Τζιτζιφιά: Ένα δέντρο γιατρός

 

Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως λέμε εμείς οι Δυτικοί για τα μήλα "ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα", έτσι λένε οι Ασιάτες για τα Τζίτζιφα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί στον τίτλο χαρακτηρίσαμε τη τζιτζιφιά ως δένδρο γιατρός.

Τα παραδοσιακά  φρούτα έχουν φθάσει εμπορικά στα όριά τους ενώ πολλοί καταναλωτές αναζητούν νέες γεύσεις. Οι Ευρωπαίοι δενδροκόμοι στρέφονται στους πιο σπάνιους καρπούς από αυτοφυείς θάμνους και δένδρα.

Τα είδη που έχουν τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια, είναι αυτά που μέχρι τώρα υπάγονταν στην κατηγορία των φρούτων μικρότερης σημασίας, αλλά  είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και χαρακτηρίζονται από ιδιάζουσα γεύση και άρωμα. Τέτοια δένδρα είναι η κρανιά, η κουμαριά που απαντώνται και ως αυτοφυή στη χώρα μας.

Η Τζιτζιφιά δεν έχει προσεχθεί μέχρι τώρα, παρά το ότι ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές και παράγει καρπούς πολύ πλούσιους σε βιταμίνη C.

Καλλιεργείται εντατικά στην Κίνα  και αλλού -τόπος καταγωγής του δέντρου- και ο καρπός της διατίθεται σε πολλές μορφές νωπός ή αποξηραμένος, σαν καραμέλα αλλά και σαν τουρσί!!! Οι καρποί είναι δρύπες, μοιάζουν με  τις ελιές όταν είναι άγουροι, σταδιακά γίνονται καφέ όταν ωριμάζουν το φθινόπωρο και γλυκαίνουν. Μοιάζουν στη γεύση με ώριμο μήλο σαν τα φιρίκια.

Ο καρπός εκτός από τη θρεπτική του αξία προσφέρει και άλλες πολύτιμες υπηρεσίες, όπως: προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός και καταπραϋντικός. Τέλος, μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή και μειώνει  την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται φρούτο ανοσοδιεγερτικό, θερμαντικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντισπα­σμωδικό, αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, καρδιοτονωτικό, και  αντιοξειδωτικό. Παράλληλα έχει και επουλωτικές ιδιότητες σε τραύματα. Έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι τα τζίτζιφα έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά μετά από τα κράνα.

Γίνεται σιρόπι, καραμέλες, ξύδι, κρασί, τουρσί και μπορεί να καταψυχθεί. Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερκόπωσης, την απώλεια της όρεξης, στον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την αναιμία και τη διάρροια.

Το γραφείο μας είναι σε θέση να δώσει την αναγκαία τεχνογνωσία για την εγκατάσταση συστηματικών οπωρώνων και διαθέτει κάθε χρόνο μερικά διετή φυτά (30 περίπου) για φυτεύσεις μεμονωμένων δένδρων σε οικογενειακούς κήπους για αυτοκατανάλωση.

 

 

No Comments Yet.