Η Ατμομηχανή της Οικονομίας, Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

steam train

 

Έτσι παρομοιάζουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας που τον θυμήθηκαν όλοι τώρα στην κρίση. Ονειρεύονται μια αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής που θα συμπαρασύρει όλη την οικονομία μια και η ελάχιστη εκβιομηχάνιση που είχε συντελεστεί στα χρόνια της ανάπτυξης έχει ήδη εκμηδενιστεί.

Είναι αλήθεια πως οι άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και οι ικανότητες και δεξιότητες των αγροτών μας συντελούν στην παραγωγή εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων. Αν αυτά τα μεταποιούσαμε στις ανάλογες μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και τα διακινούσαμε στην αγορά σε επώνυμες συσκευασίες, θα είχαμε συμβάλλει στην ευημερία των αγροτικών περιοχών και κατ΄επέκταση της χώρας που έχει ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα ακόμα και στον πρωτογενή τομέα. Τελευταίο τρελό κατόρθωμα, η εισαγωγή μαϊντανού από το Βιετνάμ που βρέθηκε με υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και κατασχέθηκε από τον ΕΦΕΤ.

Κατοχυρώσαμε την φέτα αλλά δεν καταφέραμε να καρπωθούμε τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια. Παράγουμε ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο και το πουλάμε χύμα σε Ισπανία και Ιταλία οι οποίες το αναμιγνύουν με τα δικά τους για να τα βελτιώσουν και αφού το συσκευάσουν σε επώνυμα καλαίσθητα δοχεία, το διαθέτουν στην παγκόσμια αγορά σε πολλαπλάσια τιμή. Το 75% του Ελληνικού ελαιολάδου διακινείται χωρίς τυποποίηση. Ακόμη και τις χρονιές που η παραγωγή των ανταγωνιστικών χωρών υποχωρεί, το Ελληνικό λάδι δεν καρπώνεται καλύτερη τιμή!.

Τα Ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σαρώσει τις ξένες αγορές, αλλά οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Η τιμή του γάλακτος υποχωρεί, το κόστος ανεβαίνει και μαζί με τη γήρανση του πληθυσμού παραγωγικά ζώα οδηγούνται στη σφαγή και υποσκάπτεται το μέλλον της κτηνοτροφίας.

Τι κάνει για όλα αυτά το Υπουργείο; Αγρόν αγοράζει. Ένας παραγωγικός τομέας για να αναπτυχθεί πρέπει να στηρίζεται σε μια αγορά που αμείβει δίκαια τους συντελεστές της παραγωγής. Εδώ κυριαρχεί η αδικία. Το έχουμε γράψει πλειστάκις για τις αγορές της καθ΄ημάς Ανατολής. Και είναι λυπηρό που αυτά συνεχίζονται και με μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία!

Καλά τα παχιά τα λόγια περί ατμομηχανής της οικονομίας, αλλά οι ατμομηχανές χρειάζονται θερμαστές και μηχανοδηγούς και από ότι φαίνεται τέτοιοι δεν υπάρχουν ή μάλλον τους πάτησε το τρένο!.

No Comments Yet.