Όσοι ξεκίνησαν μαζί με μένα, εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, τις πρώτες γεωργικές εργασίες, τους εύχομαι καλή χρονιά και απόλαυση των γεωργικών εργασιών που εκτελούν και θα εκτελέσουν στους ερχόμενους μήνες.
Εγώ, όπως συνήθως, γέμισα τις μπαταρίες μου στις 5 ημέρες που έμεινα στο κτήμα. Οι δουλειές πολλές και ποικίλες, χωρίς μονοτονία και πλήξη. Έγινε το πρώτο ράντισμα με πούδρα ζεόλιθου των 20 μικρών χάρις στη βοήθεια των ανεψιών μου, του Λάκη και του Ηλία, και θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες κάμνοντας ένα ράντισμα κάθε φορά που θα πηγαίνω στο κτήμα. Ελπίζω να κάνουμε γύρω στα 7 ραντίσματα και να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, συμφώνησαν να δοκιμάσουμε την εφαρμογή του ζεόλιθου και στα φασόλια που καλλιεργούν, τόσο στο έδαφος όσο και στο φύλλωμα.
Η δοκιμή και μάλιστα σε επίπεδο γεωργού είναι ο μόνος τρόπος για να αντλήσουμε τεκμηριωμένες γνώσεις για νέες πρακτικές στη γεωργία, σήμερα που η κρατική έρευνα στο χώρο της γεωργίας πνέει τα λοίσθια στη χώρα μας.
Μαζέψαμε τις πέτρες που σε προηγούμενες εφαρμογές τις είχαμε εναποθέσει στην περίφραξη και μας ενοχλούσαν κάθε φορά που κόβαμε τα χόρτα με τη μεσινέζα.
Η καφέ αρκούδα, στο πρώτο ξύπνημά της, πέρασε από το κτήμα και άφησε το επισκεπτήριό της. Ένα βαθύ σκάψιμο μήκους 6 μέτρων σε ένα διάδρομο και σπασμένα κλαδιά, ευτυχώς μόνο σε 2 δένδρα, ήταν τα διαπιστευτήρια της. Μου φαίνεται πως εφέτος θα πρέπει να βάλουμε πολύ νωρίτερα σε λειτουργία την ηλεκτρική περίφραξη. Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε την ενίσχυση της συμβατικής περίφραξης με ψήλωμα των πασάλων και τοποθέτηση 2 σειρών με αγκαθωτό σύρμα. Όσοι φροντίζουν για την προστασία της, και πολύ καλά κάνουν, διαπράττουν τραγικά λάθη που σε λίγο θα τα εισπράξουν. Δεν θα επαναλάβουμε εδώ τις προτάσεις που δημόσια έχουμε κάνει. Όπως συνήθως, οι ξερόλες της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και μερικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεν δέχονται καμιά εισήγηση, αλλά και δεν την αντικρούουν σε ένα δημόσιο διάλογο.
Οι ραγδαίες βροχές σε ένταση και διάρκεια αλλά και ο τσιμεντένιος μαντρότοιχος της διπλανής φάρμας εκτροφής γουνοφόρων ζώων, επιδείνωσαν τη συγκέντρωση νερού σε ένα τμήμα του χωραφιού. Αναγκαστήκαμε να σκάψουμε τον αγροτικό δρόμο, να τοποθετήσουμε σωλήνα αποχέτευσης και να διοχετεύσουμε τα νερά στο χαλίκι πλήρωσης του αγωγού άρδευσης, ο οποίος για 2 χρόνια από την κατασκευή του παραμένει χωρίς νερό. Μια ακόμη Ελληνική πρωτοτυπία!. Αν το κακό τριτώσει, θα προσφύγω στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησε το έργο για να επιμερίσει τις ευθύνες σε αυτούς που αποφασίζουν, εκτελούν και ελέγχουν τα δημόσια έργα. Δύο χρόνια χάριτος ήταν υπεραρκετά.