Λαχανόκηπος Φυσικής Καλλιέργειας
Στο τελευταίο ταξείδι μου στον Άγιο Νικόλαο, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς και αξιόλογους συμπατριώτες που μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες και ανησυχίες για το παραγωγικό μοντέλο της Ελληνικής Γεωργίας. Ένας από αυτούς, ο Μάνος Γεροντής, μας φιλοξένησε ανήμερα της ομιλίας μου μαζί με μια παρέα εκλεκτών φίλων του στο Μετόχι που διατηρεί λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο. Εγώ θα του άλλαζα το όνομα και θα το έλεγα ο Κήπος της Εδέμ ή ο μικρός Παράδεισος.
Σε έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο με αισθητική και με τη χρήση επιτόπιων υλικών (ξύλο και πέτρα) αξιοποίησε κάθε σπιθαμή γης την οποία φροντίζει με ιδιαίτερη επιμέλεια. Στόχος του η διαμόρφωση ενός συστήματος παραγωγής της τροφής με ανακύκλωση όλων των υπολειμμάτων, με εξοικονόμηση νερού, με ακαλλιέργεια του εδάφους και με παντελή απουσία χημικών φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων.
Εκεί είχα την ευκαιρία να δω τον λαχανόκηπο του με φυσική καλλιέργεια η οποία μιμείται τη φύση. Τα φυτά διατάσσονται στο χώρο όχι σε γραμμές το ένα πίσω από το άλλο, αλλά διάσπαρτα όπως θα εμφανίζονταν στη φύση. Το γενετικό υλικό είναι ντόπιο και είναι καλό, όπως εξήγησε ο ίδιος, να φυτεύονται τα σπορόφυτα απευθείας στη θέση τους και όχι με μεταφύτευση από γλαστράκι ώστε να μην διαταράσσεται το ριζικό τους σύστημα.
Μια διάταξη κομποστοποίησης από την οποία παράγεται υγρή κομπόστα γαιοσκωλήκων αναλαμβάνει να εφοδιάζει τα φυτά με θρεπτικά στοιχεία, αλλά κυρίως με ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Το έδαφος δεν αναταράσσεται προς μεγάλη ικανοποίηση των γαιοσκωλήκων οι οποίοι αναλαμβάνουν το όργωμα και τον αερισμό του εδάφους δωρεάν!.
Θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε την μικρή μονάδα κομποστοποίησης η οποία παράγει το υγρό λίπασμα σε άλλη μας ανάρτηση μαζί με τις τροποποιήσεις που υποδείξαμε για τη βελτίωση της λειτουργίας της.
Έχουμε και σχέδια για το μέλλον. Στο μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο να διοργανώνουμε από καιρού εις καιρόν σεμινάρια για την εγκατάσταση οικιακών λαχανόκηπων με φυσική καλλιέργεια.