Δημιουργική Απασχόληση

Αυτό που μου αρέσει ή μάλλον με γοητεύει στην ενασχόληση με τη γεωργία, όπως και όλους τους λάτρεις της, είναι δύο πράγματα:

  • Η παντελής έλλειψη μονοτονίας στα εργασιακά καθήκοντα, και
  • Η ανάγκη να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν.

 Το τελευταίο το αντιμετώπισα εφέτος όταν κατά τη διάρκεια της συλλογής έγινε αντιληπτό από τις πρώτες ημέρες ότι ήμασταν σε μια πρωτοφανή παραγωγή. Από τα 400 με 600 κιλά που συλλέγαμε τα τελευταία χρόνια φθάσαμε στα 1250 κιλά. Ας είναι καλά ο Ελληνικός ζεόλιθος που εφαρμόστηκε την περίοδο 2017-2018. Του χρόνου αν όλα πάνε κατ΄ευχήν αναμένουμε η παραγωγή να ξεπεράσει τους 2 τόνους όχι μόνον γιατί θα μπουν στην παραγωγή νέα δένδρα, αλλά και γιατί η συλλογή εφέτος έγινε με δόνηση χάρις στο μηχάνημα που κατασκεύασε ο Μιχάλης Γιαμάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης και μας το έστειλε για δοκιμή πριν το οριστικοποιήσει. Τον ευχαριστούμε θερμά και ήδη καταθέσαμε την πρώτη παραγγελία. Με αυτόν τον τρόπο συλλογής αφενός μεν συλλέγουμε μεγαλύτερη ποσότητα αφετέρου δεν σπάζουμε τα μικρά κλαδιά πάνω στα οποία θα έχουμε την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Αν μάλιστα αρχίσει να ρέει το νερό στο αρδευτικό δίκτυο που παρέμενε στεγνό τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την κατασκευή του (γεγονός που μας ανάγκασε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Καστοριάς) η παραγωγή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η έλλειψη νερού ήταν εμφανής στα καρύδια, αρκετά από τα οποία ήταν συρρικνωμένα, ενώ τα δένδρα για να περιορίσουν τις ανάγκες σε νερό, άρχισαν να αποβάλλουν πρόωρα μέρος του φυλλώματός τους.

Κατασκευάσαμε νέες κρεβατίνες με συρμάτινο πάτο για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες ξήρανσης. Κάνουμε την ξήρανση με φυσιολογικό τρόπο με 2 ανεμιστήρες που φυσάνε στα τελάρα κατά περιόδους στη διάρκεια του 24ώρου και για χρονικό διάστημα ενός περίπου μηνός.

Στη συνέχεια έπρεπε να τα διαχωρίσουμε σε μεγέθη. Τις προηγούμενες χρονιάς κάναμε τη σχετική εργασία με το χέρι. Εφέτος μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε δύο κόσκινα με διαστάσεις 0,6 επί 1,2 μέτρα και τρύπες 29 και 27 χιλιοστών για να διαχωρίσουμε τα καρύδια σε 3 κατηγορίες. Μας πήρε μια ολόκληρη σχεδόν ημέρα να στήσουμε τον διαλογέα και να τον δοκιμάσουμε με μια μικρή ποσότητα.

Η δοκιμή στάθηκε επιτυχής και από την επόμενη ημέρα συνεχίσαμε τη διαλογή που μας πήρε 1 ακόμη 8ωρο. Η χρήση του αποκάλυψε και την ανάγκη μερικών βελτιώσεων τις οποίες θα συμπληρώσουμε την επόμενη χρονιά με στόχο να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη διαλογή, λιγότερο κοπιαστική και λιγότερο χρονοβόρα.

Του χρόνου λοιπόν θα σας αποκαλύψουμε τα πλήρη σχέδια της κατασκευής, αν θέλετε να την υιοθετήσετε και εσείς.

Comments are closed.