Οι στόχοι του βιβλίου είναι πολλαπλοί. Απευθύνεται τόσο σε αυτούς που άσκησαν ή ασκούν το Γεωπονικό λειτούργημα όσο και σε αυτούς που το σπουδάζουν με σκοπό να το ασκήσουν αργότερα, αλλά και σε νέα παιδιά που αμφιταλαντεύονται στην επαγγελματική τους επιλογή μη γνωρίζοντας πιο επάγγελμα πρέπει να διαλέξουν.
Στους βετεράνους και τους λειτουργούς του κλάδου, θέλουμε να επισημάνουμε την πλούσια παράδοση πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο τους, αλλά και να τους προβληματίσουμε για το δρόμο που ακολουθούμε. Όπως μια χώρα για να προοδεύσει πρέπει να έχει επίγνωση της ιστορίας της, έτσι και ο επιστήμονας, για να προοδεύσει στην επιστήμη του, οφείλει να γνωρίζει την ιστορική της εξέλιξη.
Στα νέα παιδιά που σπουδάζουν το χώρο, θέλουμε να τους επισημάνουμε τις πολύμοχθες προσπάθειες εκατοντάδων επιστημόνων που έχτισαν το σημερινό οικοδόμημα της γνώσης. Παράλληλα, θέλουμε να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για μια βαθύτερη μελέτη των προβλημάτων του κλάδου και να τους καλέσουμε, γιατί όχι, να είναι κάποιοι από αυτούς μέσα στην αυριανή οικογένεια των πρωτεργατών της Γεωπονικής Επιστήμης.
Στα νέα παιδιά, που κατά την έκφρασή τους, «ψάχνονται», θέλουμε να παρουσιάσουμε έναν κλάδο συναρπαστικό και ζωτικό για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους, με ιστορία χιλιετιών, που κρύβει ακόμη πολλά μυστικά που περιμένουν παρατηρητικά, φωτεινά και δημιουργικά μυαλά για να τα αποκαλύψουν.
Πριν από μερικές δεκαετίες, οι Γεωπονικές σπουδές ήταν στις πρώτες επιλογές των αποφοίτων της μέσης εκπαίδευσης. Πρέπει να ξαναγίνουν, όχι γιατί επιφυλάσσουν υψηλές αποδοχές στους μελλοντικούς Γεωπόνους, αλλά γιατί προσφέρουν μια επαγγελματική δραστηριότητα συναρπαστική και εφαρμοσμένη που στις επόμενες δεκαετίες, θα τύχει του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης αφού από αυτήν και τις επιστημονικές κατακτήσεις της θα εξαρτηθεί η ευημερία των λαών της γης.
Το βιβλίο ξεκινάει με μια εισαγωγή στην οποία αναλύονται οι θεωρίες για τη γέννηση της γεωργίας και ακολουθούν σε 7 κεφάλαια οι εξελίξεις σε επιμέρους τομείς της Γεωπονικής Επιστήμης. Ακολουθεί η ανάλυση των μορφών γεωργίας που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα και η παράθεση σύντομων βιογραφικών των πρωτεργατών της. Το βιβλίο κλείνει με μια προσπάθεια πρόβλεψης των μελλοντικών εξελίξεων που πρέπει να ακολουθηθούν. Ειδικότερα περιλαμβάνει τα παρακάτω ένδεκα κεφάλαια με τους τίτλους: Εισαγωγή, Αγροτική Οικονομία και Κοινωνία, Άρδευση και Λίπανση Καλλιεργειών, Γενετική Βελτίωση Φυτών-Βιοτεχνολογία, Γεωργικά Μηχανήματα, Ζωϊκή Παραγωγή, Τεχνολογία Τροφίμων, Φυτοπροστασία, Μορφές Γεωργίας, Οι Πρωτεργάτες της Γεωπονικής Επιστήμης, Το Μέλλον της Γεωργίας.
Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, M.A., Ph.D.
σ. Καθηγητής Γεωπονίας Α.Π.Θ. Σύμβουλος Επενδύσεων Πρωτογενούς Τομέα