Ζεόλιθος σε καρυδιές Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου, Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ, www.daoutop.gr

 

 

Οχτώ τόνοι ζεόλιθου με κοκκομετρία 0-1 χιλιοστά έφτασαν στο κτήμα μου από τις αποθήκες της εταιρείας ΟΛΥΜΠΟΣ – Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. πριν από λίγες εβδομάδες στα τέλη του φλεβάρη.

Για την εφαρμογή επιστρατέψαμε όλη μας τη δημιουργική σκέψη και φαντασία. Δύο διαφορετικοί τρόποι δοκιμάστηκαν. Ο ένας χρησιμοποίησε τον κουβά του τρακτέρ στον οποίο προσθέσαμε μια προέκταση 30 εκατοστών από διάτρητη λαμαρίνα με τρύπες 0,8 εκατοστών. Δέκα σακιά άδειαζαν από την πλατφόρμα του τρακτέρ απευθείας στον κουβά και στη συνέχεια το τρακτέρ κινούμενο με μια σταθερή ταχύτητα μέσα στους διαδρόμους των δένδρων και με τη βοήθεια ενός συνεργάτη μου του Φώτη που με μια τσουγκράνα προωθούσε το υλικό από τον κουβά προς το κόσκινο, σκόρπιζε το υλικό. Η δουλειά ήταν κουραστική για τον Φώτη που αποδείχθηκε παλικάρι. Με την πρώτη εφαρμογή διαπιστώσαμε ότι το υλικό που έπεφτε ήταν πάρα πολύ. Δεν θα έκαμνε βέβαια κακό στα δένδρα παρά μόνο στην τσέπη μου. Έτσι με μια σανίδα περιορίσαμε το πλάτος του κόσκινου σε 10-14 εκατοστά και συνεχίσαμε για το υπόλοιπο διάστημα.

Ο δεύτερος τρόπος χρησιμοποίησε το τζιπ και το τρέιλερ στο οποίο τοποθετούσαμε 20 περίπου σακιά. Το τρέιλερ πήγαινε στην κατάλληλη θέση στο κτήμα και τροφοδοτούσε το καρότσι χειρός με 3 σακιά ζεόλιθου κάθε φορά. Το καρότσι κινούνταν στη μέση του διαδρόμου από έναν άλλο συνεργάτη μου τον Νίκο και ο Βασίλης με την Άννα σκορπούσαν με τα φτυάρια τους τον ζεόλιθο σε ένα πλάτος 4 μέτρων από τα 6 συνολικά μέτρα του διαδρόμου.

Από την εφαρμογή των δύο τρόπων καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα. Ο πρώτος τρόπος αποδείχθηκε σπάταλος αλλά πολύ πιο παραγωγικός σε σχέση με τον δεύτερο. Η εμπειρία έδειξε ότι το πλάτος της διάτρητης σχάρας πρέπει να περιοριστεί στα 10 εκατοστά και παράλληλα να μειωθεί η διάμετρος στις τρύπες για να μειωθεί η ποσότητα του ζεόλιθου που θα εκρέει. Ήδη αγοράστηκε άλλη διάτρητη λαμαρίνα με μικρότερες οπές για την επόμενη εφαρμογή.

Και στις 2 περιπτώσεις δεν πρέπει να φυσά άνεμος και μετά την εφαρμογή να γίνει μια ελαφριά ενσωμάτωση. Οι βροχές που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενες. Ταυτόχρονα αφήσαμε διαδρόμους στους οποίους δεν ενσωματώσαμε τον ζεόλιθο και άλλους στους οποίους δεν εφαρμόστηκε ο ζεόλιθος για να έχουμε συγκριτικά αποτελέσματα.

Τέλος, στην ίδια εφαρμογή σκορπίσαμε κοπριά αιγοπροβάτων (περίπου 20 τόνοι) την οποία ραντίσαμε με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που περιέχουν αζωτοδεσμευτικά βακτήρια, βακτήρια διαλυτοποίησης του φωσφόρου και άλλα βακτήρια του ριζικού συστήματος (20 λίτρα για 10 στρέμματα) και αναμένουμε και από εδώ τα αποτελέσματα.

Las terrenas 25/3/2017

No Comments Yet.