Καταπολέμηση  του Δάκου και Αειφορία

Ετοιμαζόμαστε για μια ακόμη χρονιά να συνεχίσουμε το
αναποτελεσματικό πρόγραμμα της δακοκτονίας που ξεκίνησε το 1953 χωρίς να
εξετάζουμε εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης. Χρόνια τώρα ο συντάκτης του
άρθρου και δεκάδες άλλες συνάδελφοι αρθρογραφούσαμε για την εγκληματική
πρακτική των αεροψεκασμών. Αφού δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χειριστές έχασαν τη ζωή τους, εδέησε το Υπουργείο να αντικαταστήσει το πρόγραμμα με το σημερινό που ονομάζεται «δολωματικοί ψεκασμοί από εδάφους».

Ένας σώφρων διαχειριστής του προγράμματος, θα ανέθετε κάθε χρόνο ή ελλείψει πόρων, κάθε δύο ή περισσότερα χρόνια, σε έναν ανεξάρτητο φορέα να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Τι κάνουμε εμείς; Ο κοινός αλλά σοφός λαός το λέει: «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Αυτοί που οργανώνουν τον ψεκασμό αυτοί εκτιμούν και την αποτελεσματικότητά του!

Το αποτέλεσμα; Ελλιπής αποτελεσματικότητα που μεταφράζεται κάθε χρόνο σε ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων από την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα έχουμε και πάλι διασπορά χημικών ουσιών στο περιβάλλον που δεν αμβλύνει η χρήση διαφορετικών δραστικών ουσιών. Ταυτόχρονα δεν καλύπτεται ο Νοέμβρης μήνας με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες προσβολές κατά το μήνα αυτό.

Το Υπουργείο αρνείται πεισματικά να εξετάσει, σε ένα νησί για παράδειγμα, τη χρήση Παγίδων για την καταπολέμηση του Δάκου που είναι μάλιστα και Ελληνική επινόηση και φαίνεται να υπερτερεί σημαντικά της σημερινής μεθόδου καταπολέμησης γιατί:

  • Δεν διασπείρει χημικές ουσίες στο περιβάλλον,
  • Δεν οδηγεί σε αύξηση της ανθεκτικότητας του
    εντόμου,
  • Ευνοεί την ανάπτυξη των πληθυσμών των ωφελίμων
    εντόμων,
  • Καλύπτει ακόμη και το μήνα Νοέμβριο,
  • Είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας, και
  • Έχει μικρότερο κόστος

Αναζητούνται στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με
κοινή λογική και πατριωτική ευαισθησία για να υιοθετήσουν τα αυτονόητα.

No Comments Yet.