Βίοι Παράλληλοι

Βίοι Παράλληλοι 

Του Γεωργίου Α.
Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ, www.daoutop.gr

Ο συνάδελφος Γεωπόνος, εδώ και λίγα χρόνια στη σύνταξη, την πετσοκομμένη, συνεχίζει το έργο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις για ομιλίες σε κάθε γωνιά της χώρας, χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή. Διατηρεί γραφείο
και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με δικές του δαπάνες και απαντά σε τηλέφωνα παρέχοντας οδηγίες και συμβουλές. Το χειρότερο, χρηματοδοτεί από τη σύνταξη πειράματα που κάνει για να επιβεβαιώσει την πρακτική αξία νέων πρακτικών και εφοδίων στο αγρόκτημά του πριν αυτές τις γνώσεις τις θέσει στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Του τηλεφώνησα εχθές για να τον καλέσω να πάμε σε κάποιο θέατρο. Με ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αλλά μου θύμισε ότι έχει να κάνει ραντίσματα όλη την εβδομάδα, παρόλο που η μέση του άρχισε να παραπονιέται. Γιατί δεν πήρες κάποιον να σε βοηθήσει; Τον ρώτησα, για να πάρω την απάντηση: «ξόδεψα πολλά αυτό το μήνα και πρέπει να κάνω οικονομία!»

Τα γράφω αυτά με αφορμή τα όσα διάβασα σε μπλογκ του διαδικτύου για τα προνόμια που απολαμβάνουν όσοι χρημάτισαν Πρόεδροι της Βουλής .  Ακόμη και αυτός ο υπερπατριώτης Πρόεδρος της Βουλής με θητεία 24 ωρών που όμως ήταν αρκετή για να διορίσει την κόρη του Μαργαρίτα στη Βουλή! (ΦΕΚ 344/23-7-2012). Το δικαιούταν, ήταν νομότυπο, εξήγησε με περισσό θράσος, όταν ρωτήθηκε.

Να σας θυμίσουμε τους σιτιζόμενους στο Πρυτανείο: Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας που είναι και βουλευτές και τους μάλλον τερματίσαντες την πολιτική τους σταδιοδρομία: Φίλιππο Πετσάλνικο, Δημήτρη Σιούφα (διόρισε την κόρη του) και Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη (διόρισε την ανεψιά της). Να μη λησμονήσουμε να μνημονεύσουμε τη φιλόδοξη, αλάνθαστη και κάτοχο της απόλυτης αλήθειας, αλλά μη εκλεγείσα, πρόσφατη Πρόεδρο της Βουλής, την κ. Ζωή Κωνταντοπούλου.

Τα προνόμια ψαλιδίστηκαν με απόφαση της Βουλής, μετά από εισήγηση του σημερινού Προέδρου της κ. Νίκου Βούτση, αλλά εξακολουθούν να είναι προκλητικά, όπως:

  • Γραφείο σε κτίριο εκτός της Βουλής,
  • Μέχρι 3 μετακλητούς υπαλλήλους που περιορίζονται σε 1 μετά την πάροδο 2 βουλευτικών περιόδων,
  • Προσωπική ασφάλεια που μειώνεται από 6 σε 4 αστυνομικούς της Βουλής, και βάσει εθιμικού δικαίου παίρνουν ως δώρο ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Αναρωτιέμαι, τι προσέφεραν στη ρημαγμένη αυτή χώρα την τελευταία χρονιά αυτοί οι τιμημένοι δημόσιοι άνδρες για τα πρόσθετα προνόμια που απολαμβάνουν. Δεν επιβάλλεται μια δημόσια λογοδοσία;. Για όσους λατρεύουν τους αριθμούς, η ετήσια επιβάρυνση του Προϋπολογισμού της Βουλής, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα γραφείου, εκτιμάται σε 150.000 ευρώ.

No Comments Yet.