, όπου με καλούσαν κουβαλώντας μάλιστα και τον προβολέα μια και τέτοια μηχανήματα μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Εφέτος με τους συνεργάτες μου το γιορτάσαμε ραντίζοντας τις καρυδιές με ένα εξαιρετικό προϊόν δημιούργημα μάλιστα μιας Ελληνικής βιομηχανίας παρασκευής βιολογικών σκευασμάτων. Το σκεύασμα είναι αποικίες (1Χ1012) ελεύθερων αζωτοβακτηρίων σε υγρό διάλυμα. Τα αζωτοβακτήρια αυτά ψεκαζόμενα στο φύλλωμα εισέρχονται από τα στομάτια στο εσωτερικό των φύλλων και μετατρέπονται σε ενδόφυτα καθώς αποικίζουν τους μεσοκυττάριους χώρους και αρχίζουν να επιτελούν εκπληκτικό έργο. Δεσμεύουν το άφθονο άζωτο της ατμόσφαιρας και το μετατρέπουν σε μορφή άμεσα αξιοποιήσιμη και έτοιμο για να καταναλωθεί από το δένδρο στα σημεία που το έχει ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούνται άμεσα οι ανάγκες του φυτού σε άζωτο με γρήγορη, ζωηρή και ισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς τις παρενέργειες των ακριβών και ρυπογόνων αζωτούχων λιπασμάτων.

Η εφαρμογή ήταν πειραματική και την εφαρμόσαμε μαζί με μερικούς άλλους συνεργάτες για να την αξιολογήσουμε. Όταν πειστούμε για την αποτελεσματικότητά της θα σας δώσουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες με φωτογραφίες και μετρήσεις.

Την ίδια ημέρα εγκαταστήσαμε και τα πρώτα πειράματα σε δένδρα καρυδιάς και λαχανοκομικά είδη με βάση τις υποδείξεις ενός νέου κλάδου της Γεωπονικής Επιστήμης ο οποίος ακούει στο όνομα Electroculture ή στα Ελληνικά Ηλεκτροκαλλιέργεια. Οι υποστηριχτές της ισχυρίζονται ότι μπορούμε πολύ εύκολα να συλλάβουμε τα πολύ ασθενικά σήματα που παράγονται από τους κεραυνούς και να τα διοχετεύσουμε στις ρίζες των φυτών για να πολλαπλασιαστούν οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί με επακόλουθο την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και τελικά της αναμενόμενης παραγωγής.

Νομίζουμε πως αυτός ήταν ένας αξιοπρεπής εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η επιδείνωση του οποίου δεν είναι άσχετη και με την παρούσα πανδημία του κοροναϊού.

Comments are closed.