Απόσπασμα από την επιστολή που συνοδεύει το τεχνικό εγχειρίδιο για τη Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς

 Αγαπητή Φίλη, Αγαπητέ Φίλε,

Στα κείμενα που ακολουθούν συμπυκνώνεται η εμπειρία 50 και πλέον ετών από την ενασχόληση μας με τη γεωργία της γνώσης, του μέτρου και της αειφορίας. Τη γεωργία που εμείς αγαπήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια και θέλουμε να βοηθήσουμε να διατηρηθεί στους αιώνες των αιώνων ώστε να διασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπου.

Σπουδάσαμε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη σύγχρονη γεωργία των χημικών εισροών, αλλά σύντομα ανακαλύψαμε ότι ήταν μια γεωργία θνησιγενής. Μια γεωργία χωρίς προοπτικές που υπόσκαβε την υγεία αυτών που την ασκούσαν, του φυσικού περιβάλλοντος και αυτών που κατανάλωναν τα προϊόντα της.

Είχαμε την ευκαιρία στα παιδικά μας χρόνια να γευόμαστε τους καρπούς της γης, κατευθείαν από τον οπωρώνα ή τον λαχανόκηπο, κάτι που πάψαμε να το κάνουμε τις επόμενες δεκαετίες της εφηβείας και της ωριμότητάς μας.

Για το σκοπό αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας (γνώσεις, εμπειρίες και δεξιοτεχνίες) και τις θέτουμε στην υπηρεσία της γεωργίας της σωφροσύνης. Αυτήν τη γεωργία προσπαθούμε να διαδώσουμε στις ομιλίες μας, στις επισκέψεις αγροκτημάτων και στις συναντήσεις με παραγωγούς που έχουν αρχίσει να ψάχνονται και να αναζητούν λύση στα προβλήματά τους.

Διαβάστε με προσοχή το έντυπο αυτό που αναφέρεται στη βιολογική καλλιέργεια της Ελιάς και σήμερα αγγίζει τις 100 σελίδες Α4. Είναι ένας πλήρης οδηγός της καλλιέργειας από τη φύτευση μέχρι τη διατήρηση ώριμων φυτειών. Ετοιμάσαμε και σταδιακά ετοιμάζουμε και άλλα έντυπα (ήδη έχουμε 15 για αντίστοιχες καλλιέργειες και 2 γενικού ενδιαφέροντος) τα οποία διαρκώς ενημερώνονται και εκτυπώνονται κάθε φορά σε 1 αντίτυπο για να καλύψουν  τις ανάγκες του φροντιστή της γης που ζητά τις υπηρεσίες μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας που μόλις ξεκίνησε, θα είναι αμοιβαία επωφελής. Θα μάθουμε και θα μάθετε ή μάλλον θα κοινωνήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας σε μια προσπάθεια να κάνουμε την παραγωγή τροφής περισσότερο αξιόπιστη και επωφελή για την ανθρώπινη υγεία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

Τάκης Χαραντώνης και Γιώργος Δαουτόπουλος

 

No Comments Yet.