Τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε μέσα από την τροφή μας εξασφαλίζουν την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων. Συνεπώς όλοι μας ως καταναλωτές οφείλουμε να έχουμε γνώση της περιεκτικότητας των διαφόρων φρούτων που καταναλώνουμε όπως φαίνεται στα στοιχεία που παραθέτουμε χάρις στην έρευνα ενός συναδέλφου του Α. Πετρίδη και των συνεργατών του η οποία έγινε το 2010 και αφορούσε φρούτα που παράγονται και διατίθενται για κατανάλωση στη χώρα μας.
Για μένα αποτέλεσε έκπληξη η χαμηλή αξιολόγηση του ροδιού που η διαφήμιση το έχει αναδείξει σε ένα ρόφημα ευρείας κατανάλωσης. Μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μου όταν είδα στην κορυφή της λίστας τα Κράνα και χαίρομαι που μερικά δένδρα σε παραγωγή βρίσκονται στο κτήμα μου στην Καστοριά. Δυστυχώς, η ζήτηση είναι περιορισμένη ενώ θα μπορούσαμε να το καλλιεργήσουμε σε μεγάλες εκτάσεις και να διαθέσουμε το εκλεκτό αυτό προϊόν στη χώρα μας και στο εξωτερικό αυτούσιο ή μέσα στα παγκοσμίου φήμης Ελληνικά γιαούρτια. Στη δεύτερη θέση είναι το τζίτζιφο το οποίο επίσης καλλιεργώ και απολαμβάνω τους καρπούς του νωπούς ή αποξηραμένους.
Πίνακας Ολική αντιοξειδωτική ικανότητα σε Μmol ισοδύναμων ασκορβικού οξέως ανά γραμμάριο νωπού βάρους διαφόρων φρούτων
Είδος | Βοτανική ονομασία | Ολική αντιοξειδωτική ικανότητα |
Κράνο | Cornus mass | 80,2±19,8 |
Τζίτζιφο | Zizyphus jujube | 69,6±0,4 |
Κεράσι | Prunus avium | 32,6±10,3 |
Σταφύλι κόκκινο | Vitis vinifera | 31,4±13,2 |
Βατόμουρα | Rubus sp. | 26,1±0,5 |
Αχλάδι | Pyrus communis | 20,6±5,2 |
Λωτός | Diospyros kaki | 15,5±3,2 |
Δαμάσκηνο | Prunus domestica | 15,1±4,4 |
Ροδάκινο | Prunus persica | 14,2±4,1 |
Σταφύλι λευκό | Vitis vinifera | 14,0±4,9 |
Ρόδι | Pumica granatum | 12,6±2,5 |
Μήλο | Malus domestica | 11,0±8,6 |