Gnomonia Free Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ

 

Κατά το Roundup Free. Αλλά τι μεγάλη διαφορά.  Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο γνωστό ζιζανιοκτόνο της Μονσάτο αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία των αγροτών και την υγεία ανθρώπων και οικοσυστημάτων.

Η ασθένεια της ανθράκωσης ή γκνομόνιας της καρυδιάς αποτελεί τη σοβαρότερη ασθένεια που αντιμετωπίζει η καρυδιά και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλη τη χώρας μας. Ο έλεγχος της γίνεται με 4 τουλάχιστον ψεκασμούς με χαλκούχα μυκητοκτόνα τα οποία γίνονται πολύ περισσότερα σε χρονιές με βροχερή και υγρή άνοιξη. Οπότε με τέσσερις και πλέον ψεκασμούς με χαλκούχα μυκητοκτόνα πάει περίπατο η βιολογική καλλιέργεια της καρυδιάς.

Η πιο σωστή λύση, περιβαλλοντικά και οικονομικά, είναι η φύτευση δένδρων καρυδιάς που είναι ανθεκτικά στην ανθράκωση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε εφέτος με το φίλο μου και εκλεκτό συνάδελφο Δημ. Χαραντώνη, πρωτοπόρο σε θέματα βιολογικής φυτοπροστασίας στη χώρας μας, καθώς επιθεωρούσαμε το κτήμα μου με σπορόφυτα καρυδιάς στην Καστοριά. Υπήρχαν φυτά που η ανθράκωση τα είχε απαλλάξει τελείως από φύλλα και άλλα που έστεκαν πράσινα και θαλερά χωρίς κανένα ίχνος από την ασθένεια. Στο ενδιάμεσο υπήρχαν όλες οι καταστάσεις.

Σημειώσαμε με έγχρωμες ταινίες τόσο τα ευαίσθητα όσο και τα ανθεκτικά στην ανθράκωση δένδρα. Σε λίγο διαπιστώναμε ότι δένδρα με γενετικό υλικό όψιμης καρποφορίας ήταν και τα πιο ανθεκτικά. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν και δένδρα με μεγάλα καρύδια και πολύ καλή παραγωγή.

Το συμπέρασμα αναπόφευκτο. Μήπως πρέπει να πάρουμε καρύδια από αυτά τα δένδρα και να τα πολλαπλασιάσουμε σε νέες φυτεύσεις ώστε να απαλλαγούμε από τα δαπανηρά και βλαπτικά ραντίσματα; Ασφαλώς και αυτό κάναμε. Συγκομίσαμε χωριστά τα ανθεκτικά στην ανθράκωση φυτά. Και θα το επιβεβαιώσουμε με νέες φυτεύσεις.

No Comments Yet.