Φύτευση Δένδρων

Χάρις στο διαδίκτυο και την ιστοσελίδα μου, έχω την ευκαιρία να γνωρίζω συμπατριώτες μας από όλα τα μέρη της χώρας που ασχολούνται με τη γεωργία, αλλά ταυτόχρονα έχουν και αυτοί την ικανότητα να μπαίνουν στο διαδίκτυο και να αναζητούν γνώσεις και νέα εφόδια για την άσκηση της γεωργίας.

Σήμερα μίλησα με έναν συμπατριώτη μας, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τη βάση μου στη Θεσσαλονίκη. Ετοιμάζεται να φυτέψει αχλαδιές και μάλιστα μου ανέφερε πως ισοπέδωσε το χωράφι με λέιζερ. Περιττή δαπάνη θα έλεγα αφού κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο μόνο στην ορυζοκαλλιέργεια ώστε το ύψος του νερού να είναι το ίδιο σε όλο το τηγάνι, όπως το αποκαλούν οι ορυζοκαλλιεργητές. Απεναντίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες θέλουμε στράγγιση του χωραφιού για απομάκρυνση του υπερβολικού νερού.

Ρώτησα αν έβαλε ζεόλιθο. Απάντησε αρνητικά. Ρώτησα αν σκέφτεται να μπολιάσει τα δένδρα με μυκόρριζα και άκουσα το πρωτοφανές ότι η μυκόρριζα έχει ξεπεραστεί, όπως του είπαν κάποιοι συνάδελφοι, και θα βάλει κάποιο άλλο σκεύασμα με βακτήρια. Ποια είναι αυτά και τι κάνουν δεν ήταν σε θέση να μου το πει. Μου έδωσε το όνομα του σκευάσματος και με παρέπεμψε στο διαδίκτυο. Το αναζήτησα και το βρήκα. Έχει μόνον 2 ωφέλιμους μικροοργανισμούς έναντι 12 που έχουν άλλα σκευάσματα.

Με ρώτησε και για οργανικά λιπάσματα και μου ζήτησε την γνώμη για την αναγκαιότητα και την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Παραπονέθηκε και για το κόστος τους. Ρώτησα αν κάνει ζιζανιοκτονία και μου απάντησε καταφατικά. Δηλαδή του λέω δεν αφήνεις να αναπτυχθεί βλάστηση στο χωράφι σου που αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία και παράγει οργανική ουσία η οποία μετά την κοπή της επανέρχεται στο έδαφος και ταυτόχρονα ξοδεύεις λεφτά για να ψεκάσεις με ζιζανιοκτόνα; Δεν βλέπεις το πόσο αντιφατικά είναι αυτά που κάνεις; Δεν το είχα σκεφτεί, μου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Σε λίγες ημέρες θα έχει στα χέρια του το βιβλίο μου Εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία και αφού το μελετήσει τον παρακάλεσα να με πάρει ξανά τηλέφωνο για να τα πούμε.

Η εγκατάσταση ενός οπωρώνα πρέπει να γίνει σήμερα με τρόπο που θα εξασφαλίσει άριστες συνθήκες ανάπτυξης στα δένδρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πολύ λιγότερα τα προβλήματα φυτοπροστασίας και ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερες και σταθερές οι αποδόσεις σε ποσότητα και ποιότητα. Η αποδοτικότητα της επένδυσης που γίνεται σήμερα με τη φύτευση των νέων δένδρων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ορθότητα της φύτευσης.

Αυτό που κάνουν μερικοί φυτωριούχοι να δίνουν αλιέτ για απολύμανση των λάκκων φύτευσης είναι τρελό, για να μην πω εγκληματικό. Τα μολύσματα υπάρχουν στο έδαφος και η αποστείρωση δεν είναι η λύση. Σε λίγο θα μεταφερθούν από άλλες περιοχές με το νερό. Σήμερα υπάρχουν σκευάσματα που μπολιάζουν τη ρίζα με ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες οι οποίοι θωρακίζουν τη ρίζα έναντι προσβολών από παθογόνα με τα αντιβιοτικά που παράγουν, δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και το έδαφος και το δίνουν στα φυτά, διαλυτοποιούν τα αποθέματα θρεπτικών στοιχείων και τα προσφέρουν στις ρίζες. Και όλα αυτά θα τα κάνουν για το δένδρο που φυτέψαμε για όλη τη διάρκεια της ζωής του, αρκεί να λάβουμε μέτρα και πρακτικές που δεν οδηγούν στον αφανισμό τους.

Για να καλύψουμε το κενό γνώσεων που υπάρχει σε αυτό τον τομέα ετοιμάσαμε ένα μικρό τεχνικό εγχειρίδιο έκτασης 26 σελίδων που δίνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για μια σωστή φύτευση των δένδρων. Απευθυνθείτε στο γραφείο μας αν θέλετε να θωρακίσετε τη νέα σας επένδυση.

Το είπαμε πολλές φορές, η σημερινή γεωργία δεν θέλει μπράτσα. Θέλει γνώση.

No Comments Yet.