Έπεα πτερόεντα 

 Λόγια του αέρα, θα το μεταφράζαμε στην καθομιλουμένη. Μερικές φορές νοιώθω πως άδικα ξιφουλκώ ενάντια σε κρατούντες, απόψεων ή οφίκιων, μια  και «όλα τα ίδια ένουνε» όπως λέει και το σχετικό λαϊκό άσμα.

Μάλιστα με αυτόν τον τίτλο ήθελα πριν από πολλά χρόνια να κυκλοφορήσω ένα βιβλίο που θα φιλοξενούσε σε σχετικές ενότητες (Δημόσια Διοίκηση, Αγροτικά Θέματα, Πολιτική, Εκπαίδευση, Περιβάλλον, κ.ά.), όσα κατά καιρούς έχω γράψει με αφετηρία το έτος 1985, όταν νεοφερμένος από την Αμερική πήγα να αναγνωρίσω το Διδακτορικό μου στο αλήστου μνήμης ΔΙΚΑΤΣΑ, όπου μου ζήτησαν παρακαλώ να προσκομίσω ακόμη και απολυτήριο του εξατάξιου Γυμνασίου!. Ναι, δεν κάνω λάθος. Αφού πήρα Πανεπιστημιακό Δίπλωμα Γεωπονίας και ένα δεύτερο Οικονομικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αμερική και τώρα Διδακτορικό, μου ζητούσαν απολυτήριο Γυμνασίου. Τρελάθηκα. Τηλεφώνησα αμέσως και η υπάλληλος που απάντησε στο τηλεφώνημα μου εξήγησε με απάθεια ότι αυτό προβλέπει η διαδικασία!. Τα λογικά επιχειρήματα που επιστράτεψα πήγαιναν περίπατο. Εκεί, κολλημένη στη διαδικασία. Χαίρομαι που ως Πανεπιστημιακός δεν υπηρέτησα τέτοιους θεσμούς άκρατης γραφειοκρατίας.

Αυτό γίνεται στη χώρα μας χρόνια τώρα και είναι μια από τις αιτίες που τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Από τότε πολλά στραβά συναπάντησα αλλά ποτέ δεν τα προσπέρασα. Έγγραφα τις αντιρρήσεις μου και έτσι ξεκίνησε και η αρθογραφία μου που τώρα περιορίζεται σε θέματα αειφορικής γεωργίας που φιλοξενούνται στο μπλοκ της ιστοσελίδας μου.

Αναρωτιόμουν λοιπόν πόσοι τα διαβάζουν αν και η Google που τα φιλοξενεί μου δίνει στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας και γεωγραφικής κατανομής των επισκεπτών. Σε αυτό το ερώτημα κατά καιρούς παίρνω απαντήσεις στις δημόσιες ομιλίες μου ή συναναστροφές πως με διαβάζουν και οι κριτικές τους είναι γενικά θετικές. Όπως και το τελευταίο άρθρο μου για τις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών που διαβάστηκε μέχρι σήμερα από 49.985 επισκέπτες. Ομολογώ τέτοια αναγνωσιμότητα δεν μπορούσα να τη φανταστώ και αποτελεί τιμή για εμάς τους Πανεπιστημιακούς που συνεχίζουμε την άδολη ενημέρωση και κριτική. Είναι μια θετική επιβράβευση που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε.

Το ίδιο ενθαρρυντική ήταν και η ομολογία του φίλου μου του Φίλη που μόλις σήμερα γνώρισα και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα αγροτικάσχέδια του. Μου εκμυστηρεύτηκε λοιπόν πως είχε διαβάσει και τις 137 αναρτήσεις, μία προς μία!. Ομολογώ πως δεν το περίμενα και καθώς τα άρθρα διαδέχονται το ένα το άλλο κάποια που μένουν πίσω ίσως να αγνοούνται ενώ είναι εξίσου σπουδαία ή προσφέρουν γνώσεις άμεσα υλοποιήσιμες.

Σε αυτόν αφιερώνω τη σημερινή ανάρτηση και θα αρχίσω να μετράω από τώρα το χρόνο που θα διαρρεύσει μέχρι να το διαβάσει και να αναγνωρίσει τον εαυτό του!.

No Comments Yet.