Νέα Καλλιεργητική Χρονιά 

Για μένα αρχίζει από τη Δευτέρα 29 Φλεβάρη. Νωρίς τα χαράματα, κοντά στις 6 η ώρα, θα ξεκινήσω παρά τις προβλέψεις για βροχή, για το κτήμα στην Καστοριά φορτωμένος με ξυλοκάρβουνο που πήρα από μια μάντρα με σκοπό να ξεκινήσω τα πειράματα εμπλουτισμού σε συστηματική βάση και με διάφορα σενάρια.

Ο Βασίλης και ο Μάκης, οι συνεργάτες μου στο χωριό, δοκίμασαν τις προηγούμενες ημέρες έναν τρόπο λιοτρίβισης του κάρβουνου για να γίνει τουλάχιστον σαν χοντρή άμμος. Όσο πιο λεπτός είναι τόσο πιο δραστικός και λιγότερη η ποσότητα που θα απαιτείται για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Ταυτόχρονα, θα θέσουμε σε λειτουργία τη μονάδα παραγωγής υγρού και στερεού λιπάσματος προσθέτοντας σε αυτήν και τον ξυλάνθρακα.

Αρκετές εργασίες είναι ακόμη απαραίτητες με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης μήκους 10 περίπου μέτρων και το μπάζωμά του. Βέβαια είναι αδύνατον να γίνουν όλα αυτά σε αυτήν την επίσκεψη παρά το γεγονός ότι θα έχω τη βοήθεια 3 ατόμων και τη δική μου προσωπική εργασία και επίβλεψη για μια εβδομάδα.

Στο κτήμα θα ξεκινήσουμε το κλάδευμα των δένδρων, την αφαίρεση μερικών σε πολύ κοντινές θέσεις, το φύτεμα και τη μεταφορά σε άλλες θέσεις νεαρών δένδρων καρυδιάς. Υπολογίζω να προκύψει αρκετό υλικό το οποίο καθημερινά θα μεταφέρεται στην αποθήκη και θα στοιβάζεται για να στεγνώσει αφού καταταγεί σε μεγέθη. Τα λεπτά κλαδιά με πάχος μέχρι 2 εκατοστά θα τροφοδοτήσουν τον θρυμματιστή και θα απλωθούν σε διάτρητες κρεβατίνες για να στεγνώσουν. Νωρίς το καλοκαίρι θρύμματα και κλαδιά θα μετατραπούν σε ξυλοκάρβουνο σε κλίβανο τον οποίο θα κατασκευάσω και το οποίο αφού εμπλουτιστεί σε θρεπτικά στοιχεία και μικροοργανισμούς θα μεταφερθεί στο χωράφι για να επαναφέρει εκεί τα θρεπτικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζωή του βιοκάρβουνου είναι της τάξης των χιλιάδων ετών υπολογίζω εφέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να εφοδιάσουμε το χωράφι με 4-5 τόνους κάρβουνου. Η τοποθέτησή του θα γίνει σε μέρος του κτήματος, σε ποσότητες 1000 κιλών το στρέμμα, για να καταστεί ορατή η επίδρασή του στα επόμενα 2 έτη. Αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια ενώ τα πρώτα πειράματα σε γλάστρες με φύτευση λαχανοκομικών ειδών θα μας δώσουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από νωρίς το καλοκαίρι. Φωτογραφίες από τα πρώτα πειράματα θα αναρτηθούν σε αυτόν εδώ το χώρο μαζί με τις πρώτες μετρήσεις.

Ταυτόχρονα, θα εφαρμόσουμε στο έδαφος την πρώτη δόση για εφέτος των ενεργών μικροοργανισμών και στη συνέχεια κάθε μήνα το υγρό βιολογικό λίπασμα που θα παράγεται στη μονάδα θα επιστρέφει στο κτήμα χωρίς πλέον να είναι απαραίτητο να αγοράζουμε Ενεργούς Μικροοργανισμούς.

Ξεκινάμε λοιπόν με όρεξη να δοκιμάσουμε την κορυφαία νέα τεχνολογία
του βιο-κάρβουνου και να δούμε τα αποτελέσματα.

Καλή επιτυχία και στις δικές σας γεωργικές ενασχολήσεις.

1 Response

  1. Ευχαριστούμε για τις ευχές κ.Καθηγητά κι εύχομαι κι από μέρους μου καλή επιτυχία στις νέες σας εφαρμογές και περιμένουμε με αγωνία τα πρώτα σας συμπεράσματα.<br /><br />Μέ εκτίμηση <br />Διονύσης Τσαμπαλάς.<br /><br />Υ,Γ Είμαι υπόχρεος για τό δώρο σας.